Investering van 110 miljoen in de binnenstad van Hengelo

29 juni 2021 13:42

Investering van 110 miljoen in de binnenstad van Hengelo

Werken aan een toekomstbestendige binnenstad. Sfeervoller, groener en compacter.

De gemeente Hengelo gaat in nauwe samenwerking met gebiedsontwikkelaar VanWonen en Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) het gebied naast het nieuwe stadhuis ontwikkelen tot een nieuw stuk binnenstad. Een project met een hoog ambitieniveau. Het gaat hierbij om een gebiedsontwikkeling van circa 110 miljoen euro.

Een compacte winkelkern in de binnenstad’ en aanzienlijk meer woningen op de locaties waar geen toekomst meer is voor retail’. Dat is de ambitie die de gemeenteraad van Hengelo vorig jaar omarmde met het Handboek Aantrekkelijke Binnenstad 2020.  De ontwikkeling van Lange Wemen heeft hierin een belangrijke rol. Een belangrijke voorwaarde om dit plan mogelijk te maken, is de aankoop door de gemeente van winkelcentrum Thiemsbrug en latere doorverkoop aan HMO. VanWonen koopt de gronden van de horecawand en de tijdelijke parkeerplaats.

Parkeergarage onder de grond

Aan het plan wordt nog volop gewerkt, maar in grote lijnen is er wel een idee voor de invulling. Het is de bedoeling om de huidige parkeergarage Thiemsbrug onder de grond te laten verdwijnen. Dit wordt een twee lagen tellende parkeergarage op de plek van de huidige, tijdelijke, parkeerplaats Kloosterhof naast het stadhuis. Boven de parkeergarage komen winkels, ter vervanging van het huidige winkelcentrum Thiemsbrug. Boven het nieuwe winkelcentrum is plaats voor appartementen. Zodra deze fase gereed is, kan de huidige parkeergarage Thiemsbrug en het winkelcentrum gesloopt worden. Op deze unieke plek in de binnenstad komt dan een nieuwe en mooie woonbuurt met grondgebonden woningen en appartementen. Welbions krijgt ook een rol bij de uitwerking van deze woningbouwplannen.

Kwalitatieve impuls binnenstad

Het is een ambitieus project waarbij diverse partijen een belangrijke rol spelen. In nauwe samenwerking met VanWonen, HMO, de provincie Overijssel en diverse andere partijen werkt Hengelo verder aan een compactere en levendige binnenstad. Wethouder Gerard Gerrits: ‘Sinds de verschijning van het Actieplan in 2017 werken we aan een toekomstbestendige binnenstad: sfeervoller, groener, compacter en met meer wonen. In het project Lange Wemen komt alles samen. En op het juiste moment. Een mijlpaal voor Hengelo. Ik prijs de ambitie en investeringsbereidheid van alle betrokken partijen. Daar spreekt vertrouwen uit in de ontwikkelingen die op dit moment in Hengelo plaatsvinden.’

Start horecawand

De herontwikkeling van het gebied Lange Wemen begint met de ontwikkeling van de horecawand door VanWonen langs het Burgemeester Jansenplein, naast het stadhuis. Het plan voor deze wand wordt momenteel uitgewerkt. De start van de bouw is in de eerste helft van 2022 gepland. Restaurantketen De Beren heeft circa 550 m2 gereserveerd. Voor de resterende 300 m2 van de horecawand lopen momenteel gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Planning

De planontwikkeling voor de rest van het gebied Lange Wemen wordt naar verwachting na de zomer opgepakt. Omwonenden en ondernemers worden daarbij betrokken. Op z'n vroegst begin 2024 kan er worden begonnen met de parkeergarage. De uitvoering van het geheel gaat enkele jaren in beslag nemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.