Psychologische denkfouten bij handel in cryptocurrencies

29 juni 2020 09:37

Psychologische denkfouten bij handel in cryptocurrencies

Digitale valuta maakt steeds meer haar entrance in de maatschappij. Sinds de Bitcoin-hype in 2017 staat investeren in cryptocurrencies goed op de kaart. Menig investeerder mocht zichzelf vanaf dat jaar miljonair noemen door de steiging in de Bitcoin koers. In Nederland investeert slechts een klein deel van de bevolking in cryptocurrencies. Ben jij een van deze personen? En wil jij weten op welke psychologische denkfouten jij kan letten bij het handelen hierin? Dan is deze blog speciaal voor jou!

(bron: https://bitvavo.com/nl)

1.      “Als mijn collega in Bitcoin investeert, kan ik het ook wel doen”

Het hele proces begint vaak met het horen van een succesverhaal. En al helemaal wanneer dit verhaal heeft plaats gevonden bij iemand die wij kennen uit de directe kring. Zeker wanneer je al een beetje onderzoek hebt gedaan naar cryptocurrenies en de handel hierin,  kan zo’n verhaal de doorslaggevende factor zijn. Als zoveel mensen bereid zijn om vol zelfvertrouwen geld te investeren in de Bitcoin, dan is het wel de moeite waard om het ook te proberen – toch ?

Rationeel is het niet, maar dit is wel een denkwijze die opspeelt wanneer we niet zeker zijn over welke keuze we moeten maken. Deze mentale snelkoppeling noemen we ‘sociaal bewijs’ en daar weet de handelaar slim op in te spelen. Probeer dus verder te kijken dan je neus lang is en niet beslissingen te maken op basis van wat anderen doen. Kies en volg je eigen strategie!

2.      Iemand volgen die al veel geld heeft verdiend met cryptocurrencies

Omdat cryptocurrencies een vak apart is, en veel mensen ook geen goed idee hebben wat het precies inhoudt, zijn we snel geneigd iemand te volgen die verstand lijkt te hebben van het onderwerp. Door dit gebrek aan context over het onderwerp is het een makkelijke weg om iemand na te doen die al veel geld verdiend heeft met het investeren in digitale valuta.

Besef je goed dat ieder persoon, ook iemand met kennis en expertise op dit gebied, niet altijd gelijk hoeft te hebben. Integendeel! De digitale valuta-markt is extreem veranderlijk en er duiken ieder moment weer moeilijk te begrijpen technologieën op. Zelfs voor mensen die al veel successen hebben geboekt met investeringen, vissen ook naast het net.

3.      Alleen de succes investeringen horen

Als laatste: wij mensen zijn erg goed in selectief luisteren en observeren. Om die reden horen wij vooral de succesverhalen waarin mensen al veel geld verdiend hebben met cryptocurrencies. En als puntje bij paaltje komt, laten we ons hierdoor overhalen het dan ook maar te proberen. We krijgen door deze succesverhalen het idee dat we iets mislopen. En dat willen we natuurlijk niet! Helaas vissen we ook hier vaak achter het net. Het beste moment om in te stappen is dan vaak al gepasseerd.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.