Mini handleiding ondernemingsplan

21 februari 2022 09:01

Mini handleiding ondernemingsplan

Iedere ondernemer gaat er vroeg of laat mee aan de slag: het ondernemingsplan. Vaak wordt gedacht dat alleen starters een ondernemingsplan nodig hebben. Maar tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat ook gevestigde ondernemers het ondernemingsplan gebruiken. In deze mini handleiding lees je waar je een ondernemingsplan allemaal voor kunt gebruiken en hoe je zelf aan de slag kan met het ondernemingsplan.

Waarvoor heb ik een ondernemingsplan nodig?

Een ondernemingsplan wordt heel vaak gebruikt bij het aantrekken van financiering. Zowel banken als alternatieve financiers vragen het ondernemingsplan vaak op. Het ondernemingsplan is echter ook voor andere doeleinden handig om te hebben. Bijvoorbeeld:

  • Bij het plannen van een grote investering;
  • Bij het overnemen van een ander bedrijf;
  • Voor het behouden van continuïteit en het inzichtelijk maken van trends en ontwikkelingen binnen een onderneming.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan staat uitgebreid beschreven wat de plannen, doelstellingen en verwachtingen voor je bedrijf zijn. Er hoort een aantal standaard onderdelen in te zitten en verder kun je als ondernemer toevoegen wat relevant is voor jouw bedrijf, sector of activiteiten. De onderdelen die in elk geval in een ondernemingsplan staan, zijn:

  1. Informatie over jou als ondernemer, zoals persoons- en adresgegevens, werkervaring en financiële situatie
  2. Informatie over je bedrijf, zoals vestigingsplaats, datum van oprichting, rechtsvorm, activiteiten en betrokkenen
  3. Informatie over de markt waarin je gaat opereren, inclusief macrotrends en een concurrentieanalyse
  4. Het financieel plan. Dit kun je echt als afzonderlijk onderdeel van het ondernemingsplan zien, waarin minimaal een investeringsbegroting, liquiditeitsbegroting en financiële planning zijn opgenomen

Hoe begin ik met het opstellen van mijn ondernemingsplan?

De meeste ondernemers schrijven hun ondernemingsplan zelf. Er zijn tegenwoordig handige tools en templates beschikbaar die je kunt gebruiken voor de eerste opzet. Download ons template voor een ondernemingsplan hier.

Ben je op zoek naar financiering voor je onderneming? Wij helpen je kosteloos en vrijblijvend met het vergelijken van de mogelijkheden. Besluit je een aanvraag te starten, dan begeleiden onze specialisten je tijdens het proces.

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.