Mag ik schenken aan mijn kind uit een onderneming?

15 december 2021 08:30

Mag ik schenken aan mijn kind uit een onderneming?

Schenkingen worden steeds vaker gedaan. Zeker nu in 2021 het belastingvrij schenken tijdelijk met 1.000 euro is verhoogd. Hierdoor is het natuurlijk nog aantrekkelijker geworden om een schenking te geven aan je kinderen. Meestal worden schenkingen privé gedaan, maar in sommige gevallen kan schenken ook vanuit een onderneming worden gedaan. Hier zitten echter wel wat fiscale spelregels aan verbonden. Daarom is het belangrijk om hier eerst goed onderzoek naar te doen. Zodat je zeker weet of het fiscaal wel zo aantrekkelijk is.

Voordelen van het overhevelen van vermogen

Het kan verschillende redenen hebben om een deel van je vermogen naar je kind(eren) over te hevelen. Allereerst omdat je je kind wellicht een goede financiële opstap wilt geven. Het is tegenwoordig immers niet gemakkelijk om een studie te bekostigen of om een starterswoning te kopen. Daarom is het ontzettend fijn als je iets kunt bijdragen. Al is het maar om het hem of haar een stukje gemakkelijker te maken in de toekomst. Het overhevelen van vermogen heeft echter niet alleen voordelen voor de ontvanger(s), maar ook voor jouzelf.

Door het overhevelen van vermogen zal je besparen op vermogensbelasting en voorkom je dat er erfbelasting op het vermogen wordt losgelaten na overlijden. Hierdoor weet je zeker dat het grootste deel van jouw vermogen bij je kind(eren) terecht komt en niet in handen van de Belastingdienst.

De meeste schenkingen worden contant of via de bank overgemaakt. Toch is dat niet altijd mogelijk. Want wat doe je als er privé gezien niets is om te schenken? Als er geen liquide middelen zijn, maar je wel over een goed vermogen uit onderneming beschikt? Is het dan mogelijk om je kind iets te schenken vanuit jouw onderneming?

Geld uit de BV

Wanneer je een bedrag wilt schenken, maar dit privé niet hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een bedrag uit je BV te halen en dit uit te laten keren. Toch heeft deze methode meestal niet de voorkeur. Wanneer je geld uit de BV haalt, zal je namelijk 25 procent aan heffingen moeten betalen. Dat betekent dat je voor een schenking van 75.000 euro eerst 100.000 uit de BV moet halen.

Omdat dit een dure optie is, vragen veel mensen zich af of het niet geschikter is om rechtstreeks vanuit de BV te schenken. De staatssecretaris heeft hier echter een stokje voor gestoken en ziet een schenking door de BV aan een kind als een uitdeling die bij de dga wordt belast met aanmerkelijkbelangheffing. Hierdoor levert het belastvrije deel dus nauwelijks iets op voor de gever.

Schenking op papier

Een ander alternatief is dat er op dit moment geen schenking in geld wordt gedaan, maar dit wel op papier wordt toegewezen aan je kind. Hierbij moeten wel de voorwaarden van de belastingwetgeving in acht worden genomen. Dat betekent dat de schenker ieder jaar minimaal 6 procent rente moet betalen aan de ontvanger. Hierdoor is het een relatief dure optie. In veel gevallen is het fiscaal dan ook aantrekkelijker om privé te schenken in plaats van uit een onderneming.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.