Salaris ontvangen in Bitcoin; dit zijn de mogelijkheden

4 december 2020 12:27

Salaris ontvangen in Bitcoin; dit zijn de mogelijkheden

Als je salaris ontvangt, dan hoeft dit niet alleen maar in euro's te zijn die je iedere maand op je bankrekening krijgt. Wist je namelijk dat het ook mogelijk is om je salaris in de vorm van Bitcoins te krijgen? In dat geval wordt het als een betaling in natura gezien.

Nu denk je waarschijnlijk dat Bitcoins hun tijd wel hebben gehad en dat er nog weinig interesse in deze cryptomunt is. Dit is inderdaad deels waar, want in 2017 steeg de koers van Bitcoin tot $ 20.000. Dit bleek echter niet bubbel te zijn, waarna de munt daalde tot een waarde van $ 5.000 voor de coronacrisis begon. Inmiddels is de waarde alweer gestegen naar $ 12.000, dus Bitcoins zitten weer een stijgende lijn! Als de koers van Bitcoins in de toekomst een stabiele stijging laat zien, dan is het zeker interessant om je salaris in deze cryptomunt te ontvangen.

Waarom zou je salaris in Bitcoins willen?

Twee jaar geleden kregen de medewerkers van BTC Direct de mogelijkheid om hun salaris in Bitcoins te ontvangen. Op 27 juni 2018 vond de eerste betaling plaats en op deze dag was één Bitcoin € 5.300 waard. De medewerkers mochten zelf kiezen welk bedrag ze in Bitcoins kregen. Het was dus bijvoorbeeld mogelijk om 10% van je salaris in Bitcoins uit te laten betalen en de overige 90% gewoon in euro's op je bankrekening.

Na een jaar was er in totaal zo’n € 1.200 uitbetaald in cryptomunten per werknemer, wat gelijk aan 0,27 Bitcoin was. Door de stijgende koers was de waarde echter opgelopen tot € 2.100. Een rendement van 75% dus. De uitbetaling in Bitcoin was en is dus een makkelijke manier om te investeren en je spaarpotje te spekken!

Waarom Bitcoins uitbetalen aan werknemers?

Nu kunnen we dit vraagstuk ook bekijken vanuit het perspectief van de ondernemer. Waarom zou je je werknemers uitbetalen in Bitcoins? Als ondernemer wil je je natuurlijk onderscheiden van de rest. Bitcoins als optie aanbieden past natuurlijk goed bij een jonge, dynamische en innovatie organisatie. Je spreekt er progressieve werknemers mee aan. Zeker als je bedrijf zich in de IT-sector bevindt, is het een goede manier om potentiële kandidaten te trekken om bij jouw bedrijf te werken!

Kan het zomaar?

Er is momenteel nog geen specifieke wet in Nederland die de regelgeving rondom Bitcoins als salaris vormgeeft. De Belastingdienst erkent Bitcoin dan ook nog niet als een wettig betaalmiddel aan werknemers. Bitcoins valt nu nog onder "loon in natura", net zoals een kerstpakket of een auto van de zaak.

Er zitten natuurlijk wel grenzen aan lonen in natura. Je mag als werkgever namelijk alleen het bedrag wat boven het minimumloon uitkomt, uitbetalen in natura. Dit staat vast in de Wet Aanpak Schijnconstructies. Het salaris tot aan het minimumloon moet dus gewoon in euro's worden uitbetaald.

Op het salarisoverzicht komt dan ook loon in natura te staan en dit wordt uitgedrukt in euro's. Wanneer je totale vermogen (en dat is inclusief alle Bitcoins die je bezit) boven de € 30.000 uitkomt, dan moet je sowieso vermogensbelasting betalen. Daarom verandert er weinig als je aangifte bij de Belastingdienst moet doen.

Voor werkgevers verandert er ook vrij weinig. De loonheffing wordt nog steeds ingehouden op het brutosalaris. Je betaalt het nettosalaris gewoon uit zoals je altijd zou doen en daarnaast betaal je ook het gedeelte in Bitcoins uit.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.