Smart bedreiging of slimme oplossing?

24 april 2017 09:16

Smart bedreiging of slimme oplossing?

Wie sciencefictionfilms of series heeft gekeken, weet dat er veel dingen zijn die misschien nooit of juist wél werkelijkheid zullen worden. Neem een serie als Doctor Who, waar apparaten met elkaar communiceren en elkaar begrijpen. Dit klinkt misschien eng (of juist fantastisch), maar deze apparaten kunnen menselijke taken ondersteunen, om ons zo tijd, stress, zorgen en geld te laten besparen. Bij nieuws over The Internet of Things (IoT), wordt vaak de associatie wordt gemaakt met dure en onbereikbare producten. Maar juist daar zit het misverstand! IoT wordt al jaren gebruikt en is relevanter én betaalbaarder dan dat je zou denken.

Als we een greep doen uit de dagelijkse reclames die op tv voorbij komen, kunnen we al veel bekende IoT toepassingen onderscheiden. Neem de slimme thermostaat, of slimme verlichting, waarbij apparaten via een app bedient kunnen worden. Nog een voorbeeld: een slimme oven. Deze kan via een HD-camera detecteren wat er in de oven staat en waarbij je via een app kan kijken hoe bruin de koekjes al zijn. Dit zijn beide voorbeelden waarbij informatie van een ding of apparaat wordt doorgegeven via een netwerk.

Bij IoT toepassingen voor particulieren wordt er vaak gebruikt gemaakt van lokale netwerken, zoals wifi of Bluetooth, wat als nadeel heeft dat het lokaal is én afhankelijk is van de kwaliteit van dat lokale netwerk. Als de apparaten verspreid staan over een groot gebied, bied het LoRa- (Long Range Low Power) of SigFox netwerk uitkomst. Deze netwerken zijn landelijk dekkend, waardoor de IoT-apparaten op één netwerk kunnen worden aangesloten, dat overal bereik heeft. Nog een voordeel van deze netwerken is de energie die het vraagt van het apparaat: deze is miniem.

IoT-toepassen brengen niet alleen voor particulieren toegevoegde waarde, ook bedrijven kunnen optimaal gebruik maken van deze nieuwe technologieën. Apparaten informatie laten doorsturen kan bedrijfsprocessen bijhouden vergemakkelijken. Maar wat is er allemaal mogelijk? Een kleine greep uit de vele mogelijkheden.

Het eerste voorbeeld is van een Nederlands bedrijf dat een chip ontwikkelde speciaal voor koeien en kalfjes, die de vruchtbaarheid, temperatuur en gezondheid kan bijhouden, waarbij ook het kauwen geregistreerd kan worden. Zo weet een veehouder hoeveel een koe eet, of zij ziek is en wanneer de koe vruchtbaar is.

Ook in uw bedrijf kunt u apparaten smart maken. Zo kunt u de luchtvochtigheid, temperatuur en de voorraad in een koelcel of supermarkt bij laten houden door een IoT-apparaat. Of een cv-bewakingssysteem aansluiten op de cv-ketel, die meldingen en lekkages, maar ook koolmonoxidewaardes doorgeeft.

Niet alleen huizen en bedrijven maken we smart: ook dijken maken we smart, waardoor we ze beter in de gaten kunnen houden en zo onze voeten droog kunnen houden. Dit zijn allemaal voorbeelden over hoe IoT ons leven een stuk gemakkelijker, maar ook veiliger kan maken. Hierdoor kunnen we bedreigingen slim oplossen. Benieuwd wat er voor u mogelijk is?

Syrinx biedt klant-specifieke IoT oplossingen, waarbij uw ideeën in realiteit worden omgezet. «

Syrinx IoT

www.syrinx-iot.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.