JCR Architecten kiest voor duurzame kwaliteit

30 maart 2021 13:00

JCR Architecten kiest voor duurzame kwaliteit

Van luxe woning in het groen tot woonblok met 75 appartementen in de stad en alles wat daar tussen zit, JCR Architecten tekent ervoor. Letterlijk en figuurlijk. “Als een opdrachtgever een bijzonder idee wil realiseren, dan gaan we graag in gesprek. Want daar ligt onze kracht”, vertelt oprichter van JCR Architecten Jeroen Helder enthousiast.

Het bouwproces start bij de opdrachtgever die over een locatie beschikt en wil gaan bouwen. Het kan gaan om woningbouw, een bedrijfspand of een bijzondere uitbouw van een bestaand pand. In nauw overleg ontstaat een programma van eisen. “Hoe beter de opdrachtgever, hoe beter het gebouw”, stelt Jeroen Helder. “Het is fijn als de opdrachtgever zich wil verdiepen in zijn wensen en dat hij weet waar hij aan begint. Ons oeuvre van eigentijds bouw moet bij hem passen.”

Woningbouwcorporatie

Jeroen Helder hecht enorm aan goede communicatie en wederzijdse betrokkenheid: “We leggen keuzes voor aan de opdrachtgever en bespreken de consequenties. Ook financieel. Het wordt gewaardeerd, want opdrachtgevers komen bij ons terug. Dat gebeurt alleen als je een goede verstandhouding hebt opgebouwd.” Jeroen Helder zou graag ook eens aan de slag gaan voor een woningbouwcorporatie. Daar is het tot nu toe nog niet van gekomen, maar een keer moet de eerste keer zijn. Hij zegt: “We hoeven niet alleen te bouwen voor mensen met veel geld. Juist die afwisseling van hoge en lage budgetten zijn interessant. Dat hebben we onlangs laten zien met de 75 appartementen in Doetinchem.”

Bouwteam

De opdrachtgever die op grond van toegestuurde bouwtekeningen de goedkoopste inschrijver kiest, komt vaak bedrogen uit omdat de bouwkosten in de praktijk hoger uit vallen dan geraamd. Goed overleg voorkomt dat, weet Jeroen Helder: “Wij blijven gedurende het hele bouwproces betrokken. Dat heeft als voordeel dat we kwaliteit en ontwerp kunnen bewaken. Tijdens het bouwproces ontstaan soms nieuwe inzichten. In overleg komen we tot de juiste keuzes die recht doen aan het ontwerp. Daar is overtuigingskracht en ondernemerschap voor nodig.” JCR Architecten voorkomt overigens verrassingen tijdens het bouwproces door in een bouwteam samen op te trekken met aannemer en onderaannemers.

Bouwtechniek en vormgeving

JCR Architecten weet op deze manier een eigentijds en specifiek antwoord op de bouwvraag te realiseren. Materialisatie en detaillering vormen hierin de sleutel. Onder materialisatie verstaat Jeroen Helder het kiezen van het bouwmateriaal dat aansluit bij het ontwerp. “Je zou kunnen zeggen dat het oorspronkelijk idee in het materiaal tot uiting moet komen.” Onder detaillering verstaat hij dat de materialen goed op elkaar moeten aansluiten: “Je kan een gebouw van een afstand bekijken en van dichtbij. Bouwtechnisch en esthetisch moet er tot in de details een evenwicht zijn.”

Duurzame kwaliteit

JCR Architecten wordt veel benaderd voor verkavelingsstudies. Wat zijn de mogelijkheden op een perceel in of buiten de stad? Hoe komen de woonblokken het beste tot hun recht? “We worden graag aan de voorkant van het bouwproces erbij gehaald. Dan kunnen we vanuit de stedenbouw een plek duurzame kwaliteit geven en vormt dat de basis voor de architectuur.” Ter illustratie toont hij een afbeelding van een gevarieerde gevelpartij van drie panden en besluit: “Op die manier maakten we een plein weer mooi. De stad krijgt extra kwaliteit door wat we bouwen.”

JCR ARCHITECTEN

Rosendaalsestraat 224

6824 CP Arnhem

Telefoon 026 – 379 36 01

E-mail info@jcr-architecten.nl

www.jcr-architecten.nl

Tekst: Paul de Jager

Foto: Amphion Staete in Doetinchem in opdracht van Phoen’xfoto; Amphion Staete in Doetinchem in opdracht van Phoen’x

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.