Ondernemer? Dit zijn de drie belangrijkste fiscale risico’s voor jou

8 september 2022 12:37

Ondernemer? Dit zijn de drie belangrijkste fiscale risico’s voor jou

Fiscale risico’s: je loopt ze liever niet. Toch weet maar 61 procent van de Nederlandse ondernemers precies hoe ze fiscale risico’s kunnen inperken. Dit blijkt uit onderzoek van Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware. Met bijna 2,2 miljoen ondernemers in Nederland komt dat in theorie neer op ruim 850.000 ondernemers die in het duister tasten als het aankomt op fiscale risico’s. Dit lijkt een hoog aantal. Maar op zich is dat niet gek, omdat fiscale risico’s breed definieerbaar zijn. Weet je niet precies wat een fiscaal risico inhoudt? Of twijfel je of je fiscaal gezien alles afgedekt hebt? In deze blog sta ik stil bij de drie belangrijkste fiscale risico’s.

  1. Budgettair risico
    We starten met misschien wel het belangrijkste fiscale risico: het budgettair risico. Dit heeft te maken met budgetbeheer en het ‘in control’ zijn over je belastingschuld én over je belastingclaims, vanwege een fiscale faciliteit zoals een investeringsaftrek. Het mislopen of deels onbenut laten van fiscale faciliteiten is ook een risico. Ondermaats budgetbeheer kan je organisatie dus flink in de problemen brengen. Een voorbeeld van ondermaats budgetbeheer is een groot verschil tussen de begrote belastingschuld en de werkelijke schuld aan het eind van het jaar. Dit moet je kunnen uitleggen aan de belastinginspecteur. Waarom is de schuld zo sterk gestegen en waarom was dit niet te voorzien? Naast een budgettair risico brengt ondermaats budgetbeheer ook reputatieschade met zich mee. Om dit risico te voorkomen is sterk budgetbeheer cruciaal.
     
  2. Procesmatig risico
    Het procesmatige risico klinkt waarschijnlijk als een eenvoudig in te perken risico, maar toch vallen nog veel ondernemers in deze fiscale valkuil. Dit risico draait om het volgen van de juiste stappen op de juiste manier én op het juiste tijdstip. Het goed en tijdig volgen van (belasting)processen is essentieel. Heb je bijvoorbeeld tijdig aangifte gedaan en is er tijdig betaald? En als dit niet het geval is, heb je hiervoor dan tijdig uitstel aangevraagd? Is er, indien nodig, bezwaar aangetekend? Als je in beroep wil gaan, weet je dan de te zetten stappen? In de praktijk zie ik dat veel ondernemers hier nog de mist in gaan. Mijn advies: houdt de deadlines van de administratieve processen altijd goed in de gaten.
     
  3. Foutieve aangifte
    Net als het procesmatige risico, klinkt de foutieve aangifte ook als een eenvoudig te voorkomen risico. Wat houdt dit risico in? Een foutieve aangifte bevat incorrecte bedragen en/of slechte onderbouwing van deze bedragen. Doorloop daarom je aangifte nogmaals of laat deze controleren door een fiscaal professional. Een ander belangrijk aandachtspunt in de aangifte zijn de deeladministraties, zoals een globale urenregistratie van de gewerkte uren voor de zaak ten behoeve van het urencriterium en de kilometeradministratie voor de auto van de zaak. Zorg ervoor dat deze aanwezig zijn en juist zijn ingevuld.

Fiscale kennis creëert fiscale kansen
De hierboven genoemde risico’s zijn de meest voorkomende fiscale risico’s. Maar naast alle risico’s doen zich natuurlijk ook fiscale kansen voor. Denk bijvoorbeeld aan de middelingsregeling of het in één keer aftrekken van kosten die lager zijn dan 450 euro en betrekking hebben op één jaar. Slechts 57 procent van de ondervraagde ondernemers is van deze laatste mogelijkheid op de hoogte.

Ondanks dat fiscaliteit iets anders is dan je corebusiness, kan dit je verdiencapaciteit vergroten. Dus: hoe beperk je de risico’s tot een minimum en maak je maximaal gebruik van dit soort voordelen? Lees je in en bekijk of er bepaalde zaken zijn waarover je twijfelt. Kun je achterhalen waar deze twijfel vandaan komt? Breng deze onzekerheden in kaart, spreek deze door met je fiscaal specialist (als je deze hebt) en houd je boekhouding goed bij. Als je alles op orde hebt, is het makkelijker terugzoeken voor jou en voor de belastinginspecteur. Zo perk je risico’s in en maak je tegelijkertijd optimaal gebruik van je fiscale kansen.

Naar alle berichten van Nextens terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.