Hoe komt het dat life coaching steeds populairder wordt in Nederland?

28 februari 2023 09:19

Hoe komt het dat life coaching steeds populairder wordt in Nederland?

Is lifecoaching een hype? Of is er een diepere waarde? Levenstherapie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bijna een kwart van de Nederlanders bezoekt op dit moment een coach of heeft deze ooit bezocht. Coaching is daarom big business en relevanter dan ooit.

Wat is coaching?

Coachen is het op effectieve, gelijkwaardige en respectvolle wijze begeleiden van het leer- en ontwikkelingsproces van een ander waarbij ik help om in jezelf te veranderen wat jou belemmert en te versterken wat jou stimuleert om je doel te bereiken. Het is een mogelijke oplossing voor als er een vraag of probleem speelt waar professionele hulp bij kan helpen.

Coachen is het op effectieve, gelijkwaardige en respectvolle wijze begeleiden van het leer- en ontwikkelingsproces van een ander waarbij ik help om in jezelf te veranderen wat jou belemmert en te versterken wat jou stimuleert om je doel te bereiken. Dit is dé oplossing als je vragen of problemen hebt die met professionele hulp opgelost kunnen worden.

Coaching wordt steeds populairder en daarmee ook normaler. Gelukkig maar, want coaching is de meest persoonlijke manier van leren, ontwikkelen en veranderen. In het verleden werden hulp en begeleiding afgedaan als tekenen van zwakte, maar het laat zien dat coaching steeds meer geaccepteerd wordt in onze samenleving. Mensen durven er over te spreken, niet alleen omdat ze de behoefte hebben om dit te delen met anderen, maar ook omdat ze zo razend enthousiast zijn over de resultaten die ze met coaching hebben bereikt. 

Een coach zoeken

Het vinden van een goede coach kan echter moeilijk zijn. Een op de vijf Nederlanders die momenteel coaching overweegt, weet niet hoe ze een goede coach kunnen vinden. Nog eens één op de vijf ziet door de sterke toename van coaches door de bomen het bos niet meer. Life coach Breda van Personne gelooft dat de meeste mensen rond hun 38e voor het eerst een coach bezoeken. Het naderen van de veertig lijkt mensen ertoe aan te zetten erover na te denken en waar ze zijn in hun leven en carrière.

Misvattingen

Wie een coach raadpleegt, heeft geen problemen, maar wel vragen over het leven. Hoe kan ik mijn privéleven en werk in balans houden? Wat zijn mijn ambities? Waar ligt mijn passie? Dit zijn vragen waar een coach je bij kan helpen. In plaats van diagnoses te stellen, geven coaches richting. Ze focussen zich op het heden en de toekomst. Psychologen richten zich daarentegen op het verleden, obstakels en angsten.

Steeds meer mensen hebben een coach, vertellen dat door en horen dat van anderen. Dit vergroot de vraag naar goede coaches. Twijfel je of je een goede coach hebt gevonden, vraag dan om een gratis & vrijblijvende kennismaking bij Personne. Ik ben van mening dat er altijd een kennismaking hoort plaats te vinden, ook als er geen twijfel is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.