Maakt aanbestedingen voor iedere ondernemer toegankelijk

3 november 2023 14:06

Maakt aanbestedingen voor iedere ondernemer toegankelijk

Overheidsinstanties kopen in via zogeheten aanbestedingsprocedures. Iedereen kent wel een paar voorbeelden, van de aanleg van een nieuw viaduct, de levering van kantoorartikelen tot het onderhouden van plantsoenen in de gemeente. In feite kopen overheden min of meer alles in door middel van een aanbesteding. 

Voor veel MKB ondernemers staan aanbestedingen synoniem aan veel werk, tijdrovend en lastig. Met als gevolg dat ze niet meedoen. Ten onrechte, want overheidsinstanties en gemeenten in het bijzonder doen veel liever zaken met lokale ondernemers dan met een grote multinational en zo’n procedure moet het proces juist zo eerlijk mogelijk maken.

Met Mercell Tender Totaal probeert Mercell ondernemingen meer grip te geven op het aanbestedingsproces. Door middel van marktinformatie en een e-learningprogramma probeert Mercell het meedingen naar een opdracht van een overheidsinstantie bereikbaarder te maken voor ondernemers. De software van Mercell maakt het winnen van een aanbesteding een reële optie in plaats van een verre droom.

Ervaring is in sommige gevallen een groter voordeel dan kennis. Wie voor het eerst een aanbestedingsdocument doorleest, heeft het gevoel zijn allereerste belastingaangifte in te moeten vullen. De nieuweling staat het zweet in de handen, uit angst iets over het hoofd te zien. De ervaren kracht fluit ondertussen een deuntje uit de hitparade. De afstand tussen de twee lijkt onoverkomelijk maar dat is het niet, dankzij de dienstverlening van Mercell. De software van Mercell trekt het speelveld weer glad.

Kennis van beide kanten

“Openbare aanbestedingen hebben het voordeel dat alle informatie erin openbaar is,” zegt Rashed Nikukar, hoofd Sales Nederland bij Mercell. “Die data wordt stelselmatig door ons verzameld en op basis daarvan hebben we software ontwikkeld die de partijen in het proces begeleidt.

Meer dan 20 jaar was Negometrix in Nederland de marktleider als het op software voor de inkopende partijen aankwam. Mercell heeft dit bedrijf in 2021 overgenomen en er zijn eigen, specifieke expertise aan toegevoegd. “Wij zijn van oorsprong een Scandinavisch bedrijf en we hebben ons mede gefocust op de noden van de leveranciers. Zo hebben wij al ruim twintigduizend leveranciers als gebruikers van onze diensten. Mercell combineert dus de kennis van beide kanten in het aanbestedingsproces en dat heeft tot een uniek totaalpakket geleid, genaamd Mercell Tender Totaal, dat we nu ter beschikking stellen van het Nederlandse bedrijfsleven.”

“Het gaat er niet alleen om mee te doen met een aanbesteding, maar ook om te leren hoe je die kunt winnen. ”

Meer kennis en meer ervaring

De software van Mercell biedt ondernemers de volgende mogelijkheden.

  • Met de module Markt Inzicht kunnen bedrijven geavanceerd zoeken binnen de database van Mercell en zo ontdekken welke pluspunten ze hebben tegenover concurrenten, of op welke punten ze zichzelf juist nog kunnen verbeteren.
  • De module genaamd Kenniscentrum biedt ondernemers alles wat ze moeten weten over complexe regelgeving rondom aanbestedingen, de verschillende fases van zo’n proces en men kan zelfs juridisch advies inwinnen.

“Het gaat niet alleen om mee doen met een aanbesteding, maar ook om al doende te leren hoe je die kunt winnen,” aldus Rashed Nikukar. “Onze software biedt daarvoor allerlei handvatten en zorgt ervoor dat je geen enkele tender meer mist. Elke openbare aanbesteding die in Nederland wordt uitgezet, wordt aan ons gemeld en aan onze klanten doorgegeven.”

Meer zakelijk succes

Mercell Tender Totaal helpt ondernemers, maar het maatschappelijk belang van dit innovatieve pakket strekt verder dan enkel het bedrijfsleven. Als meer bedrijven deelnemen, dan hebben openbare aanbestedingen meer kans het doel waarvoor ze in het leven zijn geroepen waar te maken; de concurrentie bevorderen en de marktwerking optimaliseren.

“Openbare aanbestedingen gaan uiteindelijk over ons belastinggeld,” zegt Rashed Nikukar. “We willen allemaal dat dit zo optimaal en eerlijk mogelijk wordt besteed en dit pakket helpt daaraan mee.” Dat laatste zal vooral op de middellange termijn blijken.

Op de korte termijn zorgt de introductie van Mercell Tender Totaal ervoor dat een wereld die voor veel ondernemers te complex en ondoorzichtig leek, toegankelijk en begrijpelijk wordt. Dankzij deze software die tijd en stress bespaart maar vooral ook de kans op zakelijk succes aanmerkelijk vergroot.

Voor meer informatie, ga naar: https://info.mercell.com/nl-nl/ 

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.