Mkb’ers profiteren van zorgverzekeringen

9 november 2022 09:13

Mkb’ers profiteren van zorgverzekeringen

In de periode van 13 november tot en met 31 januari is er jaarlijks weer de mogelijkheid om wijzigingen in je zorgverzekering aan te brengen. Uit cijfers van Vektis blijkt dat in 2021 en 2022 6.5% van de verzekerden een overstap maakte. Cijfers van wijzigingen van basisverzekering bij dezelfde verzekeraar zijn hierbij niet inbegrepen.

In absolute getallen zijn dat 1.100.000 verzekerden. Overstap naar collectieve polissen zijn ook hierbij niet inbegrepen (200.000 personen). Zorgverzekeraars vergroten graag hun portefeuille, en zetten daar veel financiële middelen voor in. En dat geld in de vorm van reclamekosten komt terecht bij het MKB.

Reclamekosten

Vanaf oktober begin je het al op de radio te horen. De reclamespots van verzekeraars zoals Just, Zilveren Kruis en VGZ. Hierin worden de speerpunten van de verzekeraars naar buiten gebracht, én niet te schreeuw om over te stappen. De term ‘branding’ komt hier natuurlijk om te hoek kijken. Het is belangrijk om je merk regelmatig onder de aandacht te brengen, wat zich later kan uitbetalen herkenbaarheid, gevolgd door een aankoop.

Televisie komt vaak pas later, deze duurdere vorm van adverteren komt voornamelijk in november en december op tv. De boodschap is weliswaar vaak hetzelfde als bij de reclamespots op de radio, maar heeft meer het doel om direct over te gaan tot actie. De actie om naar de website van de zorgverzekeraars te gaan en over te stappen van zorgverzekering. Maar er is veel meer nodig.

Internet

Er zijn 20 verzekeraars, verdeeld over 10 concerns, welke allemaal verschillende labels bezitten. De grooste 4 zijn Achmea, CZ, Menzis en VGZ en bezitten ruim 85% van de verzekerden. Maar let op, hier zijn heel veel labels ondergebracht, allen gericht op verschillende doelgroepen. En juist op die doelgroepen wordt jacht gemaakt om labels ‘winstgevend’ te maken.

Internet speelt de allerbelangrijkste rol voor zorgverzekeraars. Naast actieve advertenties op Social Media en het gebruik van banners op websites is er affilate marketing. En met affiliate marketing wordt heel veel geld verdient door het MKB. En dat zit zo.

De meeste verzekeraars bieden het MKB een vergoeding per afgesloten zorgpolis. De vergoeding is direct tot stand gekomen met de verzekeraar in het geval van de grote overstap websites. Dit zijn onder andere Independer en Zorgkiezer. Kleine spelers in de markt komen in contact met de zorgverzekeraars door middel van mediabureau’s. Zij maken de contracten met verzekeraars en website-eigenaar.

Mediabureau’s fungeren als tussenpersoon en verzorgen de transactie. Een korte zoektocht op het internet laat hier tientallen resultaten van zien. Websites welke zorgverzekeringen aanprijzen met behulp van affiliate marketing. Zo biedt Zorgvergelijker handige overzichten met goede en voordelige zorgverzekeringen. Vergelijk de zorgverzekeringen gaat nog een stapje verder met uitgewerkte pagina’s met aanvullende polissen.

Opbrengt van verzekeringen

Per afgesloten polis ontvangt de website-eigenaar (Publisher) tussen de 30 en 65 euro. Daarbovenop komt nog de vergoeding voor de bemiddelaar, het mediabureau. Met een gemiddelde rekensom van 50 euro per polis en 1 miljoen overstappers is de uitkomst al snel 50 miljoen euro. Zoveel geld valt er ongeveer te verdelen om de overstappers binnen te halen. Heb je een groot publiek, dan zou je zomaar een graantje mee kunnen pikken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.