Slimme inzet ICT opent wereld van mogelijkheden

10 oktober 2017 09:10

Slimme inzet ICT opent wereld van mogelijkheden

Ondernemen zonder gebruik te maken van ICT? Onmogelijk. Dat zal iedereen beamen. Toch is er wat betreft het optimaal benutten van de mogelijkheden ervan nog een wereld te winnen.

slimme inzet ict opent wereld mogelijkhedenBij ICT denken veel ondernemers vooral aan kantoorautomatisering. Zeker bedrijven in de maak-industrie. Ze zien het als handig middel om hun administratieve processen inzichtelijk te maken. Maar ook bedrijven die zijn gebouwd op specialistisch vakmanschap, ambacht en techniek kunnen veel winnen bij slimme inzet van ICT in hun productieproces en in hun producten.

Joost Bouman is innovatiemakelaar bij RCT (Regionaal Centrum voor Technologie) Gelderland. Hij brengt bedrijven met elkaar in contact en verkent en adviseert hoe en waar samenwerking vruchten af kan werpen. En dat geldt zeker voor de toegevoegde waarde die ICT kan hebben.

Internet der dingen

“Gelet op ICT toepassingen is na de administratie nu de productie aan de beurt”, aldus Bouman. “Denk aan automatisering en robotisering door digitalisering en miniaturisering. Dan hebben we het over het internet der dingen. Robotisering springt misschien het meest in het oog, maar denk aan alle (huishoudelijke) apparaten, machines en auto’s waar software in is verwerkt.”Bouman spreekt in dit geval over ‘intelligentie toevoegen’ aan producten.

“De software die is ingebouwd levert data op. De kunst is die data te vertalen in bruikbare informatie. Kennis die iets toevoegt aan het product, zowel voor de maker als voor de gebruiker. Dat kan bijvoorbeeld de levensduur van apparaten en machines zijn door beter beheer en onderhoud. Maar gerichte data-analyse kan ook leiden tot een nieuw scala van diensten. Want je kunt alle software in principe aan internet koppelen.”

In dit verband vertelt Bouman over een bedrijf dat verkeersborden maakt. “In wezen is een verkeersbord een eenvoudig en eenduidig product. Bouw je in zo’n bord echter software in, dan ontstaan legio mogelijke toepassingen. Een intelligent verkeersbord zou metingen kunnen doen die informatie oplevert om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tevens zou het bord kunnen fungeren als wifi-hotspot.”“Het is een voorbeeld dat laat zien dat het toevoegen van ICT een product fundamenteel kan veranderen in functie. De verkeersbordenfabrikant is tevens dataleverancier geworden. Het product heeft toegevoegde waarde gekregen, voor de maker en in dit voorbeeld voor de wegbeheerder en de verkeersdeelnemers. Zo leidt ICT tot nieuwe producten, diensten en verdienmodellen.”

Bewustwording

Bijkomende voordelen: ICT toepassingen zijn flexibel en worden steeds goedkoper. ICT lijkt het ei van Columbus. Bouman: “Je moet als bedrijf wel de mogelijkheden zien. Weten welke stappen je moet zetten. Techniek en ICT zijn twee werelden. ICT is complex en er zijn veiligheidsrisico’s. Belangrijk is ook om de aanwezige kennis die er is bij kennisinstituten als de HAN en de Radboud Universiteit te laten ‘doorstromen’ naar de bedrijven. Kennis delen is geen probleem meer. Inmiddels weet iedereen dat de razendsnelle ontwikkelingen samenwerking vereisen. En steeds meer mensen worden zich bewust dat ICT een kernproduct wordt en deels al is.”

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.