Kleine en middelgrote ondernemingen laten recruitment kansen liggen

13 juni 2022 10:58

Kleine en middelgrote ondernemingen laten recruitment kansen liggen

De meerwaarde van maatwerk

Eind maart stonden er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bijna 450.000 duizend vacatures open. Een indrukwekkend aantal. In de Verenigde Staten maken ze het nog bonter. Daar zegden vorig jaar maar liefst 47 miljoen mensen hun baan op, een ontwikkeling die The Great Resignation werd genoemd.

Lange tijd werd aangenomen dat de COVID-19 pandemie de oorzaak was. Werknemers zouden zich, aangespoord door de optie van thuiswerken, zijn gaan herbezinnen op hun baan. In Harvard Business Review analyseren professor Joseph Fuller en William Kerr van the Harvard Business School de cijfers. Zij kwamen tot de conclusie dat de trend al eerder was ingezet. Sinds 2019 neemt het tekort aan arbeidskrachten toe. De belangrijkste factor? Vergrijzing. Fuller en Kerr betogen dan ook dat de term The Great Retirement passender zou zijn.

Werkgeluk centraal

Een andere belangrijke factor was de wens van werknemers om meer balans te vinden tussen privé en werk. Ook in sectoren waarin dat voorheen ongebruikelijk was. Ook die trend was al voor de pandemie zichtbaar. Die laatste ontwikkeling is interessant voor mkb’ers die op zoek zijn naar de juiste kandidaten. Er lijkt langzaam een verschuiving plaats te vinden. Van koste wat kost bij een grote corporate onderneming willen werken, naar solliciteren bij een bedrijf waar werkgeluk centraal staat.

Kleine tot middelgrote ondernemingen worden interessanter voor werknemers. Een meer persoonlijke benadering en familiale sfeer zijn precies waar de nieuwe medewerkers naar op zoek zijn. Werknemers zien werk niet langer als hun identiteit, maar een aanvulling op hun identiteit. Om aan die wens tegemoet te komen moet er maatwerk worden geleverd. In een markt waarin krapte de norm is, moet de werkgever zich iets meer naar de kwaliteiten van de werknemer plooien dan andersom. Een niet helemaal passend cv is niet langer een obstakel; werkgevers moeten op een creatieve manier hun wensen aanpassen. Goed en anders kijken naar waar iemands talenten liggen en mensen kansen aanbieden om te laten zien dat ze, met de juiste begeleiding, wél de ideale kandidaat zijn. Een goede recruitment partner kan daar, met de juiste tools, bij helpen.

Poel van talent

Het lijkt een interessante uitgangspositie: een poel van talent waar je uit kunt vissen. Maar veel mkb’ers laten zich intimideren door het sleepnet dat de grote recruiters gebruiken om de juiste mensen binnen te halen. Ze achten zich kansloos met zoveel kapers op de kust. Toch is dit niet het geval. Ook binnen een kleinere organisatie kun je op het goede moment toeslaan. Zelfs met een klein budget. Er zijn twee factoren die van belang zijn: maatwerk leveren en een community bouwen. Twee kwaliteiten waar de meeste kleine tot middelgrote bedrijven juist beter in zijn dan grotere bedrijven. Om in vis-termen te blijven: een klein motorbootje is een stuk wendbaarder dan een grote garnalenkotter.

Angelique ten Hove, Sales & Delivery Manager bij Joprapido noemt de samenwerking in de horeca als voorbeeld: “Daar rouleert personeel, om op verschillende plekken en in diverse functies ervaring op te doen. Zo kun je samen met andere mkb’ers aan de recruitmentknoppen blijven draaien.”

Want dat dat nodig is, staat volgens Ten Hove als een paal boven water. “Als je wilt groeien en vernieuwend wilt zijn, heb je geregeld frisse, nieuwe gezichten nodig binnen je organisatie. Je zult hoe dan ook met je zichtbaarheid en recruitment – en dus employer branding – aan de slag moeten.” Op basis van budget ga je de strijd niet winnen, maar als facilitator van werkplezier en ontwikkeling zijn er voor het MKB echt wel grote kansen weggelegd.’’

Maatwerk bieden

Zoals gezegd, ook op het gebied van maatwerk zijn er kansen . Volgens Ten Hove heeft het midden- en kleinbedrijf behoorlijk wat USP’s waarmee ze kandidaten voor zich kunnen winnen. “Je bent veel flexibeler dan die grote corporates. Je kunt veel meer met kandidaten meedenken. Maatwerk bieden. Op persoonlijk vlak een connectie met iemand opbouwen.” Allemaal zaken die je met behulp van employer branding meer onder de aandacht brengt.

Jezelf profileren als ‘kansendenker’

Op welke gebieden valt er voor het MKB als werkgeversmerk nog terrein te winnen, volgens Ten Hove? “Voornamelijk in het denken in mogelijkheden”, legt ze uit. “Maak niet zozeer van iemands cv de leidraad binnen je recruitment, maar veel meer van iemands motivatie. De lijnen binnen het MKB zijn veel korter, je bent veel beter in staat om met een kandidaat mee te bewegen. Als je jezelf zó neer kunt zetten, spreek je heel bewust een bepaalde doelgroep binnen die kandidatenmarkt aan.”

Maar goed, dan nog draait het om zichtbaarheid. Allereerst moeten kandidaten met je merk in aanraking komen. Pas dan zien ze dat jij inderdaad die ‘kansendenker’ bent die hen faciliteert. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zo zijn er bedrijven met een sterk employer brand, die de juiste kandidaten bereiken als onmogelijk beschouwen. Het vinden van de juiste partner die slimme en betaalbare tools biedt om met talent in contact te komen, is een cruciale factor geworden voor succesvolle werving door het MKB met een beperkt budget. Op basis van budget ga je de strijd niet winnen, maar als facilitator van werkplezier en ontwikkeling zijn er voor het MKB echt wel grote kansen weggelegd.’’

Kansen verzilveren

Als MKB’er in een oververhitte arbeidsmarkt ben je kansrijker dan je denkt bij het vinden van het juiste personeel. Een goede recruiter ziet onmiddellijk wat de meerwaarde is van jouw onderneming en op welke manier maatwerk ervoor kan zorgen dat je interessante kandidaten helemaal klaarstoomt voor de openstaande vacatures. Op die manier kun je, ook met een beperkt budget, succesvol vissen in een vijver vol talent.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.