Psychologische veiligheid in teams vergroten

21 september 2020 14:22

Psychologische veiligheid in teams vergroten

Psychologische veiligheid in teams heeft de maken met de gedeelde overtuigingen van de teamleden dat het team veilig is om zogenaamde inter-persoonlijke acties te nemen.

Het coronatijdperk zorgt momenteel voor veel onzekerheden en heeft grote impact op het gevoel aan psychologische veiligheid. Langdurige onzekerheid leidt tot minder arbeidsvreugde en heeft impact op de prestaties van een team. Het is dus goed om aandacht te besteden aan deze psychologische veiligheid.

De mens als kuddedier heeft constant behoefte aan liefde en aandacht. Wat ons als mens gelukkig maakt, zowel privé als zakelijk, is dat we veel en waardevolle relaties hebben.

Veel omdat we nu eenmaal goede kuddedieren zijn. Waardevolle omdat we als mens van waarde willen zijn voor anderen. Relaties omdat we een duidelijke langdurige verbinding met anderen willen.

De psychologische veiligheid kenmerkt zich onder andere door het bieden van onderlinge sociale steun, stralend mogen falen, goede communicatie, elkaar naar grotere hoogten weten te sturen en employee engagement.

Hoe beter of hoger de psychologische veiligheid hoe meer impact dat heeft op effectiviteit.

Denk bij effectiviteit aan de innovatiekracht van een team, de kwaliteit in werk die geleverd wordt of de impact op klanttevredenheid.

Onderzoek [Edmondson, 1999] heeft aangetoond dat het vergroten van psychologische veiligheid en effectiviteit het best bereikt wordt middels interventies of moderation. In wat simpeler bewoordingen: wil je de impact op effectiviteit significant vergroten, dan vergt dat begeleiding.

Een vorm van begeleiding is het op het gebied van de mate van betrokkenheid en bevlogenheid, ook wel employee engagement genoemd. Je medewerkers binnen een team zelf laten definiëren wat hun doel is en met welk team-gedrag ze dat gaan realiseren. Vervolgens leer je ze hoe ze als team zélf hun gedrag en resultaten kunnen besturen. Dat is employee engagement.

Al dit en nog veel meer over employee engagement leer je in de masterclass ‘Terug op het goede spoor’.

Meer informatie en aanmelden voor deze masterclass:

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.