Kreeft maakt flat aardbevingsbestendig

11 december 2018 11:12

Kreeft maakt flat aardbevingsbestendig

De aardbevingen door de gaswinning in Noord-Oost Groningen hebben al heel wat schade veroorzaakt. Om de veiligheid in dit gebied te waarborgen verricht Centrum Veilig Wonen in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) inspecties om duidelijk te krijgen welke gebouwen versterkt dienen te worden om bestand te zijn tegen toekomstige aardbevingen.

Centrum Veilig Wonen zorgt ervoor dat er door een deskundig inspectiebureau een inspectie wordt uitgevoerd. In opdracht van Centrum Veilig Wonen wordt het gebouw vervolgens door een aannemer versterkt.

Kreeft werd door een aannemer ingeschakeld om het trappenhuis van een flat in Delfzijl te versterken. Naar aanleiding van het inspectieonderzoek van Centrum Veilig Wonen was er een plan opgesteld voor de versterking van de flat. Een van de onderdelen was het versterken van de wanden rond de liftschachten van de drie bovenste bouwlagen. Door het versterken van deze ruimtes blijven in het geval van een aardbeving de vluchtwegen intact.

In het adviesrapport van het onderzoek werd door de hoofdconstructeur aangegeven wat de benodigde versterkingsmaatregelen waren. Vervolgens deed de constructeur van Kreeft de berekening voor de daadwerkelijke versterking waardoor het gebouw weer aan de normen van de Nederlandse Praktijkrichtlijn voldoet. Voorafgaand aan de werkzaamheden voerde Kreeft een hechtsterktemeting uit.

Met een hechtsterktemeting wordt bepaald of de betonnen ondergrond geschikt is om te versterken. Voor de meting worden er op verschillende plaatsen een zogenaamde dolly op het beton gelijmd. Hier wordt aan getrokken. De hechtsterkte wordt bepaald door de kracht waarbij de dolly loskomt. Voor de versterking van de wanden is er voor sheets van CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic) gekozen. Dit is een zwaar belastbaar composiet van koolstofvezels en kunststof. Doordat de hele wand bekleed is met deze sheets, wordt al het materiaal van de muur tijdens een aardbeving bijeengehouden.

Houdt u zich ook bezig met het versterken van gebouwen? Neem contact met ons op!

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken is een erkend en gecertificeerd bedrijf in betonrenovatie, betonversterking en injectietechnieken uit Hoogeveen. Sinds 1981 is Kreeft specialist in het oplossen van problemen in de woning- en utiliteitsbouw, infra/civiele techniek en zwembadbranche. Kreeft werkt landelijk, zowel op zakelijk als particulier vlak.

tel: 0528-277377

e-mail: info@kreeft.nl

website: www.kreeft.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.