Leerwerkrotonde als oplossing voor personeelstekort

3 maart 2020 11:56

Leerwerkrotonde als oplossing voor personeelstekort

De spanning op de arbeidsmarkt is in het laatste kwartaal van vorig jaar weer toegenomen. Per 100 werklozen zijn er 92 vacatures. Het tekort is vooral te zien in specifieke sectoren zoals de handel en zorg. En operationele beroepen. Er is nog steeds een grote mismatch tussen wat de arbeidsmarkt nodig heeft en wat mensen kunnen doen. Daarom ontwikkelde Olympia de ‘leerwerkrotonde’.

De leerwerkrotonde is een concept dat kandidaten klaar stoomt voor beroepen waar nu een tekort is. Kandidaten kunnen op verschillende plekken in- en uitstappen. En zijn direct voltijds beschikbaar voor het bedrijf. “Een logistiek medewerker kan bijvoorbeeld de eerste afslag op de rotonde nemen en zich ontwikkelen tot heftruckchauffeur. Hij kan ook doorstomen naar de tweede afslag en assistent operator worden. Kiest hij voor de derde afslag, dan is hij operator en daarna onderhoudsmonteur. Zo kun je van operator A ook operator B worden, en van zonnepanelen monteur doorgroeien tot assistent-installateur, installateur en uiteindelijk warmtepomp-specialist.”

“Volgens Koier is het tekort in operationele beroepen zo groot dat er eigenlijk maar 1 oplossing is: opleiden. Kandidaten willen zich graag ontwikkelen, maar daarin moeten ze goed begeleid en ondersteund worden om de weg te kunnen vinden.

Ontwikkelen en dat doen waar je tot je recht komt, is een van de basisbehoeften van de mens. Of je nu laag of hoogopgeleid bent. Olympia richt zich op beroepen die als eerste geraakt worden door technologisering. Waar dus ontwikkeld moet worden op vaardigheden. Om ook in de toekomst werk te kunnen doen wat je leuk vindt, wat bij je past. Ruim 60% van de kandidaten weet vaak niet hoe ze zich kunnen ontwikkelen of waar ze daarvoor terecht kunnen.“

26.000 technici met green skills

“Helaas lopen de huidige beroepsgerichte opleidingen vaak achter de actuele behoefte aan. Ook zijn opleidingen vaak niet goed te combineren met een baan. Daarom pleiten wij ervoor om het onderwijssysteem veel meer in te richten op banen waar een tekort aan is of dreigt, zodat gaten in de markt worden gedicht. We hebben bijvoorbeeld 26.000 technici met green skills nodig, die moeten we dus gaan opleiden. Ook moeten onderwijsvormen volgens ons moderniseren. Wij zien veel kansen in individueel, digitaal onderwijs, waarbij de kandidaat vijf dagen per week werkzaam is in het bedrijf. Voordeel voor het bedrijf is dat de kandidaat voltijds beschikbaar is en het vak veel sneller leert.

Olympia heeft samen met particuliere opleiders digitale les vormen ontwikkeld. De kandidaat volgt zo'n digitale opleiding naast zijn baan en betaalt deze met zijn vrije tijd. Olympia begeleidt de kandidaat. “De opleiding is modulair van opbouw. De modules die iemands directe inzetbaarheid bepalen halen we naar voren, de overige blokken – denk aan Nederlands of wiskunde – zitten wat meer naar achteren, zo vertelt René Koier, Directeur Key Accounts bij Olympia”

‘Het gaat om wie je bent, de rest leren we je’

Koier kan het niet genoeg benadrukken: kijk hoe je je mensen gemotiveerd kunt houden en voorkom dat ze uitstromen. “De snelste winst maak je door de mensen die je hebt te behouden, hen te motiveren en te helpen bij het ontwikkelen van hun talenten. Geef hen de waardering die ze verdienen, bied hen kansen en respecteer hun mogelijkheden.”

Hij adviseert ondernemingen om niet te opportunistisch te zijn als het aankomt op de werving van hun personeel. “'Wat heb ik nodig?', is vaak de primaire insteek. Dáár wordt op geworven. Maar dan redeneer je voor de korte termijn. Je kunt beter kijken of een persoon past bij de cultuur van je bedrijf en of hij de competenties en de ambitie heeft om zich bij jouw onderneming te ontwikkelen. Dan ga je een duurzame relatie aan, die goed is voor beide partijen. Wij zeggen altijd: 'Het gaat om wie je bent, de rest leren we je'. Dat blijkt keer op keer te werken. “Zo kunnen mensen betekenis geven via hun werk en gaan doen wat belangrijk is voor henzelf en hun omgeving.”

www.olympia.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.