Samen sterker: een beproefd recept

24 april 2017 09:16

Samen sterker: een beproefd recept

Innovatie en Noord-Holland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net zoals je Noord-Holland in één adem noemt met Amsterdam, watermolens, tulpenvelden en weidse stranden. Innovatie. Een breed begrip. In Noord-Holland vind je op het gebied van akkerbouw, robots, dienstverlening, IoT-toepassingen, energie en zorg heel wat bedrijven die vooroplopen in hun vakgebied.

Onze provincie heeft veel te bieden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt hier letterlijk alle kanten op. Maar we hebben ook een nadeel. We staan misschien soms wat te stevig in de klei. We schreeuwen die innovatieve vondsten niet van de daken. Om heel eerlijk te zijn: dat mag misschien wel wat meer gebeuren.

De wereld verandert snel. Al die veranderingen vragen om een reactie. Nederland vergrijst en de economische crisis heeft ondanks het huidige optimisme wel degelijk sporen achtergelaten. Ook de politieke onrust in de landen om Nederland heen zorgt weer voor nieuwe bedreigingen, maar ook voor kansen.

In deze tumultueuze tijden loont het om de handen ineen te slaan om samen te groeien en samen sterk te staan tegen bedreigingen van buitenaf. Waar in verschillende sectoren er steeds meer samenwerkingsverbanden komen, lijkt het alsof de hightechbedrijven in de Kop van Noord-Holland afwachten of misschien zelfs huiveren tegenover deze mooie manier van samen sterk staan.

“De wereld verandert snel. Al die veranderingen vragen om een reactie”

HET GEBEURT AL!

In andere regio’s worden of zijn er samenwerkingsverbanden opgezet tussen bedrijven, overheden en hogescholen of universiteiten. Neem als voorbeeld Energy Village in Groningen, de Watercampus in Leeuwarden of dichterbij huis Seed Valley. Dit zijn een paar voorbeelden waarbij eventuele concurrentie even opzij wordt gezet, om te kijken hoe je samen sterker kunt staan.

Het samenwerkingsverband Seed Valley zag bijvoorbeeld de omzet in 2015 groeien met tien procent en tussen 2012 en 2015 nam het aantal medewerkers met twaalf procent toe tot iets meer dan drieduizend medewerkers. Via Seed Valley worden mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten voor studenten van alle opleidingsniveaus aangeboden, wat een mooie kans is om studenten kennis te laten maken met deze tak van sport. Ook is het een gezamenlijk platform waarbij de aangesloten bedrijven hun openstaande vacatures kunnen profileren.

Laten we de bescheidenheid en de klei aan onze voeten eens eraf schudden en alleen kijken naar wat we de regio te bieden hebben: innovatie, kennis en ondernemerschap, mét een goede dosis realistische nuchterheid. Zouden deze eigenschappen geen goede basis zijn voor een samenwerkingsverband? Als we Seed Valley als voorbeeld nemen en iets tussen bedrijven zouden kunnen opstarten waarbij de Kop van Noord-Holland ook uitblinkt in hightech producten, ontwikkelingen en innovatie, kunnen we een uitgebreid en hightech dienstenpakket aanbieden, waarbij de eventuele onderlinge concurrentie eventjes opzij wordt gezet. Door gezamenlijk promotie en acquisitie te voeren, wordt de zichtbaarheid vergroot van alle aangesloten bedrijven, kunnen kosten gedrukt worden én kunnen we laten zien dat de Kop van Noord-Holland veelzijdig is en klaar voor de toekomst.

FIELD LABS

Bij uitdagende klantcasussen kan er een soort Field Lab opgericht worden. Daarbij kan een student namens alle bedrijven de casus oplossen als bachelor- of masteropdracht of bedrijven lossen samen de casus op. Studenten kunnen meedenken met opdrachten en vernieuwingen, waarbij jong talent meteen gescout zou kunnen worden. Door de nadruk op innovatie te leggen, kunnen studenten aangetrokken worden uit de steden in de regio. En dankzij de geografisch goede ligging, met verbindingen met vier verschillende provincies, kan er ook talent van buiten de regio naar de Kop van Noord-Holland getrokken worden. Voer niet alleen een pull¬-strategy uit om talentvolle

mensen hier te krijgen, maar treed ook naar buiten om te laten zien dat we er zijn. Laat maar zien wat we te bieden hebben!Ziet u samenwerken wel zitten en bent u benieuwd naar wat er mogelijk is op hightech ontwikkeling? Wij staan altijd open voor nieuwe uitdagingen en gaan die graag samen aan. Want vergeet niet: samen sta je sterker! Zo’n samenwerkingsverband zal ergens in de Noord-Hollandse klei moeten beginnen. Bent u bereid om hieraan mee te werken? Wij horen het graag van u! «

Info: r.schomaker@syrinx.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.