Onder werktijd naar de tandarts: mag dat?

7 juni 2022 15:04

Onder werktijd naar de tandarts: mag dat?

Je ontkomt er niet aan: jouw werknemers moeten naar de tandarts. In de meeste gevallen moeten deze afspraken gemaakt worden onder werktijd, omdat de meeste tandartsen ook alleen geopend zijn tijdens kantooruren. Maar mag je als werkgever hier vrij voor geven, of moet dat in de vrije tijd van de werknemer gebeuren? Hieronder geven we je het antwoord op deze vraag.

Geen wet voor tandartsbezoeken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaat geen bepaalde wet waarin staat dat werknemers onder werktijd naar de tandarts mogen terwijl ze worden doorbetaald. Het kort verzuimverlof of calamiteitenverlof staat overigens wel in de wet. Kort verzuim houdt in dat je ineens wordt verhinderd om naar het werk te komen, bijvoorbeeld door een ongeval waarbij je meteen door moet naar de tandarts. In dat geval moet je dringend naar de spoed tandarts Rotterdam en daar kun je niets aan doen. Dit verzuimverlof geldt dus alleen voor onverwachte situaties die dringend zijn.

Overleg met de werknemers

Voor de halfjaarlijkse tandartsafspraak bij tandarts Rotterdam Centrum is er dus geen bepaalde wet waar je je aan kunt houden. Het is dus nog steeds de vraag of je als werkgever je werknemer moet doorbetalen voor een tandartsbezoek. Je kunt er ook voor kiezen om de werknemer vakantie-uren te laten opnemen, maar je kunt het ook overleggen met je werknemers. Want voor iemand die veertig uur op kantoor doorbrengt is het haast noodzakelijk om tijdens werktijden naar de tandarts te gaan.

Maak duidelijke afspraken

Misschien zijn er al afspraken gemaakt in de cao. Check daarom eerst de cao voordat je onderlinge afspraken gaat maken met jouw werknemers. Staat er niks in de cao? Dan kun je altijd nog afspraken opnemen in de cao of in het contract van de werknemers. Je kunt denken aan zaken als hoe vaak zo’n afspraak onder werktijd plaats mag vinden, dat de tandartsafspraak aan het begin of einde van de dag moet zijn, maar ook of je als werkgever de werknemer doorbetaalt tijdens een tandartsbezoek. Zorg ervoor dat je de gemaakte afspraken duidelijk op papier zet. Zo weet jouw werknemer precies waar diegene aan toe is, maar jij ook.

In de meeste gevallen maken de werknemers een tandartsafspraak in hun vrije tijd. Als dit niet mogelijk is moet een werknemer onder werktijd naar de tandarts. Vaak hoeft de werknemer hier geen verlofuren voor aan te vragen. Toch kan dit verschillen per organisatie, en hiervoor bieden duidelijke afspraken vaak een uitkomst.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.