Ondernemers: benoem een gevolmachtigde en houd de regie in eigen hand!

17 oktober 2022 13:21

Ondernemers: benoem een gevolmachtigde en houd de regie in eigen hand!

Als ondernemer neem je iedere dag talloze beslissingen. Klein en groot. Maar wat nu als je op een dag niet meer in staat bent om zelf al die beslissingen te nemen en je bedrijf te leiden? Bijvoorbeeld omdat je ernstig ziek bent geworden. Wie neemt -vooralsnog tijdelijk - dan het stokje van jou over? Een vraag die belangrijk genoeg is om nu bij stil te staan zodat je ook dan de regie in eigen hand houdt.

Een gevolmachtigde kan beslissingen nemen of zaken regelen wanneer je dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld wanneer je door een ernstig ongeval in coma bent geraakt of door ziekte al je aandacht voor je herstel en gezondheid nodig hebt, en er even geen tijd is voor die talloze beslissingen en het leiden van je bedrijf.

In een “algehele volmacht” ook wel levenstestament genoemd, geef je één of meerdere, door jouzelf aangewezen personen, de juridische bevoegdheid om beslissingen te nemen. Dit kunnen beslissingen zijn op zowel zakelijk/financieel als medisch gebied. Ook kan de gevolmachtige praktische zaken (laten) verzorgen, bijvoorbeeld in relatie tot het coördineren

van een verhuizing of het op orde houden van je woning. Je kunt je levenstestament laten ingaan op het moment dat je het ondertekent of op een moment dat een arts vaststelt dat je niet meer wilsbekwaam bent. Niet meer wilsbekwaam wil zeggen dat je niet meer in staat bent zelf (belangrijke) beslissingen te nemen. Een levenstestament is daarbij overigens altijd herroepbaar zolang je nog steeds maar wilsbekwaam bent.

“Zolang het goed gaat, gaat het goed”

De meeste mensen staan niet vaak stil bij wat er in de toekomst allemaal gebeuren kan. “Zolang het goed gaat, gaat het goed”, is een veelgehoorde uitspraak. Maar Gera Janssen, financieel adviseur bij Vannu, kent meerdere voorbeelden waarbij een ondernemer met terugwerkende kracht graag een volmacht had willen hebben. Zoals de Amsterdamse ondernemer die na een zwaar ongeluk in coma belandde. “Hij had geen volmacht geregeld, zat middenin een verbouwing met zijn bedrijf en er was niemand die juridisch bevoegd was om beslissingen te nemen. Het gevolg? Zijn bedrijf kwam op de rem te staan en de rechter moest iemand benoemen die beslissingsbevoegd werd. Daar gingen ook weer maanden overheen.”

Het verschil tussen faillissement en doorgaan

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van ondernemers die wél op tijd de regie in eigen hand hebben genomen. Bijvoorbeeld de directeur die zijn zoons had aangewezen als gevolmachtigden voor zijn bedrijf. Toen de man op latere leeftijd last kreeg van serieuze vergeetachtigheid, konden zijn zoons tijdig de regie binnen het bedrijf overnemen. Volgens Gera kan een zogeheten levenstestament in sommige complexe situaties ook het verschil maken tussen faillissement en succesvolle voortgang van het bedrijf.

Verzamel belangrijke documenten

Het benoemen van een gevolmachtigde is de eerste stap, maar daarnaast geeft Vannu. ook nog een ander belangrijk advies: zorg ervoor dat alle belangrijke documenten – privé en zakelijk – goed vindbaar zijn, mogelijk verzameld op één veilige plek. Gera herinnert zich nog goed een mevrouw die vanwege dementie naar een verzorgingstehuis moest verhuizen. Haar kinderen wilden haar woning verkopen, maar waren niet aangewezen als

gevolmachtigde. Gera: “Dat was de eerste horde die de kinderen moesten nemen. En vervolgens waren allerlei documenten zoals een eigendomsakte en een schoongrondverklaring onvindbaar. Dat komt er allemaal nog eens extra bij.” Veel extra zorgen in een toch al lastige situatie. Laat staan als het om een heel bedrijf gaat.

Neem de regie in eigen hand!

Door nu in gesprek te gaan met je mogelijke gevolmachtigden en bij een positieve reactie hen als gevolmachtigden aan te wijzen, creëer je allereerst rust voor jezelf en bespaar je anderen in de toekomst mogelijk veel zorgen. Wil jij ook de regie in eigen hand houden? Indien gewenst adviseert en ondersteunt Vannu. in het opstellen van een levenstestament en het contact met de notaris. Neem vrijblijvend contact op met adviesbureau Vannu. via 026 - 361 1636 of info@vannu.nu

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.