Technisch professional moet zich kunnen settelen

14 juli 2017 14:46

Technisch professional moet zich kunnen settelen

Het Rotterdamse Workers4U bouwde in vijf jaar tijd een sterke naam als technisch uitzendbureau voor de sectoren petrochemie, industrie, scheepsbouw en logistiek op. Inmiddels borrelen er weer nieuwe ideeën. Zo zoekt het bedrijf naar mogelijkheden om technisch personeel uit andere landen te huisvesten. “Bedrijven lopen nu kansen mis omdat goede krachten geen onderdak kunnen vinden. We willen graag met vastgoedondernemers overleggen.”

Momenteel werken er zo’n honderd professionals via Workers4U in richtingen als werktuigbouwkunde, installatie- en elektrotechniek en logistiek. De verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse medewerkers is ongeveer 60/40. Daar kan binnen afzienbare tijd verandering in komen, vertelt Marloes van Holstein, directeur en oprichter van Workers4U. “We hebben de afgelopen jaren een verschuiving gezien in het personeelsbestand. Portugese krachten kwamen naar Nederland, daarna Poolse en nu is het de beurt aan vaklieden uit Roemenië. Gezien de enorme tekorten aan technisch personeel in Nederland, blijven buitenlandse werknemers zich aandienen. De balans zou weleens kunnen overhellen naar 40/60.

” Workers4U heeft prima ervaringen met onder andere Roemeense techneuten. Volgens Marloes van Holstein zijn het doorgaans harde werkers met een gedegen opleiding. “Ze willen hun VCA halen, dat is ook een eis die wij stellen, en dan snel aan de slag. Maar onderdak vinden is een probleem. Er is te weinig woonruimte beschikbaar, dus mensen kunnen zich niet settelen. Het gevolg is dat groepen professionals uiteindelijk gedwongen terugkeren naar hun geboorteland, terwijl de vraag naar vaklieden hier zo nijpend is. Bedrijven lopen daarmee een stuk capaciteit en continuïteit mis, alsmede de kans zich verder te ontwikkelen.”

Huurders in de startblokken

De leegstand in bedrijvengebieden als Spaanse Polder is Marloes van Holstein wat dat betreft een doorn in het oog. Waarom wordt transformatie niet voortvarender aangepakt, zo vraagt ze zich af. “Er wordt veel over duurzaamheid gesproken, maar ondertussen verliezen talloze lege panden hun waarde en verslechtert de werk- en leefomgeving. Natuurlijk komt niet alles voor bewoning in aanmerking, maar transformatie kan wel doordacht en in goed overleg worden toegepast. Wij willen de mogelijkheden één op één met vastgoedondernemers bespreken. Neem gerust contact met ons op. Over de financiële middelen om panden aan te kopen beschikken we niet, maar er staat een grote groep potentiële huurders in de startblokken.”

De altijd volgeboekte ‘Polenhotels’ in diverse gemeenten, bewijzen dat de nood hoog is. In Rotterdam zouden meerdere faciliteiten met gemak te vullen zijn. “We kunnen samen met vastgoedondernemers een mooi concept ontwikkelen. Wij zorgen voor de bezetting, zij voor de woonruimte. Uiteraard zijn we selectief in het aanbod, op louche verhuurders en dergelijke zitten we niet te wachten.”

Als ingenieur on site

Workers4U maakte vijf jaar geleden een bliksemstart vanuit gebouw Europoint V, pal naast knooppunt Marconiplein. Marloes van Holstein besloot de marketing- en communicatiebranche achter zich te laten en zich op techniek te storten. Ze leverde geen half werk. Om de sector beter te leren kennen, volgde ze in de avonduren de opleiding Werktuigbouwkunde. Nu staat ze als ingenieur (ing.) on site bij opdrachtgevers. “Ik heb ook mijn VCA, anders zou ik me niet eens op het terrein van veel bedrijven mogen begeven”, zegt ze met een glimlach. Samen met drie vrouwelijke collega’s werkt ze voor grote industriële ondernemingen, energieleveranciers, (scheeps-)bouwers en het mkb in de technische sector. Onversneden girlpower, stelt Van Holstein. “Een damesteam heeft zo zijn voordelen, de gunfactor is over het algemeen hoger, maar het nadeel is dat vrouwen zich in deze sector dubbel en dwars moeten bewijzen. Gelukkig ontdekken veel opdrachtgevers na het eerste contact dat we kennis van zaken hebben. We gaan graag naar bedrijven toe. Kwaliteit zit voor een groot deel in onze professionals, die zowel projectmatig en voor langere tijd bij één bedrijf inzetbaar zijn, maar ook zeker in het persoonlijk contact met opdrachtgevers.” «

Workers4U

www.workers4u.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.