Hoe veilig en gezond is de werkomgeving van uw werknemers?

11 april 2023 10:56

Hoe veilig en gezond is de werkomgeving van uw werknemers?

Een veilige en gezonde werkomgeving verlaagt en voorkomt gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen bij uw werknemers. Maar hoe werkt u aan zo’n omgeving? Stap één is het verkrijgen van inzicht in de arbeidsrisico’s. Hét hulpmiddel hierbij is de verplichte Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). ArboNed biedt u ondersteuning en tools bij het opstellen van de RI&E.

Het belang van een veilige en gezonde werkomgeving is in deze krappe arbeidsmarkt groter dan ooit. Want zo’n omgeving draagt bij aan efficiënt en gemotiveerd werken en helpt het verzuim laag te houden. Met de RI&E en het bijbehorende Plan van aanpak zet u een belangrijke eerste stap in het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving en vermindert u proactief de risico’s binnen uw bedrijf. De RI&E is een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in uw bedrijf. En in het Plan van aanpak staat beschreven welke maatregelen uw bedrijf neemt om de risico’s aan te pakken.

Wettelijke verplichting

Heeft u medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, inhuur- en uitzendkrachten in dienst? Dan is de RI&E een wettelijke verplichting. Voor het niet hebben van een RI&E kunt u een boete krijgen. Zorg dus voor een RI&E, want de Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hier regelmatig en scherp op.

Zelf aan de slag met de RI&E

Een veilige en gezonde werkomgeving begint dus met een RI&E. Maar hoe pakt u dat aan? In onderstaande video legt RI&E-expert Ad van Zundert in 5 minuten uit hoe u zelf een start maakt met uw RI&E.

Daarnaast biedt ArboNed een praktische gids met tips die u kunnen helpen om uw medewerkers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. In deze gids vindt u onder meer een RI&E-stappenplan. En wilt u leren hoe u zelfstandig uw RI&E kunt uitvoeren? Volg dan de praktische training van één dag.

Toetsing verplicht?

De wet verplicht in de meeste gevallen dat een gecertificeerde arbodienst, zoals ArboNed, uw RI&E toetst. Bedrijven met 25 of minder werknemers die van een erkend RI&E-instrument gebruik maken, hoeven hun RI&E niet te laten toetsen. Deze erkende instrumenten zijn meestal specifiek gericht op de meest voorkomende risico’s in de betreffende branche. Op www.rie.nl vindt u de erkende RI&E-instrumenten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.