Het ondernemerspanel: ''Het coronavirus heeft iedere sector in zijn greep."

29 april 2020 12:07

Het ondernemerspanel: ''Het coronavirus heeft iedere sector in zijn greep."

Het ondernemerspanel geeft elke maand hun standpunt over een stelling. Deze stelling is gebaseerd op wat er speelt onder de ondernemers uit de regio. Voor deze maand hebben de volgende ondernemers de tijd genomen om hun standpunt te delen met ons Peter Holtslag - Verder in techniek | Arie Schreuder - Bureau Streefkerk | Robert Heinst - Olympia | Dennis Doeve - IC Solutions.

Hoe snel de markt zich herstelt, zal vooral gaan afhangen van de duur van de crisis en het effect van de maatregelen die door onze overheid genomen zal worden. Er is in eerste instantie sprake van een gezondheidscrisis maar wel één met duidelijke effecten op de economie, zo ook in Oost-Nederland. Hoe zien de komende maanden eruit? Is het mogelijk om in het derde en vierde kwartaal enigszins de schade te herstellen?

Bureau Streefkerk

Het spanningsveld tussen gezondheid en economie zal bepalen hoe de komende maanden eruit gaan zien. Vastgesteld is dat een groep van zo’n 13,5 miljoen mensen, die weinig tot geen risico lopen, economisch en sociaal verliezen op een schaal die haast niet voor te stellen is. Daarnaast lijkt de ‘1,5 meter maatschappij’ nauwelijks uitvoerbaar.

De economische schade zal ontegenzeggelijk leiden tot drastische bezuinigingen en daarmee komt het als een boemerang terug op alle inwoners.

Wanneer het opstarten na Corona gepaard gaat met, of direct gevolgd wordt door, bezuinigingen, dan zal ondernemend Nederland een behoorlijke periode nodig hebben om de wonden te likken en zullen blijvende littekens in het economische landschap zichtbaar zijn.

Een weg vinden in deze materie zal aan andere voorbehouden zijn dan aan het Outbreak Management Team dat op dit moment de ministers adviseert.


Olympia

“De impact van het coronavirus verschilt fors per sector. Het is de vraag hoe snel alles weer op gang komt en wat de schade ondertussen is. In deze onzekere tijd helpen we elkaar vanuit onze mentaliteit en noaberschap en zie je ook nieuwe inzichten en creatieve initiatieven ontstaan. Hoewel we er middenin zitten, is het belangrijk om voorbij die crisis te kijken naar een nieuwe economie. En je als bedrijf al voor te bereiden op die toekomst. Ook bij Olympia bereiden we ons voor op de toekomstige vraag zodat we snel kunnen blijven reageren. We bieden loopbaanperspectief en investeren onder andere in het opleiden van mensen naar de vitale beroepen. Werk dat ertoe doet!”


IC Solutions

Voor veel sectoren is de economische schade op dit moment al zeer groot. Elke dag dat de genomen maatregelen langer duren zal de schade alleen maar oplopen. Afhankelijk van de sector , zeker als het een seizoen gebonden sector is, kan deze schade niet zomaar worden ingelopen. Er zullen dus grote verliezen blijven en veel bedrijven zullen deze crisis niet overleven.

Ik verwacht dat de echte klap pas over 3 tot 4 maanden komt wanneer ook alle uitgestelde betalingen voldaan dienen te worden. Het is zaak voor de overheid (lees: belastingdienst) en de banken om dan coulant met de ondernemers om te gaan om zoveel mogelijk faillissementen te voorkomen als deze niet noodzakelijk zijn.


Verder in techniek

Verder in Techniek schoolt mensen om in CNC techniek. CNC machines zijn het gereedschap voor de verspanende industrie.

De verspanende industrie is als producent van onderdelen en matrijzen al jaren een goede economische barometer.

Auto’s, apparaten chips etc worden opgebouwd uit de door deze industrie gemaakte onderdelen. De Corona pandemie heeft een enorme krater geslagen in de orderintake van deze sector. De sluiting van Volkswagen en andere autofabrikanten heeft impact in de hele keten van toeleveranciers.

De komende maanden zijn cruciaal voor herstel. De autoindustrie start weer op.

Een oproep aan consumenten en overheid!

Stimuleer nu de aanschaf van schone auto’s. Consumenten hebben de afgelopen maanden geen geld uit kunnen geven aan de horeca en vakantie zit er de komende maanden ook niet in. Steek geld in de aanschaf van een schone auto. Dan stimuleren we de industrie en dragen bij aan behoud van banen en een beter milieu.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.