Interactieve online trainingen: een slimme én schone manier van jezelf ontwikkelen

3 januari 2023 09:04

Interactieve online trainingen: een slimme én schone manier van jezelf ontwikkelen

Covid-19 heeft de acceptatie van videoconferencing als volwaardig communicatiekanaal enorm versneld. Waar we in 2018 nog vrolijk in de auto stapten voor een gesprek van een uur, geven veel mensen nu de voorkeur aan een meeting via Teams of Zoom. Dat scheelt nou eenmaal een hoop tijd en ook geld, zeker met de huidige brandstofprijzen.

In het verlengde hiervan heeft Covid-19 ook op het gebied van trainingen en cursussen voor een versnelde acceptatie van online trainingen gezorgd. Het bespaart niet alleen 85% stikstof en 87% energie maar levert ook sociale voordelen op zoals de mogelijkheid voor iedereen om online deel te nemen en onderling meer interactie te hebben. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Blended Learning and sustainable development’ (The Open University UK). Het volgen van een online training kent voor een werkgever een aantal duidelijke kostenvoordelen ten opzichte van de ‘klassieke’ training op locatie zoals geen reistijd en -kosten, geen locatiekosten en beduidend minder  gederfde arbeidstijd.

Voorbeeld:

Een team dat uit 10 mensen bestaat volgt een training van een halve dag. Zij moeten gemiddeld 50 kilometer rijden om deze training op een fysieke locatie te volgen. De kosten voor de werkgever bedragen dan:

Locatiekosten 300,-
Reiskosten: 500 kilometer: 100,-
Reistijd 10 x 1 uur x €50  500,-
Gederfde arbeidstijd: 10 x 4 uur x €50 2000,-
Kosten inhuur trainer     1000,-
Totale kosten     3900,-

Zou je deze training vervangen door een interactieve online training, dan ziet het kostenpaatje vanuit werkgeversperspectief er als volgt uit:

Locatiekosten 0,-
Reiskosten 500 KM 0,-
Reistijd 10 x 1 uur x €50       0,-
Gederfde arbeidstijd: 10 x 2 uur x €50    1000,-
Kosten inhuur trainer        750,-
Totale kosten  1750,-

Waarom 2 uur?

De oplettende lezer zal gezien hebben dat in bovenstaande voorbeelden de gederfde arbeidstijd tussen de interactieve online training en de training op fysieke locatie verschilt (2 uur om 4 uur).
Dat heeft twee redenen: enerzijds bedraagt de effectieve trainingstijd van een training van vier uur op een fysieke locatie tussen de 2 en 2,5 uur. Kennismakingsrondje, pauzes en opstarttijd na de pauzes zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.
Anderzijds blijkt uit onderzoek van o.a. Blount dat de ‘sweetspot’ voor een interactieve online training tussen de 1,5 en 2 uur ligt. Langer heeft weinig zin omdat deelnemers dan weinig meer opnemen. Er is helaas geen onderzoek gedaan naar de ‘aandachtssweetspot’ bij trainingen op locatie, maar je kunt je afvragen hoeveel de spanningsboog van mensen werkelijk verschilt tussen online en offline als het gaat om het volgen van een training. Ook de kosten van de inhuur van de trainer liggen lager bij de online variant . Simpelweg omdat de training korter duurt en ook de trainer geen reiskosten hoeft te maken.        

Duurzame voordelen online trainingen

Uit onderzoek blijkt dat de keuze voor online trainingen gemiddeld een besparing van 85% stikstof en 87% energie oplevert ten opzichte van de meer traditionele trainingen op locatie. Deze besparingen komen door de minder benodigde prints,  trainingsmaterialen, (internationale) reisbewegingen en de reductie van benodigde trainingsruimten. Een onderzoek van Ecofys (‘CO2-reductie, het nieuwe werken’) haakt hierbij aan en ziet een besparingspotentieel van 1,3-1,7 megaton CO2-uitstoot op jaarbasis door de vermindering van woon-werkverkeer en kantoorruimtes. Daarbij is rekening gehouden met de negatieve ‘rebound-effecten’ van meer energieverbruik voor benodigde ICT-oplossingen en thuiswerk.

SDG-invulling en sociale voordelen

De keuze voor interactieve online trainingen levert een bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) 12 (responsible consumption and production) en 13 (climate action.) Daarnaast levert het sociale voordelen op ten opzichte van bijvoorbeeld een e-learning die deelnemers voornamelijk individueel volgen. Een interactieve online training biedt werkgevers ook de mogelijkheid om collega’s die (ver) van elkaar werken toch te verbinden rondom een inhoudelijk thema. Collega’s uit bijvoorbeeld Stockholm nemen net zo makkelijk deel als collega’s uit Arnhem of Zwolle. Op die manier draagt een dergelijke training positief bij aan het verbinden van collega’s die elkaar anders minder vaak zouden zien en spreken.

Interactieve online trainingen: een goed alternatief?

De brede acceptatie van Teams en Zoom als communicatiekanaal opent de weg voor een brede acceptatie van online trainingen. Volgens onderzoek van Blount is een 1,5 à 2 uur voldoende voor een onlinetraining, er hoeft geen hele dag gereserveerd te worden. Ook zien zij de locatie-onafhankelijkheid als een voordeel. Via Zoom/Teams (of een ander online system) kan iedereen aan een onlinetraining deelnemen. Daarnaast kunnen online trainingen interactief zijn. Via chat en Q&A is het gemakkelijker vragen te stellen, direct contact of samen een opdracht uitvoeren is eenvoudig via een breakoutroom te regelen. En via digitale whiteboards kunnen deelnemers hun ideeën heel eenvoudig en effectief visualiseren. Kwalitatief hoeft ‘online’ met al deze mogelijkheden niet onder te doen voor ‘offline’ en biedt het zelfs aanvullende mogelijkheden. Samen met de besparingen op het gebied van tijd en kosten bieden deze interactieve online trainingen daarom een serieus alternatief voor de training op locatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.