Klingele Golfkarton groeit door op nieuwe locatie

23 juni 2019 09:42

Klingele Golfkarton groeit door op nieuwe locatie

Klingele Golfkarton verhuist per 1 juli van De Aam in Elst naar industrieterrein TPN-West in Nijmegen. De nieuwe locatie is drie keer zo groot als de oude. In het machinepark is duchtig geïnvesteerd. Klingele rekent op een verdubbeling van de productie van jaarlijks 15 miljoen naar 30 miljoen vierkante meter verpakkingsmateriaal.

“Die verhuizing is hard nodig”, vertelt operationeel directeur Pascal Burhenne. “De locatie in Elst zijn we ontgroeid. De ruimte voor de machines is er beperkt. Het plaatmateriaal moet zo hoog gestapeld worden dat we het niet meer veilig vinden. En de interne processen leiden er onder. Door het ruimtegebrek loopt de goederenstroom niet soepel.” Het afgelopen jaar werd er in Elst toch 15 miljoen vierkante meter aan golfkartonnen verpakkingen geproduceerd. Een gigantische hoeveelheid. Samen met de te verwachten groei werd het uitkijken naar een nieuwe locatie een vereiste voor de toekomst.

Nieuwe locatie

“Personeel is de belangrijkste asset die we hebben”

Die nieuwe werkplek werd gevonden aan de Binderskampweg 27 op Industrieterrein TPN-West in Nijmegen. Pascal Burhenne vertelt er enthousiast over: “Het nieuwe pand biedt ruimte voor mooie rechte productielijnen. En we krijgen een 12 meter hoge logistieke hal. Dat maakt een natuurlijke goederenflow mogelijk. Halffabricaten komen aan de ene kant van de bedrijfsruimte binnen en gaan via de productielijnen naar de logistieke ruimte. Het bestaande pand leent zich daartoe, al hebben we het wel helemaal opgeknapt en opnieuw ingericht. Overigens hebben we bij het realiseren van onze nieuwe locatie prettig samengewerkt met Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau en Van de Water Bouw.” Het pand kreeg nieuwe wanden, een nieuw dak, een nieuwe voorgevel en een inpandige kantoorruimte. Commercieel directeur Gerard Slebus vult aan dat opslag van zusterbedrijven uit Duitsland op de nieuwe locatie mogelijk wordt: “Een deel van hun handelswaar slaan we hier op en combineren dat met onze geproduceerde producten. Daardoor bieden we de klant één contactpunt voor de levering van grote en kleine aantallen golfkartonnen verpakkingsmateriaal. Dat versterkt onze concurrentiepositie.”

Machinepark

Naast locatie en gebouw investeerde Klingele ook flink in het machinepark. Zo is er een nieuwe inliner, dat is een machine die in lijn de doos maakt en verlijmt. Verder is er een volautomatisch palleteercentrum. Goederen kunnen nu zonder pallet over het rolbandensysteem. Na de bewerking zet de machine er een pallet onder en wordt het product geseald en omsnoerd. Het automatische afvalsysteem op de nieuwe locatie zorgt ervoor dat zich minder verstoppingen zullen voordoen. Dat draagt bij aan een vlekkeloos en minder storingsgevoelig productieproces. De nieuwe stansmachine Bobst tenslotte, is geautomatiseerd met een pre-feeder, een robot die het te bewerken golfkartonnen plaatmateriaal automatisch op de machine legt.

Omzetgroei

Het woord ‘automatisch’ valt regelmatig in het gesprek en dat roept de vraag op of de investering in het machinepark ook personeelsreductie met zich meebrengt. Gerard Slebus vertelt echter dat alle 54 personeelsleden meegaan naar de nieuwe locatie in Nijmegen. Het productieproces is weliswaar verder geautomatiseerd, maar gelet op de verwachte omzetgroei zullen alle medewerkers hard nodig blijven. “We hebben gesprekken gehad met al onze personeelsleden en ze gaan allemaal mee. Daardoor kunnen we continuïteit blijven bieden voor hen én voor de klant.” Pascal Burhenne: “Personeel is de belangrijkste asset die we hebben. Goed personeel is schaars. Het geeft rust en comfort voor alle partijen dat we met z’n allen over gaan.”

Kostprijsreductie

Gerard Slebus is zelfverzekerd als hij spreekt over de verwachte omzetgroei van het bedrijf. Hij omschrijft de markt van de golfkartonnen verpakkingen als een verdringingsmarkt. Belangrijk in de concurrentieslag is de toegevoegde waarde. Die ligt voor wat Klingele betreft volgens hem in verschillende factoren. Zo zal er sprake zijn van een kostprijsreductie. Immers, de komende jaren wordt een verdubbeling van de productie gerealiseerd met dezelfde mensen. Dat betekent dat Klingele scherp kan blijven calculeren. Investeren in nieuwe technieken is voorts een must om mee te kunnen blijven draaien als wereldspeler in de markt van de golfkartonnen verpakkingen. Bedrijven die niet meegaan met hun tijd ziet hij omvallen. Pratend over toegevoegde waarde noemt Gerard Slebus ook de opslagmogelijkheden van het bedrijf en de mogelijkheid om grote en kleine partijen te leveren. Betrouwbaarheid qua levertijd en consistente productie ziet hij als een vanzelfsprekendheid.

Ontwikkelafdeling

Een ander sterk punt van Klingele is volgens Gerard Slebus de eigen ontwikkelingsafdeling. Daar worden innovaties voor de markt bedacht. Dat kunnen zowel nieuwe verpakkingstoepassingen als constructies zijn. Hij haalt een papieren tas tevoorschijn met moderne opdruk. De modebewuste man of vrouw die net schoenen kocht, kan er op straat goede sier mee maken en het is nog milieuvriendelijk ook. “En dan komt de digitale druk- en printtechniek op ons af”, vervolgt hij, “Daar hebben we ook in geïnvesteerd. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om verpakkingsmateriaal te individualiseren. Dus een doos bier met daarop de naam van Paul, Gerard of Pascal.”

De mensen van de eigen ontwikkelafdeling gaan op bezoek bij de klant om te adviseren over optimalisatie van bedrijfsprocessen. Soms ligt de besparing in een verbeterde uitvoering van de doos en soms wordt een nieuwe machinetechniek voorgesteld, die kostenbesparend werkt.

Duurzaamheid

Golfkarton bestaat voor 70 procent uit hergebruikt papier en is daarmee duurzaam materiaal. Klingele kent een duurzaam productieproces en gaat zorgvuldig met grondstoffen om. Dat leverde onlangs in Azië nog een duurzaamheidsprijs op, vertellen beide heren trots. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.