'Meer ruimte op terrassen waar het kan'

20 mei 2020 12:02

'Meer ruimte op terrassen waar het kan'

Waar het kan, worden terrassen groter dan in andere jaren vanwege de 1,5 meter regel. Na Lelystad geven ook andere Flevolandse gemeenten aan te kijken naar hoe dat eruit komt te zien. Dit komt uit voort uit de versoepeling van de coronamaatregelen die op 6 mei zijn afgekondigd.

Uit de persconferentie werd duidelijk dat de horeca vanaf 1 juni weer open mag als ze aan de RIVM-richtlijnen kunnen voldoen. De terrassen mogen weer open als ze de anderhalve meter tussen gasten kunnen aanhouden. Restaurants en cafés mogen maximaal 30 personen ontvangen en bezoekers moeten eerst reserveren.

Teleurgesteld

De horeca reageerde daar teleurgesteld op. Het is maar de vraag of 30 bezoekers genoeg is, als er normaal 100 gasten komen. Dat zei voorzitter van de Almeerse afdeling van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Dinsdagavond op de raadsvergadering gaf burgemeester Adema aan dat de terrassen in Lelystad waarschijnlijk iets groter worden, als dat in de praktijk mogelijk is.

Gesprekken met ondernemers

De gemeente Almere is met ondernemersverenigingen en ondernemers in gesprek. Een woordvoerder laat weten dat meer ruimte op het terras inderdaad een oplossing kan zijn. Maar dat moet dan wel passen binnen de beschikbare ruimte. Bovendien zegt de woordvoerder dat het kabinet eind mei pas beslist of het daadwerkelijk verantwoord is om de horeca per 1 juni te laten heropenen.

Gesprekken met ondernemers zijn er ook in Noordoostpolder. Daar legt de horeca zelf wat ideeën bij de gemeente. Ook is er een werkgroep opgezet met verschillende specialisten. "Denk aan mensen van handhaving, iemand die contact heeft met de ondernemers en iemand die communicatie doet", legt een woordvoerder uit. "De verschillende disciplines leggen er samen een ei over."

"Je kunt altijd in gesprek gaan", geeft een woordvoerder van Zeewolde aan. "Maar Zeewolde is klein, we hebben niet zoveel pleinen met terrassen. Dus dan is het maar de vraag wat er mogelijk is. We staan er niet negatief in, maar zijn nog wel afwachtend. Mede omdat er wordt verwacht dat er nog maatregelen komen vanuit de veiligheidsregio."

Flevolands beleid

In Dronten en op Urk wordt ook de kat uit de boom gekeken. Volgens een woordvoerder van Dronten valt dit, in principe, onder Flevolands beleid. Ook een woordvoerder van Urk geeft aan dat de gemeente hierin naar de Veiligheidsregio kijkt.

Bron: www.omroepflevoland.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.