Positieve aspecten van detachering in de zorg

16 november 2023 15:24

Positieve aspecten van detachering in de zorg

Detacheringbureaus hebben vaak te kampen met een negatief imago. Zeker als het gaat om sectoren als de zorg. Hoewel hier een tekort aan werknemers is, drukt dure arbeid tegelijkertijd ook flink op de begroting. Toch brengt de flexibele manier van werken vanuit een detacheringsbureau in de zorg een hoop voordelen met zich mee, zowel voor de gedetacheerde als voor de zorginstelling zelf.

Detacheringsbureaus in de zorg zijn flexibel

Een groot voordeel van een samenwerking met detacheringsbureaus in de zorg is de flexibiliteit die het biedt. Als zorgprofessional heb je de vrijheid om te kiezen voor opdrachten die aansluiten bij jouw interesses, vaardigheden en levensstijl op dat moment.

Hecht je bijvoorbeeld waarde aan flexibele werktijden, ga je het liefst voor kortlopende opdrachten of zoek je naar een langere verbintenis? Detachering in de zorg geeft jou de controle over deze planning van jouw carrière. Tegelijkertijd heb je als gedetacheerde wel de zekerheid van een vast inkomen, iets wat een zelfstandige niet heeft.

Detachering ondersteunt bij toenemende zorgvraag

Tegelijkertijd is het voor zorginstellingen interessant om flexibel met detacheerders samen te werken om tijdelijke knelpunten in personeelstekort op te lossen. In de zorg zijn er vaak pieken waar er meer vraag is naar zorg, vooral tijdens seizoensgebonden ziekten of speciale evenementen.

Deze gaten opvullen wordt extra lastig als er bijvoorbeeld werknemers met zwangerschapsverlof gaan of uitval is wegens (langdurige) ziekte. Gelukkig kan een detacheringsbureau flexibel en snel zorgprofessionals aandragen, om deze (tijdelijke) personeelstekorten aan te vullen. Dit is niet alleen ten behoeve van de zorginstelling, maar ook de werknemer heeft de kans om waardevolle ervaring op te doen in verschillende werkomgevingen.

Meer ervaring en bredere kennisoverdracht

Door als gedetacheerde aan de slag te gaan bij verschillende zorginstellingen, worden er duren geopend naar een breed scala aan werkomgevingen. Van verpleging tot ziekenhuizen, iedere opdracht brengt weer nieuwe uitdagingen en leermogelijkheden.

Deze brede ervaring is natuurlijk goed voor de professional zelf voor meer kennis, maar ook de zorginstellingen profiteren van deze brede inzetbaarheid. Door zo’n basis kan er vanuit verschillende instellingen geleerd worden en kennis gedeeld worden, iets wat misschien mist als je alleen mensen met één specifieke achtergrond in dienst hebt.

Deze kennisoverdracht en het delen van best practices kan bijdragen aan een verhoogde zorgkwaliteit, doordat innovatieve ideeën en effectieve benaderingen breder worden verspreid en eenvoudiger geïmplementeerd kunnen worden.

Verminderd risico voor zorginstellingen

Werken met een flexibele schil vermindert voor zorginstellingen het risico in situaties waarin de vraag naar zorgdiensten onzeker is. Door zich niet vast te leggen aan langdurige arbeidscontracten kan de organisatie via een detacheringsbureau zorgprofessionals aantrekken wanneer dat echt nodig is.

Het risico om met overtollig personeel achter te blijven wordt hiermee dus beperkt. Met deze strategie blijven de instellingen wendbaar in een dynamische zorgomgeving. Bij detacheerder Corparis merken ze

Ondanks dat de kosten voor deze tijdelijke inzet duurder kunnen zijn dan iemand vast in dienst te nemen, zorgt dit verminderde risico samen met bovengenoemde redenen ervoor dat detacheringsbureau in de zorg nog altijd onmisbaar zijn. Juist de flexibiliteit, diverse werkervaring van gedetacheerden en meer kennisoverdracht maken detachering aantrekkelijk voor zorgprofessionals en -instellingen die streven naar groei.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.