Slim, slimmer, slimst onderhoud binnen handbereik

2 december 2016 13:32

Slim, slimmer, slimst onderhoud binnen handbereik

Onderhoud aan machines op het moment dat het nodig is. Niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. In dat laatste geval is het leed immers al geschied. Grote kans dat een machine uitvalt met vaak grote gevolgen. Maar vervang je een onderdeel te vroeg dan maak je als bedrijf onnodige kosten. Ook weer niet de bedoeling.

Maar hoe bepaal je als bedrijf nu dat optimale moment voor onderhoud, de vervanging van een onderdeel of zelfs een complete machine of productielijn? Een vraag waarover de engineers van UVS Industry Solutions in Culemborg zich al jaren het hoofd breken. Met succes, want samen ontwikkelden zij het onderhoudsmanagementsysteem OpenICM. De cloud-oplossing zorgt ervoor dat onderhoud aan een machine of complete productielijn altijd op het juiste moment plaatsvindt. “Niet te vroeg dus, maar zeker ook niet te laat”, legt Eveliene Langedijk, Manager Business Development van UVS Industry Solutions, uit.

Next level

Met deze oplossing tillen we onderhouds- en assetmanagement naar een next level”, gaat ze verder. “Dit door gegevens van en over een bepaalde machine slim te verzamelen en vervolgens ook slim te gebruiken voor het plannen van optimaal onderhoud. Kort samengevat maakt onze oplossing het voor onze klanten mogelijk om smart maintenance in hun fabriek of productielocatie te introduceren.”Big data vormt de basis van de oplossing van de knappe koppen uit Culemborg. Met sensoren worden allerhande gegevens van een bepaalde machine, een productielijn of een complete productielocatie verzameld. Denk aan aantal bewegingen, slijtage en bijvoorbeeld temperatuurverschillen die optreden binnen een bepaald productieproces. Hier blijft het echter niet bij. Ook gegevens van de omgeving waarin een machine functioneert, opnieuw temperatuur, maar bijvoorbeeld ook luchtvochtigheid, worden in OpenICM verzameld. Tot slot worden de gegevens van een machine afgezet tegen de gebruikshistorie van andere vergelijkbare machines. Door deze drie componenten slim te koppelen, bepaalt het onderhoudsmanagementsysteem het optimale moment van onderhoud en/of vervanging. Daarbij houdt OpenICM ook nog rekening met de planning van een bedrijf. Onderhoud aan cruciale machines zal dus nooit in piekperioden worden gepland.

“Met deze oplossing tillen we onderhouds- en assetmanagement naar een next level”

Conditioned based

“Smart maintenance in het kwadraat, want niet alleen voorspellend en daarmee preventief, maar dus ook conditioned based”, vat Langedijk samen. Een welkome bijkomstigheid is volgens haar dat bedrijven dankzij OpenICM altijd een compleet, up-to-date overzicht hebben van al hun assets. “In een tijd waarin technische diensten van veel bedrijven vergrijzen een groot voordeel”, legt ze uit. “Technische kennis die in veel gevallen in hoofden van ervaren medewerkers zit, wordt zo immers blijvend in een organi-satie geborgd.”

Fabriek van de Toekomst

Begin oktober oogstten de engineers uit Culemborg veel interesse op de beurs Industrial Processing in Utrecht voor hun onderhoudsmanagementsysteem. Samen met machinebouwer Van Beek uit Drunen, die het onderhoudsprogramma inmiddels bij al zijn machines aanbiedt, presenteerden zij het systeem op het paviljoen van de Fabriek van de Toekomst. “Een enorm succes”, blikt Langedijk terug.  "Zo kwam de hoogste baas van een groot Duits bedrijf na zijn lezing speciaal even naar onze stand om te informeren naar de mogelijkheden van OpenICM. We werden vervolgens meteen uitgenodigd binnenkort naar Duitsland te komen. Heel bijzonder, want als het gaat om ontwikkelingen binnen smart industry, in Duitsland industry 4.0 genoemd, dan zijn ze daar vele stappen verder dan wij hier in Nederland.”

Smart industry ambassadeur

Wat Langedijk in de praktijk merkt is dat begrippen als smart industry en smart factory voor veel bedrijven nog een ver-van-hun-bedshow zijn. Containerbegrippen die veel ondernemers niet veel zeggen. Laat staan dat bedrijven weten wat de mogelijkheden ervan zijn voor hun productieproces. UVS Industry Solutions ziet het als smart industry ambassadeur als haar opdracht om bedrijven te informeren over deze kansen. “We richten ons daarbij met name op middelgrote en grotere bedrijven. Fabrieken en productieomgevingen, maar ook service- en onderhoudsbedrijven”, geeft Langedijk aan. “Want juist voor dit soort bedrijven biedt smart industry, en daarbinnen smart maintenance, kansen. Automatisering zorgt voor een betere communicatie tussen machines onderling, maar ook tussen mens en machine. Met als resultaat zo min mogelijk stilstand in je productie en zoveel mogelijk inzicht in je organisatie.” “Smart industry helpt ondernemers met andere woorden grip te krijgen op processen. Het zorgt voor continuïteit. De basis voor zakelijk succes en groei. Daarvan zijn wij overtuigd.”

Basis: de praktijk

Slimme oplossingen die UVS Industry Solutions levert, worden altijd ontwikkeld op basis van de praktijk. Dat geldt dus ook voor OpenICM. “De gebruiker op de werkvloer van onze opdrachtgevers staat ook hier centraal”, verduidelijkt Langedijk. “Zij moeten op een zo eenvoudig mogelijke manier bij benodigde data kunnen komen. Daarom zijn gegevens uit ons onderhoudsmanagementsysteem bijvoorbeeld altijd beschikbaar via smartphones en/of tablets.”

In het test- en experiencecenter in Culemborg laten Langedijk en haar collega’s graag zien wat de mogelijkheden zijn van OpenICM. Langedijk is ervan overtuigd dat begrippen als smart industry en smart maintenance hier voor veel ondernemers écht betekenis krijgen. «

www.uvs-is.nl

Tekst: Sandra Kagie / Fotografie: Peter van Huijkelom

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.