Het werk van de toekomst, en de toekomst van het werk

6 augustus 2019 09:15

Het werk van de toekomst, en de toekomst van het werk

Op vrijdag 27 september aanstaande vindt de publieksconferentie “Innovatie in Theorie en Praktijk” (InnoTeP) voor de negende keer plaats in de Lindenberg in Nijmegen. Het thema dit jaar is “Robots, cobots en lerende machines: het werk van de toekomst, en de toekomst van het werk.” In een compact programma van één middag spreken en discussiëren 14 sprekers uit bedrijfsleven en wetenschap over de gevolgen van moderne automatisering.

We gaan in gesprek met aanbieders (AWL, Olmia) en gebruikers (Doeko, Heel Metaal) van industriële robots en cobots (dat zijn ‘collaboratieve’ robots, die niet in een kooi, maar gewoon tussen de mensen staan) om op basis van praktijkervaringen te horen wat er in de nabije toekomst mogelijk en nodig is op het gebied van robotisering in de maakindustrie.

Zal die toekomst ook voldoende en zinvol werk blijven brengen voor mensen? We leggen de vraag voor aan econoom Robert Went (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), socioloog Ton Wilthagen (Tilburg University) en psychologe Jessica van Wingerden (Schouten & Nelissen, Leuven University). Zij zullen elk vanuit hun eigen invalshoek deze vraag proberen te beantwoorden en gaan dan in gesprek op zoek naar een gemeenschappelijk antwoord.

Behalve robotisering en cobotisering is er ook nog het toenemend gebruik van kunst­matige intelligentie (lerende machines). Tom Heskes (Radboud University) legt uit wat kunstmatige intelligentie precies is en Martijn Elkink (Singa) en Bram den Teuling (Orikami) laten met voorbeelden uit hun bedrijven zien hoe de praktijk eruit ziet. Joost Gerritsen (Legal Beetle) spreekt over de “mensenrechten in het robottijdperk.”

Tussen de themablokken door is er ruimte om in de koffiepauzes nieuwe mensen te leren kennen en bij te praten met oude bekenden.

Het programma start op vrijdag 27 september om 13:00 uur en eindigt omstreeks 17:45. Vanaf 12:00 uur zijn de deelnemers welkom voor een broodje en een kop koffie. Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen

De conferentie is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. In verband met de planning is aanmelding vóór 24 september dringend gewenst via de website van InnoTeP: http://www.innotep.eu/events/innotep2019/ . Op de website staat ook het complete programma.

Programma InnoTeP 27 september 2019

Opening & inleiding Ben Dankbaar 13:00 – 13:15

Robots en cobots: waar gaat dat heen? 13:15 – 14:15

Raphael Smals in gesprek met

Koffiepauze 14:15 – 14:40

Is er in de toekomst nog voldoende en zinvol werk?  14:40 – 15:40

Podiumdiscussie onder leiding van Pascale Peters (Nyenrode & Radboud Universiteit) met

  • Robert Went (WRR)
  • Ton Wilthagen (Universiteit Tilburg)
  • Jessica van Wingerden (Schouten & Nelissen & Leuven University)

Koffiepauze 15:40 – 16:05

Intelligente systemen en lerende machines: waar gaat dat heen? 16:05 – 17:35

  • Tom Heskes (Radboud Universiteit)

Kunstmatige intelligentie, wat is dat eigenlijk? 16:05 - 16:35

Mensenrechten in het robottijdperk 17:05 - 17:35

Afsluiting 17:35 – 17:45

  • Ben Dankbaar (InnoTeP)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.