Representatiekosten, wat is aftrekbaar?

3 augustus 2022 10:08

Representatiekosten, wat is aftrekbaar?

Als je de gegevens in je boekhoudsysteem toevoegt, weet je bij sommige categorieën nu niet goed hoe het zit: kun je dit nu wel of niet aftrekken van de belasting. Een lastige categorie is daarbij bijvoorbeeld de categorie representatiekosten. Weet jij niet goed wat nu onder representatiekosten valt? Lees hier hoe het zit.

Wat zijn representatiekosten?

Representatiekosten zijn de kosten die niet altijd helemaal zakelijk zijn. Dit komt omdat er geen tegenprestatie tegenover staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bezoek aan een vakinhoudelijke presentatie. Normaal kun je met de kwartaalaangifte de btw die je hebt betaald, terugvragen aan de belastingdienst. Bij representatiekosten is dit soms niet het geval. Soms kan het wel en soms niet, soms gedeeltelijk. Dit maakt het dan ook lastig om het goed te doen. Hoe ga je er nu mee om? Dat lees je hier.

Voorbeelden van representatiekosten

Heb je niet helemaal helder wat nu precies onder representatiekosten valt? Lees dan onderstaande lijstje voor wat voorbeelden:

  • Een zakenlunch.
  • Bezoek aan een congres.
  • Relatiegeschenk.
  • Studiekosten.
  • Abonnement op vakliteratuur.
  • Bedrijfskleding met logo.

Thuiskok

Nodig je bij jou thuis, klanten uit van jouw bedrijf en huur je daarvoor een thuiskok in? Dan zit je al in een soort grijs gebied. Het inhuren van een thuiskok heeft namelijk niet een 100 procent zakelijk karakter maar ook een persoonlijk karakter, omdat het bij jou thuis is. Zeker als die thuiskok ook voor je partner en kinderen wat kookt. Het advies is om als je te veel in een schemergebied zit, dit onder privékosten te zetten. Overleg anders vooraf met je boekhouder, zo voorkom je problemen met de belastingdienst.

Belastingdienst

Op de website van de belastingdienst vind je een lijst met wat nu precies wel of niet onder representatiekosten valt. Daarin zie je bijvoorbeeld dat er ook vaak met bepaalde drempels wordt gewerkt, afhankelijk van de kostenpost. Heb je bijvoorbeeld in 2022 reis- en verblijfkosten gemaakt voor je werk? Dan mag je van maximaal 1.500 euro de BTW aftrekken. Was voor bijvoorbeeld een congres er een pure noodzaak om dit bij te wonen voor je bedrijf? Dan geldt dit maximum niet.

Kortom?

Bij representatiekosten is niet altijd helder of je altijd de btw terugkrijgt. Het kan voor problemen zorgen als je meer opgeeft dan blijkt te mogen. Wil je het goed doen? Check dan bij de belastingdienst hoe het precies zit met jouw representatiekosten: of en hoeveel btw je mag terugvragen. Bij twijfel kun je de belastingdienst bellen of het vragen aan je boekhouder.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.