Juist nu op zoek naar personeel in Duitsland

13 oktober 2020 09:40

Juist nu op zoek naar personeel in Duitsland

Ook – of misschien wel juist – in tijden van het coronavirus biedt de Nederlands-Duitse arbeidsmarkt volop kansen voor ondernemers die op zoek zijn naar personeel. Dat blijkt uit inschattingen van onder meer de Duitse Agentur für Arbeit. Ondernemers en (potentiële) grensgangers die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar en aannemen van Duitsers, kunnen aankloppen bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Voor ondernemers kan het de moeite waard zijn om hun licht eens op te steken in Duitsland: misschien loopt de langgezochte werknemer daar wel rond. Duits personeel biedt namelijk grote voordelen voor vooral bedrijven uit het mkb. In Nederland is het in sommige sectoren bijvoorbeeld moeilijk om goed personeel te vinden, terwijl Duitsers in deze sectoren soms dringend op zoek zijn naar een baan. Daarnaast wordt in Duitsland bij veel mbo-opleidingen leren en werken gecombineerd, waardoor de praktijkvaardigheden van Duitsers vaak beter ontwikkeld zijn. Bovendien zijn er verschillen tussen Nederlandse en Duitse opleidingen die heel voordelig kunnen uitpakken. In tegen- stelling tot Nederlandse metselaars worden Duitse metselaars bijvoorbeeld tegelijkertijd opgeleid tot betonbouwer. Een Nederlandse werkgever slaat met een Duitse metselaar dus meteen twee vliegen in één klap.

Juist nu kans om dringend noodzakelijk personeel te vinden

Hoe ziet de Nederlands-Duitse arbeidsmarkt er tijdens de coronacrisis uit? “Op de arbeidsmarkt zijn er regionaal grote verschillen. In bepaalde branches is men nog steeds hard op zoek naar personeel, met name in de handel, in de levensmiddelenindustrie en in de transport- en logistieke sector”, zegt Sophie Niebergall, EURES-adviseur bij de Agentur für Arbeit in Kleve. Bedrijven waar de zaken nog steeds goed gaan, hebben nu de kans om het dringende noodzakelijke vakkundige personeel te vinden.

Medewerkers gezocht

Hoe is de situatie bij bedrijven? “Onze groeiplannen blijven overeind. Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe medewerkers. Open sollicitaties zijn welkom”, aldus Ramon Janssen, directeur van AVG. Het bedrijf is gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw, de aanleg van rioolstelsels, transport, explosievenopsporing en betonproductie, en heeft naast het hoofdkantoor in Heijen meerdere vestigingen in Nederland en in de Duitse plaatsen Goch en Duisburg. Grensoverschrijdend werken is vast verankerd in het DNA van het bedrijf.

Contact met alle relevante instanties

Werkgevers die meer willen weten over het aannemen van Duits personeel, kunnen terecht bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal in Kleve. De adviseurs staan in contact met alle relevante instanties, zoals de Belastingdienst, het Finanzamt, het UWV, de Agentur für Arbeit, de Deutsche Rentenversicherung, de SVB/Bureau Duitse Zaken en de vakbonden. Het advies is kosteloos. «

Het GrensInfoPunt Rijn-Waal wordt mede mogelijk gemaakt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, MWEIMHNRW, Ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Telefonische afspraken zijn mogelijk op maandag t/m donderdag tussen 08.30 en 16.30 uur.

GrensInfoPunt Rijn-Waal

Emmericher Straße 24

47533 Kleve (Duitsland)

Telefoon +49 (0) 2821 – 79 30 79

E-mail gip@euregio.org

www.grenzinfo.eu/erw

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.