ProRail start mbo-opleiding Railtechniek voor zij-instromers

24 november 2022 13:45

ProRail start mbo-opleiding Railtechniek voor zij-instromers

De spoorsector komt technische vakmensen tekort. Om daar wat aan te doen starten ProRail, Railcenter, Technical Valley en de deelnemende spooraannemers een nieuwe samenwerking: het opleiden van zij-instromers tot monteur treinbeveiliging of energievoorziening. Dit nieuwe initiatief start op 1 maart 2023 als pilot en zal op korte termijn zorgen voor instroom van monteurs voor het spoor.

Vakmensen tekort

Er is een fors tekort aan rail technisch geschoolde medewerkers op de arbeidsmarkt en de benodigde instroom binnen de spoorbranche wordt niet gehaald. Met name elektrotechnisch geschoolde mensen zijn er te weinig. Daarnaast is er extra personeel nodig om de groei op te vangen. De spoorbranche verwacht namelijk een forse groei van 30 procent meer reizigers en 50 procent meer goederenvervoer in 2030.

Opleiden voor de railsector

Investeren in het ontwikkelen en het aanbieden van een gerichte opleiding mbo Railtechniek is een van de oplossingen om dit grote knelpunt in de markt aan te pakken. Railcenter gaat daarom in opdracht van ProRail samen met Technical Valley in maart 2023 een groep zij-instromers opleiden tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging. Dit doen zij door een mbo opleiding te verzorgen. De mbo Railtechniek opleiding is er voor mensen met technische ervaring of minimaal een opleiding niveau mbo 2. Omdat de monteurs in opleiding bij de deelnemende werk- en leerbedrijven aan het werk gaan en praktijkbegeleiding zullen krijgen, wordt er gericht opgeleid voor de spoorbranche.

Raymond van Hattem, directeur HR bij ProRail, vertelt: “Technische mensen vormen het hart van de spoorbranche. We hebben deze vrouwen en mannen dan ook hard nodig om de 7000 km spoor die we hebben in Nederland te onderhouden. Door een werk- en leertraject op te stellen, weten potentiële nieuwe monteurs direct wat het werken bij het spoor inhoudt en of dit bij hen past. Daarmee gaan we nieuwe mensen aan het spoor te verbinden.”

Over de opleiding

Op 1 maart 2023 gaan de deelnemers van start met het volledig betaalde werk- en leertraject. De eerste 16 weken volgen de monteurs in opleiding de benodigde theorie- en praktijklessen. Hierna volgt de zogeheten beroepspraktijkvorming: de deelnemers gaan twaalf maanden aan de slag en kunnen onder begeleiding leren en werken bij een van de aangesloten spooraannemers. In deze periode doen ze ook examen voor het mbo Elektrotechniek - niveau 3 en halen de deelnemers de noodzakelijke railcertificaten. Na het afronden van het driejarige traject komen de monteurs in vaste dienst bij het bedrijf dat zij in het begin hebben gekozen. De deelnemers aan dit traject ontvangen vanaf de eerste dag salaris.

Meer informatie over de opleiding mbo Railtechniek is te vinden op: https://technicalvalley.com/railtechniek/.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.