Motor voor innovatie en groei
11 december 2017 14:47
Fontys Hogescholen is een betekenisvolle partner voor de samenleving: regionaal, nationaal en internationaal. Een open kennisinstelling waar onderwijs, kennis en onderzoek worden verbonden aan actuele, maatschappelijke vraagstukken.
De snelheid en de complexiteit waarmee maatschappelijke vraagstukken zich ontwikkelen zorgen ervoor dat er steeds hogere eisen aan het kennisniveau van studenten en professionals worden gesteld. Ondernemerschap, het vermogen om verbanden te zien en samen te werken over de grenzen van disciplines en belangen heen, zijn kernwaarden voor de huidige studenten, de professionals van de toekomst.
Ondernemerschap wordt al vroeg geïntegreerd in de leerstof binnen de diverse instituten van Fontys, verdeeld over een spectrum aan branches. Daarnaast stimuleert Fontys de studenten in hun ondernemende houding. Zo worden zij in lessen en tijdens brancheweken, trainingen, pitch-evenementen etc. uitgedaagd om hun idee, product of onderneming voor het voetlicht te brengen. Veel activiteiten worden gecoördineerd vanuit het Centrum voor Ondernemerschap.
Fontys Centrum voor Ondernemerschap
Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CvO) ondersteunt en stimuleert (potentiële) studentondernemers waar nodig op het gebied van ondernemerschap. De eerste stap richting het zelfstandige ondernemerschap start bij het CvO. Een omgeving waar studenten worden begeleid en gecoacht bij het opstarten van een eigen onderneming. Door de rijke kennis en expertise op het gebied van ondernemerschap vormt het CvO een toegespitste omgeving voor het ontdekken, voorbereiden, begeleiden en lanceren van een ondernemersloopbaan voor al haar studentondernemers.
Het centrum is er voor alle Fontys studenten, opleidingen en medewerkers. Het biedt verschillende faciliteiten en regelingen aan om de student zo goed mogelijk te voorzien in zijn of haar behoeftes op het gebied van ondernemerschap. Zo bestaat er een Studentondernemersregeling, waar studenten onder bepaalde voorwaarden aanspraak op kunnen maken. Deze regeling helpt een studentondernemer bij het succesvol combineren van - het opzetten van - een eigen bedrijf met een studie.
Onderzoek en onderwijs
Met onderzoek binnen het lectoraat ‘Business Entrepreneurship’ wordt de visie op en de doelstelling van het onderwijs onderbouwd. Die doelstelling is om het onderwijs steeds te laten aansluiten bij de actualiteit en de studenten ‘ready for business’ af te leveren aan het bedrijfsleven. Onderzoeken worden veelal in nauwe samenwerking met én in opdracht van het bedrijfsleven uitgevoerd. Dit resulteert in een veelheid aan innovatieve kennis bij de partners en het lectoraat. Met deze kennis levert het lectoraat een bijdrage aan de verbetering van het werkveld, de vernieuwing en verdere ontwikkeling van economische en maatschappelijke sectoren én aan het onderwijs. Ondernemers worden daarom van harte uitgenodigd om aan te sluiten en in cocreatie onderwijs te ontwikkelen.
Evenement voor (student)ondernemers
Op 8 februari a.s. om 15.30 uur vindt in de IGLUU in Eindhoven het Fontys Student Startup Festival weer plaats. Dit is een evenement voor studenten, studentondernemers én ondernemers en staat in het teken van ontmoeten, kennisdeling, netwerken en verbinden. Ondernemende studenten van verschillende opleidingen pitchen hun product, dienst of startup. Tijdens het evenement zullen er ook gerenommeerde sprekers uit het bedrijfsleven aanwezig zijn en worden er workshops en Meet & Greets georganiseerd. Meer informatie via www.fontys.nl/cvo. Iedereen is van harte welkom.
Twee studentondernemers
Willem Lou
wers, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde
Op 18-jarige leeftijd ontstond het idee bij Willem Louwers om de ultra premium vodkamarkt te veroveren. Dit idee is ontstaan in een van de meest exclusieve nachtclubs in St. Tropez, Les Caves du Roy. Wat hem daar opviel was het aanbod van vodkaflessen dat aan de tafels werd besteld en op de bar stond geëtaleerd. Wanneer je de flessen naast elkaar zou zetten, valt op dat al deze flessen een vergelijkbaar design hebben.
Dit heeft Willem aan het denken gezet, aangezien tegenwoordig mensen juist een fles bestellen om onderscheidend te zijn en (misschien onbewust) een bepaalde status over te brengen. Dat was het moment waarop ‘LOUERS vodka’ is ontstaan. Na vele design pivots en gesprekken met producenten is het Willem gelukt een zeer uniek en onderscheidend product te ontwikkelen. Inmiddels staan verschillende exclusieve clubs in Nederland al in de rij om ‘LOUERS vodka’ in het assortiment op te nemen. Begin 2018 gaat de vodka in productie waarbij ‘de sky the limit is’.
Seth Leenman, derdejaarsstudent Bedrijfsmanagement MKB
Begin september 2016 startte Seth Leenman met de minor Explore your Entrepreneurship in Eindhoven. De keuze voor deze minor was snel gemaakt, Seth wilde namelijk meer weten en leren over ondernemerschap en ook daadwerkelijk gaan ondernemen. Loyalty Ride is een nieuw verhuurinitiatief op de bestaande klassieke verhuurmarkt. Loyalty Ride maakt het mogelijk om autoliefhebbers te laten ondernemen met hun oldtimer. Seth wil dan ook de autoliefhebber mobiliseren om zijn eigen oldtimer meer de weg op te krijgen, zodat hij gezien wordt. Loyalty Ride wil bemiddelen en het tevens mogelijk maken dat de oldtimerliefhebber zijn passie en ervaringen kan delen.
De totstandkoming van het idee is vroeg ontstaan door een grote interesse voor ‘oude’ klassieke voertuigen. De ervaring van het rijden in oude auto’s met karakter en met veel vermogen doet mensen omkijken, waardoor er een onvergetelijk moment ontstaat. In de huidige markt blijkt het jammer genoeg niet eenvoudig om een klassieker te huren voor een redelijke prijs, waardoor deze droom niet voor iedereen kan worden waar gemaakt. Seth wil dit met zijn bedrijf mogelijk gaan maken.
Voor studeren is het nooit te laat!
Zuidoost-Brabant is een van de snelst groeiende economische regio’s. Om aan te sluiten bij deze economische groei en de vragen uit het bedrijfsleven werd de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde vernieuwd. In de nieuwe opleiding brengt de professional de eigen accenten aan binnen de inhoud: door te kiezen uit verschillende modules is er een specialisatie mogelijk voor management, bedrijfsoptimalisatie of ondernemerschap. De gepersonaliseerde leerroute en de mogelijkheid tot e-learning zorgen ervoor dat de opleiding optimaal past bij de werk- en privésituatie. De opleiding leidt op voor adviserende en leidinggevende functies.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.