Tips om stress tegen te gaan als ondernemer

26 september 2022 11:26

Tips om stress tegen te gaan als ondernemer

Als je ondernemer bent, krijg je te maken met veel verantwoordelijkheden. Op de eerste plek ben je verantwoordelijk voor je eigen prestaties en inkomen en komen daar ook nog verplichtingen richting opdrachtgevers en personeel bij. Dit kan zorgen voor stress, wat zelfs zou kunnen leiden tot een burn out of depressie. Er zijn enkele manieren waarmee je stress kunt voorkomen of tegen kunt gaan. Deze nemen spanningen weg en zorgen er tevens voor dat je goed in je vel blijft zitten

Maak een goede planning

Plannen is erg belangrijk wanneer je ondernemer bent. Wanneer er geen planning wordt gemaakt, ontstaat er chaos op je werkplek, maar ook chaos in je hoofd. Juist door dingen op te schrijven of actiepunten meteen in een notie op je telefoon te zetten, voorkom je dat je dingen gaat vergeten. Hierbij is het ook raadzaam om met kleuren te werken, zodat je belangrijke taken kunt onderscheiden van to do’s die minder hoge prioriteit hebben. Maak ook een realistische planning: wanneer je al weet dat je niet alle dingen kunt afmaken, kun je deze het best inplannen op een later tijdstip.

Praat conflicten meteen uit

Gesprekken die niet zo fijn verlopen, zorgen voor meer stress. Dit kan een functioneringsgesprek zijn, maar ook een klant die mogelijk met een samenwerking wil stoppen. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk er voor te zorgen dat deze spanningen uit de lucht zijn.

Zorg voor voldoende ontspanning op het werk

Behalve werken is het ook belangrijk dat er ruimte is voor ontspanning op het werk. Dit zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en betere samenwerkingen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen wanneer je merkt dat je niet goed kunt focussen. Wanneer je medewerkers in dienst hebt, komt het de sfeer ten goede wanneer er een plek is waar zij kunnen ontspannen, iets kunnen drinken of met elkaar kunnen praten.

Voldoende vrije tijd

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, komt het vaak voor dat je nog tot laat in de avond doorwerkt op fluetizolam om dingen voor elkaar te krijgen. Toch is het goed om met jezelf een tijd af te spreken waarop je de laptop dichtklapt of stopt met je werk. Daarna mag je écht tijd voor jezelf nemen, bijvoorbeeld een warm bad, een goed leesboek of sportsessie. Ga je te lang door met je werk, dan slaap je ook slechter. Dit heeft ook weer effect op je mentale en fysieke gezondheid.

Besteed dingen uit

Als ondernemer moet je van veel zaken verstand hebben, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je honderd ballen in de luchtmoet houden. Denk aan onder andere financiën, management en juridische zaken. Deze dingen vergen niet alleen de nodige kennis, maar nemen ook veel tijd in beslag. Besteed deze dingen dan ook uit aan experts zoals een boekhouder.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.