Met deze 7 stappen begin je snel een succesvolle webshop!

3 juli 2023 09:00

Met deze 7 stappen begin je snel een succesvolle webshop!

Webwinkels zijn booming! Steeds meer mensen shoppen online en dat biedt volop kansen om een webshop te beginnen. De opstartkosten zijn laag, er is relatief weinig kennis voor nodig en je kunt een webshop met je baan combineren. Maar hoe start je nou een eigen webshop? Dit zijn de 7 stappen die je moet doorlopen.

Tip! Je kan ook ons gratis business template downloaden. Met dit handig invultemplate creëer je stap voor stap jouw eigen businessplan.

1. Kies je product en doelgroep

Denk voordat je start met jouw webshop goed na over wat je wilt gaan verkopen: ga je voor zelfgemaakte producten of koop je producten in? Kies je voor een breed assortiment of juist voor een nichemarkt? Kies een origineel product of zorg ervoor dat je meer te bieden hebt dan je concurrenten. Zoals meer expertise, een persoonlijkere benadering, betere service of lagere prijzen. Definieer vervolgens je doelgroep en doe onderzoek naar wat je potentiële klanten belangrijk vinden en waar zij zich online bevinden.

2. Kies een goede bedrijfsnaam

Nadat je jouw product en doelgroep hebt gekozen is het tijd om een bedrijfsnaam te kiezen. Bedenk een pakkende naam die gemakkelijk te spellen is en die jouw webshop duidelijk omschrijft. Check of de naam niet al gebruikt wordt door een (branchegerelateerd) bedrijf en kijk of de domeinnaam nog beschikbaar is.

3. Bepaal welke webwinkel software het beste bij je past

Als je weet wat je wilt gaan verkopen, op welke doelgroep je je gaat richten en je een goede bedrijfsnaam hebt gekozen, is het tijd om te kijken met welk type systeem je je webwinkel wilt maken. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Open Source

Als je erg handig bent met programmeren of veel technische kennis hebt is een open source pakket een goede optie. Je bent dan flexibel in mogelijkheden en hebt geen vaste kosten. Een nadeel is dat het veel tijd kost en je op jezelf aangewezen bent bij eventuele problemen.

SaaS (Software as a Service)

Een SaaS-platform zoals Mijnwebwinkel, is erop gericht dat jij zonder programmeerkennis gemakkelijk je webshop kunt opzetten. Maak van tevoren een lijst met functies waar het systeem voor jou aan moet voldoen en vergelijk verschillende aanbieders. Kijk naar dingen als: prijs, gebruiksgemak, vormgevingsopties, eenvoudig voorraadbeheer, betaalopties, vindbaarheid, (gratis) support en een snelle laadtijd.

Mijnwebwinkel voldoet aan alle bovenstaande wensen. Met ons webwinkelsysteem heb je alles in huis voor een succesvolle shop.

4. Schrijf je in bij de KvK en de Belastingsdienst

Als je bent gestart met je webshop ben je online ondernemer en dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt aangemeld bij de KvK worden je gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst, handig! Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je shop en stel algemene voorwaarden op. Je kunt hierover veel vinden op internet en natuurlijk staan onze juridische partners voor je klaar. In samenwerking met WebwinkelKeur hebben wij juridische templates opgesteld, deze kan je gratis downloaden op onze website.

Magazijn van webshop Hippe Beebjes.

5. Richt je webshop in

Tijd voor het leuke werk: je shop inrichten en vormgeven! De uitstraling van je webshop is bepalend voor hoe je klanten hun bezoek ervaren. Zorg er dus voor dat je winkel er professioneel uitziet en dat je bezoekers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voer je huisstijl overal in door voor herkenbaarheid.

Vind je het lastig om jouw ideeën te vertalen naar design? Check dat eens ons KickStart pakket.  Jij levert de basis elementen aan, zoals logo en huisstijlkleuren. Ons design team zorgt ervoor dat jouw webwinkel binnen één week volledig ingericht staat.

6. Voeg je producten toe

Zodra de lay-out af is, vul je je shop met je producten. Zorg voor een perfecte productomschrijving en duidelijke productfoto’s. Licht je goed verkopende artikelen extra uit, bijvoorbeeld met een fotoslider.

7. Trek bezoekers naar je webshop

Geen succesvolle webwinkel zonder bezoekers. Door marketing in te zetten kun je ervoor zorgen dat jouw webshop beter vindbaar is. Doe (basis)kennis op van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Je kunt dit voor een deel uitbesteden maar het is belangrijk (en leuk!) dat je hier zelf ook iets van weet.

Bij Mijnwebwinkel zijn er genoeg mogelijkheden om je kennis bij te spijkeren. Zo organiseren we informatiemaanden, schrijven we blogs, kan je makkelijk linken met experts uit ons netwerk én kan je je vragen stellen in onze actieve community.

Wat kost een webshop?

Een webwinkel beginnen hoeft niet duur te zijn! Onze betaalbare pakketten bieden je alle mogelijkheden om direct een succesvolle webshop te starten, inclusief eigen domeinnaam. En groeit jouw webshop? Dan groeien wij met jou mee. Want met ons uitgebreide aanbod aan apps & integraties zijn de mogelijkheden oneindig. En mocht je er toch niet helemaal uitkomen? We staan voor je klaar!

Mijnwebwinkel Sumer SALE - 25% korting!

Zin om aan de slag te gaan met je eigen webwinkel? Dat komt mooi uit! Want t/m 31 juli 2023 ontvang je namelijk 25% korting op alle webshop jaarabonnementen van Mijnwebwinkel. Twijfel je nog? Probeer het 14 dagen gratis uit.

Start vandaag nog jouw webshop!

Mijnwebwinkel

Telefoon: 0412 - 66 80 11
Mail: support@mijnwebwinkel.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.