Koploper in vernieuwende mobiliteitsoplossingen

5 maart 2024 15:31

Koploper in vernieuwende mobiliteitsoplossingen

Dat is hoe Friesland Lease zich graag profileert en het zijn woorden die het leasebedrijf in Drachten ook waarmaakt. Zo was Friesland Lease de eerste organisatie die leasefietsen in haar productportfolio opnam, maar ook op het gebied van rijden op groen gas en elektrisch rijden was Friesland Lease voorloper. “Ons doel is om het beter te doen dan de markt, daardoor kunnen we mee met de groten, zonder de lokale betrokkenheid uit het oog te verliezen”, stelt Mario Dekker, salesmanager en lid van het MT.

Lokale betrokkenheid betekent in de praktijk vooral persoonlijk contact en noordelijke nuchterheid, een werkwijze die overal in het land als prettig wordt ervaren. “Wij garanderen de klant mobiliteit. Om kennis op te bouwen is direct contact met de klant daarom een voorwaarde. Dat hebben we bij Friesland Lease van huis uit meegekregen. Wij willen weten wat de klant motiveert en inspireert, van daaruit kunnen we de beste producten aanbieden.”

BPM

Niet voor niets heeft Friesland Lease talloze mobiliteitsexperts bij de weg, zowel voor leaseauto’s als voor leasefietsen. “En we hebben een uitgebreide binnendienst, die gemaakte afspraken met klanten snel en duidelijk in leasecontracten vertaalt.” Momenteel heeft Friesland Lease veel getekende contracten in portefeuille. Dekker:” De vraag naar nieuwe personenauto’s, veelal elektrisch, en bedrijfswagens is groot. Per 1 januari 2025 verdwijnt de BPM vrijstelling voor bedrijfswagens en dat betekent dat veel ondernemers nog dit jaar overstappen op een diesel bedrijfswagen, waarvoor de BPM vrijstelling dit jaar nog van toepassing is.”

Daarentegen ziet Friesland Lease de vraag naar elektrische personenauto’s enigszins stabiliseren. “Er zat een stijgende lijn in”, verklaart Dekker. “Maar, de overheid bouwt de subsidies af en voor elektrische auto’s moet je met ingang van 1 januari 2025 ook motorrijtuigenbelasting betalen. Bovendien groeit de bijtelling voor elektrisch en traditioneel naar elkaar toe. Natuurlijk zijn er nog voldoende klanten die om ideologische redenen voor elektrisch kiezen, maar een groot deel doet dat ook om fiscale redenen en die voordelen nemen af. Met de invoering van de wet- en regelgeving omtrent de WPM (werkgebonden personenmobiliteit) en CSRD (duurzaamheidsrapportage) zijn wij ervan overtuigd dat de transitie naar elektrisch rijden zich op de lange termijn door zal zetten.”

Hubs

Dat neemt niet weg dat volgens Dekker elektrisch rijden de toekomst heeft. “Kijk naar het beleid in grotere gemeenten. Je komt straks niet meer de binnenstad in, wanneer je niet elektrisch rijdt. Dat gaat voor een andere mobiliteitsvraag zorgen. Er zullen zogenaamde hubs ontstaan rondom stedelijk gebied. Goederen worden dan naar de rand van de stad gebracht, waarna elektrische voertuigen ervoor zorgen dat de producten op de juiste plaats komen.”

Mobiliteitsexpert

Daarnaast ziet Dekker het aantal snelwegfietspaden groeien. “We merken dat steeds meer ondernemers kijken naar het leasen van fietsen, waarmee medewerkers naar hun werk kunnen komen. Daarbij speelt gezondheid en vitaliteit ook een rol. En ja, het begrip duurzaamheid wordt steeds belangrijker en Friesland Lease kan en wil daar een vooraanstaande rol in spelen. Mede vanwege die positie hebben wij in de afgelopen jaren 50 procent meer elektrische voertuigen geleased, dan gemiddeld in de markt. Dus je mag ons met recht mobiliteitsexpert noemen. Er gebeurt veel en daarin nemen wij onze klanten zo goed mogelijk mee.”

En dat gaat ver, zo maakt Dekker duidelijk. “Er speelt op dit moment natuurlijk het probleem van de netcongestie. Friesland Lease heeft een app ontwikkeld, waarmee je op de meest gunstige tijd, dus ook als stroom het goedkoopste is, je auto bij huis kunt opladen. Dus, niet rond vijf of zes uur, wanneer iedereen aan de oplader gaat en stroom dus duurder is, maar juist op momenten dat het net minder belast wordt.”

Maatwerk

Friesland Lease bindt veel nieuwe klanten en dat stemt Dekker tevreden. “We doen het met elkaar ontzettend goed, iedere collega heeft een aandeel in het verwezenlijken van onze droom: mobiliteit kan schoner, leuker en vitaler. Daar zijn wij wel van overtuigd, maar het beste bewijs is de klanttevredenheid. Leasen is en blijft maatwerk, daarom gaan wij persoonlijk met elke klant om tafel. Dat schijnt overigens niet standaard te zijn, maar wij weten niet anders. Wij willen de ondernemer kennen en het bedrijf achter de ondernemer. Dat maakt ons werk ook leuk. We kijken niet alleen naar cijfers, maar ook naar het verhaal daarachter. Dankzij al die klanten zijn we inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste netwerkclubs van Noord-Nederland en dat biedt kansen, we brengen desgewenst klanten met elkaar in contact. Zo wordt leasen bij Friesland Lease veel meer dan het woord alleen inhoudt.”   

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.