Serious gaming in de zorg, hoe werkt dat?

18 augustus 2020 13:41

Serious gaming in de zorg, hoe werkt dat?

Serious gaming wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet in diverse bedrijven met als doel om nieuwe inzichten te werven. Hoewel dit in het verleden vaak op paperbased (kaartspel & bordspel) werd ingezet, worden de meeste nieuwe inzichten vooral verkregen door middel van applicaties. Deze applicaties kunnen zowel door middel van een APP functioneren als virtual reality, zodat de ‘speler’ helemaal kan opgaan in het spel. Op deze manier blijft de ‘speler’ gefocust op het spel, waardoor de beste resultaten behaald worden die meeste inzichten geven.

In de zorg is zowel snel als veilig leren van groot belang. Hier kunnen de kleinste fouten cruciaal zijn. Met serious gaming in de zorg is het mogelijk om op een veilige manier de zorg te kunnen oefenen en toe te passen. Hierdoor kunnen eventuele fouten in de toekomst eenvoudig voorkomen worden. Serious gaming in de zorg wordt virtueel weergegeven. Eventuele fouten zijn hierdoor enkel belangrijke leermomenten.

Serious gaming kan niet alleen voor een zorgteam worden ingezet, maar ook voor patiënten is het een zeer behulpzaam middel. Dementiagames, revalidatiegaming, videogames tegen ouderen mishandeling en games voor gezonder leven door middel van sport geven nieuwe inzichten voor zowel de gebruikers als de begeleiders.

Waarom serious gaming in de zorg?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij serious gaming goed tot zijn recht komt. Eén hiervan is dementia. Hoewel de meeste mensen weten wat dementia is, weet niemand hoe dit ervaren wordt door de dementerende. Hoe maak je aan een mantelzorgers, verzorgers en eventuele familieleden duidelijk hoe dementia ervaren wordt? Met behulp van een dementia applicatie is het mogelijk om ze dit zelf te laten ervaren. Aan de hand van deze app krijgen zij inzicht hoe klein en verward de wereld voor dementerende mensen is. Dit zorgt niet alleen voor meer begrip, maar ook voor inzicht wat dementia met iemand kan doen.

Ondersteuning van patiënten

Patiënten zijn met behulp van serious games in staat om zelfstandig oefeningen uit te voeren. Dit verlaagd niet alleen de werkdruk van de begeleiders, maar geeft ook inzicht in hoever en patiënt is. De verzamelde data kan op ieder moment door de behandelaar worden opgevraagd en geanalyseerd worden. Zo weten de medewerkers hoever een patiënt is en welke patiënten eventueel extra aandacht en begeleiding nodig hebben.

Optimale innovatie

Voor de lange termijn is serious gaming dé oplossing voor iedere zorginstelling. Hoewel er investeringskosten aan verbonden zijn, betaald dit zich op latere momenten uit. Medewerkers kunnen eenvoudig, op een geschikt moment naar keuze, op hun eigen werkplek en in hun eigen tempo, de software eigen maken. Bij klassikale lessen kan het voorkomen dat één van de medewerkers ziek is, hiervoor zal hoe dan ook een vervangend iets geregeld moeten worden. Met behulp van de serious gaming is dat verleden tijd. Serious gaming maakt het mogelijk om op een leuke manier nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

Veiligheid in de zorg

Hoewel de medewerkers iedere dag afgerekend zullen worden op fouten, is dat niet het geval met serious gaming. Hiermee kunnen medewerkers met meer vertrouwen te werk gaan en kan er extra uitleg gegeven worden bij eventuele fouten. Van fouten leer je namelijk meer dan van alleen kijken. Met serious gaming zijn er een tal van mogelijkheden, het enige wat u hiervoor nodig heeft is een idee. Het idee kan uitgewerkt worden door diverse partijen waardoor u minder tijd kwijt bent en u medewerkers kunt bijscholen op een verantwoordelijke manier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.