Investeren in duurzame arbeidsmarkt

11 december 2019 12:05

Investeren in duurzame arbeidsmarkt

Bedrijven voelen de krapte op de arbeidsmarkt en moeilijk vervulbare vacatures blijven toenemen. Als ik met leden van VNO-NCW Midden tijdens een van onze vele netwerkbijeenkomsten praat dan staat arbeidsmarkt steevast bovenaan het lijstje van actiepunten. Veel kennis wordt dan uitgewisseld rondom opleiden, werving en binden en boeien en ik zie dat alle kansen worden aangegrepen om oplossingen te vinden.

Een van de logische oplossingen is de instroom op de arbeidsmarkt verhogen. Dit kan door zowel meer op te leiden als meer in te zetten op groepen die nu nog aan de zijlijn staan. Voor beide is een goede samenwerking aan de voorkant noodzakelijk. Het naar elkaar wijzen en zeggen ‘daar ben jij toch verantwoordelijk voor’ is niet meer van deze tijd. We weten dat we samen verder komen en elkaar nodig hebben om goed toekomstbestendig onderwijs en aangepaste werktrajecten te creëren.

Daarom hebben wij ons hard gemaakt voor het intensiveren van de samenwerking tussen het Werkbedrijf, ondernemers en het onderwijs. Een mooie triplehelix-samenwerking dus. Gezamenlijk is een aanvraag ingediend rondom Perspectief op Werk. En per arbeidsmarktregio is hierin door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een miljoen per jaar toegekend. Dit betekent, bij goede vooruitgang, een investering in de regio’s Arnhem en Nijmegen van totaal vier miljoen euro.

Deden we het dan niet goed? Jawel! Heel goed zelfs. De banenafspraak voor 2019 hadden we in maart al ruim gehaald (120 procent regio Nijmegen, 140 procent regio Arnhem). We kunnen dus met recht zeggen dat we niet alleen de meeste innovatieve regio zijn, maar ook nog eens een sociale regio. De krapte blijft echter en daarom is het, juist in economisch goede tijden, van belang om verder te investeren in duurzame ontwikkeltrajecten. Of dit nu voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is of voor huidige medewerkers. Adaptiviteit is hierbij het sleutelwoord. We hebben iedereen namelijk hard nodig ook in de toekomst.

Bernard de Graaf, Lid van The Economic Board, voorzitter VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen

Managing director Rupro Beheer B.V

www.theeconomicboard.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.