Talent aantrekken én behouden met behulp van Learning & Development: 5 praktische tips

17 maart 2022 13:22

Talent aantrekken én behouden met behulp van Learning & Development: 5 praktische tips

Hoeveel vacatures heeft jouw organisatie op dit moment uitstaan? De kans is groot dat veel openstaande posities langere tijd onvervuld blijven, of dat je helemaal geen  geschikte kandidaten vindt. Het juiste talent aantrekken en behouden is inmiddels een grote uitdaging, zo ook in het MKB. Learning & Development (L&D) speelt in deze ‘war for talent’ een sleutelrol. Want - zo blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2022 - maar liefst 68% van de HR-professionals in Nederland vreest dat talentvolle medewerkers de organisatie zullen verlaten als ze niet snel investeren in Learning & Development.

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden

In de praktijk zijn er gelukkig tal van succesverhalen die laten zien hoe dit te bewerkstelligen is. Ecorus, ontwikkelaar van zonneparkprojecten, en Kenonz, detacheerder voor de overheid, zijn hier mooie voorbeelden van. Hanneke Croonenberg, HR-Manager bij Ecorus, en Janette Talstra, Commercieel Directeur Kenonz, gingen met Het Ondernemersbelang in gesprek om te vertellen hoe zij de ontwikkeling van medewerkers stimuleren en faciliteren om daarmee een aantrekkelijke werkgever te worden. Dit resulteerde in vijf praktische tips.

Communicatie is koning(in)

Communiceren is een essentieel onderdeel voor persoonlijke en professionele groei. Als je het gesprek met medewerkers niet aangaat, zal je ook nooit te weten komen waar iemands ambities, krachten en voorkeuren liggen. Die informatie komt goed van pas als je geen kandidaten van buiten de organisatie weet te vinden. Je kan dan gaan kijken waar er kansen liggen binnen het huidige werknemersbestand. Zo kwam Croonenberg er aan de hand van medewerkerstevredenheidsonderzoeken achter dat werknemers actiever met hun ontwikkeling aan de slag wilden.

Hoe creëer je draagvlak?

Om die persoonlijke en professionele groei te faciliteren hebben Ecorus en Kenonz gekozen voor een leerplatform. Maar let op, want voordat je kiest voor een leerplatform moet je er wel voor zorgen dat je stakeholders binnen de organisatie meekrijgt in deze nieuwe manier van werken. Op die manier heeft iedereen al kunnen wennen aan het idee, voordat het in de praktijk wordt uitgerold.

Een succesvolle adoptie

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van het introduceren van L&D onder medewerkers: hoe krijg je ze aan het ontwikkelen en hoe zorg je dat ze blijven terugkomen? Uit ervaring weet Mia Bijman, Customer Success Manager bij Studytube, dat het simpelweg opengooien van een online academy en medewerkers een uitnodigingsmail sturen, simpelweg niet genoeg is. Je wilt dat medewerkers enthousiast zijn om aan de slag te gaan met hun ontwikkeling en dat ook actief blijven doen.

Naast de tips en tricks die de ervaringsdeskundigen voordragen kan je zelf een checklist invullen om te kijken waar er kansen liggen binnen jouw organisatie. Download de whitepaper hieronder en word ook een lerende organisatie.

De ingevulde gegevens worden uitsluitend gebruikt door Studytube.

 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.