Ontdek de geheimen van Yoast SEO

9 april 2021 08:00

Ontdek de geheimen van Yoast SEO

Wie een WordPress website heeft, gebruikt meestal ook Yoast SEO. Toch gebruikt vrijwel niemand deze plugin optimaal. Ontdek wat deze SEO-plugin zoal kan. Het eerste waar gebruikers aan denken bij Yoast SEO is het ‘stoplicht’ met de rode, oranje en groene bolletjes. Een bron van frustratie voor velen, omdat je vrijwel nooit alle bolletjes op groen krijgt. En haal je alle groene bolletjes, dan is het net zo frustrerend als je geen positie in Google weet te bereiken.

Alle bolletjes op groen is niet nodig

Sla alle stress direct van je af: groene bolletjes zijn beslist niet nodig om hoog in Google te kunnen komen. Dit stoplicht van Yoast SEO is een indicatie van welke mogelijke verbeterpunten er nog zijn. Let goed op het woord ‘mogelijke’ in de vorige zin. Soms zijn de adviezen niet op een goede manier uit te voeren, zonder bijvoorbeeld de tekst geweld aan te doen. Doe het dan gewoon niet en accepteer dat dat bolletje rood of oranje blijft. Gebruik alle adviezen als handreikingen, je hoeft er niet per se iets mee, alleen als het echt kan.

Alle controle over je XML-sitemap

Als het goed is houd je je eigenlijk niet bezig met de XML-sitemap. Misschien weet je zelfs niet eens wat dat is. De XML-sitemap is een soort inhoudsopgave van je webpagina’s voor de zoekmachines. Je geeft zo aan Google (en de andere zoekmachines) aan welke pagina’s ze in de index moeten opnemen zodat ze die in de zoekresultaten kunnen tonen. Andersom wil je soms ook pagina’s uitsluiten van indexering en ook dat doe je met Yoast SEO.

Hiervoor zijn er globale instellingen voor de typen pagina’s die standaard geïndexeerd mogen worden en dus in de sitemap worden opgenomen. Daarnaast kun je bij iedere pagina die je maakt individueel de indexering uitschakelen dankzij je SEO-plugin.

In je ‘Yoast Meta Box’ op iedere pagina vind je het onderdeel ‘Geavanceerd’, waar je kunt aanvinken dat je de pagina niet wilt laten indexeren.

Inkomende en uitgaande interne links per pagina

Naast backlinks vanaf externe websites zijn ook interne links een belangrijk signaal voor Google. Hoe meer interne links er naar een pagina liggen, hoe belangrijker de pagina kennelijk is. Best logisch als je daarover nadenkt toch?

Dankzij Yoast SEO kun je zien hoeveel inkomende én hoeveel uitgaande interne links een pagina van jouw website heeft. Zo zie je in één oogopslag of je misschien wat meer interne links naar een pagina moet gaan aanleggen, zodat die pagina meer ‘gewicht’ krijgt in je website.

Meta-omschrijvingen automatiseren

Veel website-eigenaren vinden het lastig om een goede meta-omschrijving voor hun webpagina’s te schrijven. In Yoast SEO kun je een standaard opzet maken voor de meta-omschrijving die altijd wordt overgenomen, inclusief variabelen. Zo heb je geen omkijken meer naar je meta-omschrijving en komt je focus zoekterm er gewoon in voor als je die als variabele hebt ingesteld.

SEO-titels en meta-omschrijvingen in bulk wijzigen

SEO-titels en meta-omschrijvingen aanpassen is een tijdrovende klus, zeker als je er meerdere wilt aanpassen. Gelukkig kun je meerdere titels of meta-omschrijvingen tegelijk wijzigen dankzij de bulk editor in Yoast SEO. Ook handig: je ziet ook direct of er pagina’s zijn waar je geen meta-omschrijving voor hebt ingevuld.

Yoast SEO Premium

Waarom zou je betalen voor Yoast SEO Premium als de gratis versie van Yoast SEO prima werkt? Terechte vraag en voor velen zal de gratis versie van de plugin voldoende zijn. Toch is het goed om te weten wat je extra krijgt in de betaalde versie. De belangrijkste extra’s zijn:

  • Verschillende zoektermen invoeren per pagina; een pagina kan op meerdere (aanverwante) zoektermen ranken
  • Redirects; handig als je weleens een URL wijzigt, dan maakt Yoast automatisch een redirect aan
  • Premium support; snel antwoord op je vragen
  • Toegang tot de Yoast Academy; alle cursussen zijn wel in het Engels, voor Nederlandstalige cursussen moet je toch elders terecht

Meer weten over Yoast SEO? Er is een Nederlandstalige online cursus als je liever geen Engelse video’s voorgeschoteld krijgt. En: er is een voorproefje beschikbaar in de vorm van een gratis 5-delige videoserie over Yoast SEO.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.