Impact Award voor maatschappelijke of duurzame ondernemers met impact

3 juli 2023 10:09

Impact Award voor  maatschappelijke  of duurzame  ondernemers met impact

Ondernemers uit Nijmegen opgelet! Nomineren voor de Impact Awards van gemeente Nijmegen is nu mogelijk. Daarmee maken ondernemers kans op een juryprijs of publieksprijs van €5000,-. De Award is voor ondernemers die met hun product of dienst een positieve impact maken op hun omgeving. Op nijmegen.nl/impactawards vind je alles wat je moet weten en kan je nomineren. De Impact Awards zijn de opvolger van de Innovatie Awards die vorig jaar werden uitgereikt. Wat heeft de Award de winnaars hiervan eigenlijk opgeleverd? Dat vertellen ze je zelf…

Innoveren door zo sociaal en duurzaam mogelijk te ondernemen

Jeanne van Ittersum nam in oktober 2022 één van de twee Innovatie Awards in ontvangst voor ondernemer met impact. De medeoprichtster van Trash’ure Taarten ontving de juryprijs voor organisatie waar maximaal 20 medewerkers werken. Deze medewerkers zijn vluchtelingen en statushouders die bij Trash’ure Taarten het vak leren. En meer. De taarten worden gebakken van producten die anders worden weggegooid. Zo gaat de organisatie voedselverspilling tegen. Sociaal én duurzaam ondernemen ineen. Hoe gaat het nu met Trash’ure Taarten en heeft de organisatie vruchten geplukt van het winnen van de award?

“Dat hebben we zeker,” vertelt Jeanne. “We gaan verhuizen naar een nieuw pand dat we deze zomer openen. Het was lastig om een geschikt pand te vinden en we moeten flink verbouwen vanwege de voedselveiligheid en hebben nieuwe apparatuur nodig. Daar hebben we het prijzengeld voor gebruikt. Op deze nieuwe locatie hebben we meer ruimte en daarmee meer mogelijkheden. Denk aan diepvriesleveringen: er is ruimte nodig om die te bewaren. Én er is waarschijnlijk nog meer werk voor de doelgroep waarmee we merken.” Het prijzengeld van €5000,- deelde Trash’ure Taarten met de twee andere genomineerden, Gelukkige Groentes en FAIR Coffins. Beide organisaties kregen €1000,-.

HOGE INSTROOM KANDIDATEN

Dat Trash’ure Taarten meer ruimte krijgt, is inmiddels geen luxe meer. Jeanne: “We hebben veel instroom van nieuwe medewerkers met een migratieachtergrond. Onze huidige ruimte is te klein om hen allemaal een plekje te geven. Het aanbod van medewerkers is momenteel groter dan het aantal plekken dat beschikbaar is. Dit heeft er ook mee te maken dat iedereen hier welkom is: we stellen geen eisen aan een kandidaat zoals het beheersen van de Nederlandse taal en werkervaring en kijken niet naar de thuissituatie van een kandidaat.”

ONDERSTEUNING BIJ SOLLICITATIE – “NIET IEDEREEN HEEFT EEN VANGNET”

Jaarlijks begeleidt de organisatie zo’n 30 trajecten met medewerkers. Dit zijn verschillende trajecten: sommige medewerkers zitten in een inburgeringstraject en anderen verblijven in het AZC. Het is het streven dat 50% uiteindelijk doorstroomt naar betaald werk. De andere 50% is nog niet klaar om te werken, omdat iemand bijvoorbeeld nog te veel moet doen voor de inburgering. De organisatie helpt de medewerkers bij die uitstroom. “Ik ga mee naar sollicitaties. Ik ken de mensen omdat ik met ze werk en zij vinden het vaak moeilijk om zelf te vertellen waarom ze geschikt zijn voor een functie. We helpen ze ook met de sollicitatiebrief en verzorgen het contact met de werkgever en de kandidaat als er eventueel onduidelijkheden zijn.”

Waardevolle hulp, maar voor Jeanne bijna vanzelfsprekend: “Niet iedereen heeft een vangnet, vooral niet de doelgroep met wie wij werken.” En hoewel zij haar werk en dat van haar twee collega’s zelf ook waardevol en mooi vindt, is het soms wel een uitputtingsslag. De organisatie ontvangt geen vergoeding voor deze begeleidende en ondersteunende werkzaamheden: alle kosten zijn voor de organisatie zelf en moeten uit productomzet gegenereerd worden.

ZO SOCIAAL EN DUURZAAM MOGELIJK ONDERNEMEN

Dat Trash’ure Taarten een Innovatie Award won, is niet vreemd: de organisatie is constant met innovatie bezig. “We zijn de enige bakkerij in Nederland die, naast dat we volledig plantaardig werken, ook alles met elektrisch vervoer bezorgen, en ook de producten ophalen om mee te bakken – en die anders weggegooid worden - en we hebben ook duurzame verpakkingen. We ondernemen dus zo duurzaam en sociaal mogelijk in het gehele proces.”

