Liquiditeit van je onderneming verbeteren? 4 sterke tips!

25 november 2020 12:14

Liquiditeit van je onderneming verbeteren? 4 sterke tips!

Het is belangrijk om de liquiditeit van de onderneming op peil te houden. Het is goed om zicht te houden op de betalingen en inkomsten binnen jouw onderneming. Hoe meer cash, hoe beter. Om snel en effectief cash binnen te halen, kunnen er diverse keuzes gemaakt worden. Er zijn verschillende redenen om de liquiditeit te vergroten. Goed debiteurenbeleid is hier een voorbeeld van. Hieronder zijn diverse redenen tot het vergroten van de liquiditeit.

Goed debiteurenbeleid

Strak debiteurenbeheer zorgt ervoor dat het geld eerder vrijkomt, waardoor de liquiditeit vergroot wordt. Maak daarom goede afspraken over de betalingstermijn.

Hoe sneller de vorderingen worden betaald, hoe beter! Keuzes die gemaakt kunnen worden zijn de betalingstermijnen verkorten naar bijvoorbeeld 14 dagen of 30 dagen. Wacht daarom niet te lang met het versturen van de facturen. Hoe sneller de factuur verstuurd is, hoe eerder het geld ontvangen is.

Verkoop overige bedrijfsmiddelen

Heb jij bedrijfsmiddelen in het bedrijf dat niet meer gebruikt wordt? Denk hierbij ook aan machines die niet meer gebruikt worden. Verkoop deze om de liquiditeit te vergroten. Wellicht kun je ook flexibeler inkopen, kijk daarom goed naar de voorraad binnen het bedrijf. Dit om de inkopen te verspreiden en daarbij de liquiditeit te waarborgen.

Verkopen van jouw bedrijfsauto

Wordt de bedrijfsauto niet meer gebruikt? Worden te weinig kilometers gemaakt met de bedrijfsauto die wel op de liquiditeit van de onderneming drukt? Of druk dit op de maandelijkse lasten? Kies er dan voor om de bestelbus of bedrijfsauto te verkopen. Het is onnodig om een bedrijfsauto in bezit te hebben waar geen gebruik van gemaakt wordt. Dit drukt onnodig op de kosten. Erg zonde!

Heb jij je maandlasten wel eens bekeken en rijd je in een te dure auto rond? Dat kan! Daarom is het goed om te besparen op deze lasten. Te hoge maandlasten drukken op de liquiditeit van je onderneming, dat er voor kan zorgen dat je het dierbare personeel minder kunt belonen. Maak daarom juiste keuzes. Kies er bijvoorbeeld voor om je bedrijfsauto te verkopen.

Uitgaande geldstromen

Om een factuur te betalen is het erg goed om de betalingstermijn hiervan maximaal te benutten. Dit om zo veel mogelijk geld in kas te houden. Door de vorderingen snel te innen en daarnaast de uitgaande geldstromen later te betalen, houd jij als onderneming het geld langer in kas. Als er een goede relatie hebt met een leverancier, kun je ook proberen de betalingstermijn te verlengen.

Dit zijn verschillende manieren op de liquiditeit te vergroten voor jouw bedrijf. Ga slim om met keuzes en laat je inspireren door deze keuzes. Het geld lang in kas houden is erg effectief voor het vergroten van de liquiditeit.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.