Software die in de vingers zit!

18 december 2019 10:46

Software die in de vingers zit!

Het wiel was een essentiële uitvinding maar het boekhouden ook. Toen Italiaanse kooplieden in de middeleeuwen de principes ervan ontwikkelden kreeg het zakendoen een enorme impuls. Maar zoals met het wiel ook de gebroken wielas en de lekke band kwamen, zo werd de geboorte van de bedrijfsadministratie vergezeld door die van het tijdverlies en de verwarring. In onze hoogtechnologische eeuw bestaan die twee nog steeds. Softwarepakketten beloven optimale tijdswinst en ultiem gemak maar stellen vaak teleur. Dat komt omdat ze door buitenstaanders ontwikkeld zijn. Niet bij Unit4. Dit Hollandse bedrijf heeft zijn pakketten voor bedrijfsadministratie geschreven vanuit de dagelijkse praktijk. Alleen zo kan het zijn gebruikers er ook werkelijk grip op geven.

Tekst: Jeroen Kuypers

Elke ondernemer kiest ervoor zijn eigen bedrijf te beginnen maar geen enkele ondernemer kiest er voor werkgever te worden. Personeel ‘overkomt’ je. Een onderneming groeit in omzet en werknemers en met dat laatste ook in administratieve complexiteit. In het bijhouden van personeels- en salarisgegevens mag ze zich geen fouten veroorloven. De wetgever maakt het u ook niet makkelijker. Als een werknemer verzuimt moet er een dossier worden opgestart, als hij of zij niet meer functioneert een heel traject worden bewandeld eer er afscheid kan worden genomen. En als u voor de rechter staat en er zijn ‘gaatjes’ in het dossier is het terug naar af. Een ondernemer wil zijn vleugels uitslaan, maar personeels- en salarisadministratie kunnen de vorm aannemen van een vogelkooi waarvan het deurtje niet meer open kan.

De juiste vertaling

Natuurlijk, naar gelang de omvang van uw bedrijf besteedt u dat ‘hoofdpijnwerk’ uit aan een professional, een HRM specialist die extern of intern aan de slag gaat. Maar ook die heeft armslag nodig, in de vorm van software voor personeelsadministratie en salarisadministratie die feilloos werkt en waarmee makkelijk is om te gaan. Zo’n pakket moet letterlijk en figuurlijk in de vingers gaan zitten en automatisch updates ontvangen, zodat de HRM specialist het hoofd vrij kan houden voor het denkwerk waarvoor hij of zij is aangenomen. Elk softwarepakket van elke aanbieder belooft die armslag. In werkelijkheid ervaren de gebruikers nog heel wat hoofdbrekens. Een IT’er is nu eenmaal geen HRM’er. De softwareprogrammeur moet de input die hij krijgt vertalen in bits and bytes en daar hapert het wel eens. Ervaring is van essentieel belang, en ervaring is nu net wat Unit4 kenmerkt.

Ruimte in het hoofd

Unit4 is internationaal succesvol met zijn software voor bedrijfsadministratie maar ook nu nog een in de kern Nederlands bedrijf. In 1980 begon een groepje softwareprogrammeurs hun eigen onderneming met hun eigen product. Ze groeiden door te leren en ze leerden door met hun klanten mee te groeien. Het verhaal van Unit4 is er niét een van een multinational die in een ivoren toren software uitschrijft en met agressieve marketing de markt in duwt maar dat van een MKB firma die uitgroeide tot een multinational door steeds voor ogen te houden: ‘Hoe bied ik de ondernemer en de HRM specialist echte armslag? Hoe zorg ik ervoor dat zijn hoofd niet opgevuld wordt met administratieve problemen en er ruimte blijft om creatief te denken?’ Dat de programmeurs van Unit4 daarin steeds slaagden, ondanks felle concurrentie, bewijst de groei van het bedrijf door de jaren heen.

Hoe groter het gat tussen de dagelijkse praktijk van uw personeels- en salarisadministratie en de software, hoe meer tijd u verliest met ergernissen en hindernissen, of fouten. Bij Unit4 is dat gat miniem. Zoals een wiel gewoon moet rollen en blijven rollen, zo moet deze software gewoon doen wat uw vingers haar ingeven. De toegezegde tijdwinst en gemak hoeven geen loze beloftes te zijn. Bij Unit4 worden ze ook werkelijk ingelost.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.