PLANNEN VOOR TAAL EN VITALITEIT

Of de organisatie nog meer plannen heeft, naast de verhuizing? “We gaan onze taallessen verder uitbreiden. Onder werktijd mogen onze betaalde werknemers taalles volgen. Ook gaan we nog verder kijken naar vitaliteit. Door de meestal lange wachttijden in het AZC en onzekerheden en stress neemt de vitaliteit van onze doelgroep vaak af. Hier willen we iets voor gaan opzetten én we kijken daarbij naar de toekomst.

ERKENNING DOOR AWARD

De Impact Award is de opvolger van de Innovatie Awards. Is het zinvol voor ondernemers om hieraan mee te doen volgens Jeanne? “De Award heeft ons echt erkenning gegeven en we merken dat we bekender zijn geworden. Als sociaal ondernemer mis je soms slagkracht doordat je met je zorgwerkzaamheden bezig bent en je geen tijd hebt voor PR en marketing en dergelijke. Of om te netwerken. Tijdens de Netwerk- en Inspiratiesessie ontmoet je veel ondernemers én: er is niks sterker dan erkenning krijgen van een ander.

“Er is niemand die niks kan. Wees niet bang en investeer in iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Erkenning is ook wat Jarno Wilbers van Stadsboom ervaarde na het winnen van de Innovatie Awards. Stadsboom is een leer-werkbedrijf waar leerlingen duurzaam producten maken, onderhouden en renoveren. De leerlingen worden geholpen in hun weg naar een betaalde baan. Jarno nam de juryprijs voor organisatie met meer dan 20 medewerkers in ontvangst en de publieksprijs. Jarno: “Een erkenning van ons bestaansrecht. We worden sindsdien regelmatig benaderd door ondernemers over onze aanpak. Dan zeggen we altijd: niet bang zijn, investeer in deze personen! Er is niemand die niks kan. Én het heeft nieuwe klanten opgeleverd.”

Van organisaties die nieuwe bureaus bestellen of een picknicktafel tot 750 vogelhuisjes voor één van Nijmegens grootste ondernemers Royal Smit die zelf pallethout hiervoor leverde dat anders verbrand werd. Jarno: “Ondernemers maken een bewuste keuze voor Stadsboom vanuit duurzaamheid – we werken onder andere met vooral lokale bomen – en onze sociale kant. Daar willen klanten best meer voor betalen.”

Toen de organisatie vorig jaar de prijzen won, zat het net zo’n halfjaar in een nieuw pand. Dat bracht veel werk met zich mee. De leerlingen die hier toen werkten, hielpen met verbouwen en verhuizen. Op een leerzame manier. Jarno: “Je leert bijvoorbeeld slopen en bouwen. Eén van de leerlingen leerde met kozijnen werken en heeft daar nu een betaalde baan in gevonden.”

De nieuwe locatie biedt mogelijkheden doordat er meer professionele ruimte is: er zijn zones voor verschillende niveaus en gecombineerde werkbegeleiding. Met de eigenaar van het nieuwe pand is Stadsboom sowieso erg blij: “Met Van Esch hebben we afspraken gemaakt over de eerste keus bomen die gerooid moeten worden in onze gemeente. Ook hebben we werkplekken daar voor onze leerlingen.”

“HIER KAN IEDEREEN ZIJN WIE DIE IS”

Denk je dat je hier alleen praktische vaardigheden leert, dan heb je het mis. “Hier lopen bijvoorbeeld ook leerlingen van de universiteit. Hier kan iedereen zijn wie die is. Leerlingen aarden hier en leren sociale vaardigheden. We hebben dan ook een gemengd gezelschap: van ADHD tot hoog- of laagbegaafd tot queer. Zij krijgen allemaal een weerbaarheidstraining. Iedere woensdag boksen we met een personal trainer. Zo leer je grenzen opzoeken en aangeven. En we lunchen altijd samen.” En Stadsboom doet dit op een eigen manier: “We zijn niet te zoetsappig en maken de vertaalslag naar onze leerlingen. Dat spreekt ze aan. Ze werken aan hun eigenwaarde en moeten zichzelf herontdekken. Wij zeggen altijd: maak van je problemen je talent.”

DETACHERING VIA STADSBOOM

Met de oud-leerlingen heeft Jarno nog contact: “Zij zijn heel blij met hun betaalde werk en zijn daarmee ook weer ambassadeurs voor ons. Hun werkgevers proberen we zoveel mogelijk te ontlasten, bijvoorbeeld door de leerlingen te detacheren vanuit Stadsboom door Workcoach- connect.”

Het prijzengeld investeerde Stadsboom in een aggregaat. “Niet zo duurzaam, maar door de enorme stijging van de energielasten hebben we hiervoor gekozen. Dit scheelde minstens €2500,- per maand. We stoken het pand verder heel duurzaam. En zodra de energieprijzen acceptabel zijn, verkopen we het aggregaat en investeren we die opbrengst weer in zonnepanelen.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.