In 4 stappen jouw bedrijf verduurzamen

6 september 2021 14:49

In 4 stappen jouw bedrijf verduurzamen

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Regelmatig gaat het nieuws over de klimaatverandering. Volgens het overgrote deel van de wetenschappers wordt deze klimaatverandering vooral veroorzaakt door de mens. Door de verbranding van fossiele brandstoffen komt er veel CO2 in de lucht. Dit zorgt voor opwarming van de aarde. Veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en doen al aan ‘duurzaam ondernemen’. Hoe kun je met jouw bedrijf bijdragen aan een beter milieu? In dit artikel leggen we je uit hoe je in 4 stappen jouw bedrijf duurzamer maakt.

Stap 1: Reduceer afval

De eerste tip voor een duurzaam bedrijf is het reduceren van afval. Je kunt onder meer aan afval reduceren op de werkvloer doen door te kiezen voor duurzame, herbruikbare producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hervulbare waterflessen en drinkbekers. De aanschaf van een waterdispenser kan hierbij helpen. Deze reduceert het gebruik van plastic. Bij BRITA, producent van de waterdispenser, staat sustainability hoog op de agenda. Wanneer je hier een waterdispenser koopt zet je een stap richting duurzaam ondernemen.

Naast het gebruik van een waterdispenser en herbruikbare bekers en flessen, kun je meer doen om afval te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan oplaadbare toestellen in plaats van toestellen op batterijen en denk aan de mogelijkheid tot reparatie wanneer iets kapot is.

Toch afval? Scheid het dan! Zet meerdere prullenbakken neer met een duidelijke beschrijving van wat erin mag. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat er meer gerecycled kan worden en er minder restafval wordt verbrand.

Stap 2: Stap over op LED-verlichting

Overstappen op LED-verlichting is een belangrijke stap richting een duurzamer bedrijf. Hier kan namelijk erg veel energie mee worden bespaard. Dit soort verlichting verbruikt veel minder stroom. Maar naast het positieve effect op het milieu kan er met de overstap naar LED-verlichting ook veel geld worden bespaard. Het aanschaffen van LED is een investering, maar door het lage energieverbruik wordt dit erg snel terugverdiend en bespaar je dus alleen nog maar.

Stap 3: Ga voor zonnepanelen

Naast het besparen van energie door LED-verlichting kun je ook met het soort energie dat je gebruikt een stap maken richting een duurzaam bedrijf. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonnepanelen wek je zelf energie op voor je bedrijf. Daarnaast zijn kantoorpanden vaak groot met platte daken en kun je er veel zonnepanelen op kwijt. en hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Binnen 2 tot 3 jaar heeft een paneel meer CO2-uitstoot bespaard dan dat het kostte om het paneel te maken. Na deze periode zal het dus alleen nog maar een positief effect op het milieu hebben.

Stap 4. Deel data via de cloud

Het lijkt misschien ouderwets, maar informatie wordt binnen veel bedrijven nog op papier verspreid. Na het eenmaal gebruikt te hebben, worden de pagina’s in de prullenbak gegooid. En dat is niet heel sustainable. Stap daarom over naar online documenten en werk in een cloud. Dit voorkomt een grote hoeveelheid papier en maakt het werken ook nog eens een stuk makkelijker. Zo kun je overal bij je documenten en bestanden en kan je werken waar je wilt. Win-win situatie als je het ons vraagt.

Met deze 4 stappen verduurzaam je jouw bedrijf in een handomdraai. Wanneer zet jij de stap richting duurzaam ondernemen?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.