Het kantoor coronaproof maken

18 juni 2020 11:24

Het kantoor coronaproof maken

(BE)SCHERM UW PERSONEEL (AF)

Het kantoor coronaproof maken betekent niet plompverloren een paar schermen plaatsen en liters extra ontsmettingsmiddel aanschaffen. Het is een samenspel van gedragsregels én de juiste schermen. De een zonder de ander biedt onvoldoende bescherming en geeft werknemers een onveilig gevoel. Onnodig te zeggen dat mensen slecht functioneren in een dergelijke omgeving. Pak het dus in één keer goed aan.

Ook al is de pandemie in Europa op zijn retour, de schrik zit er nog steeds goed in. Wie op straat en in de winkel steeds voldoende afstand houdt, wil dat op zijn werk dus ook kunnen doen. Stel je voor: de nieuwe kassière in de supermarkt kan je niet besmetten omdat ze je vanachter een plexiglas scherm voor bureau te woord staat, en uitgerekend de collega met wie al tien jaar samenwerkt zal dat nu wel doen, omdat hij ongewild over je bureau hoest.  Wie zijn auto voor een grote beurt binnenbrengt krijgt hem zo steriel als een operatiekamer weer terug. Het spreekt voor zich dat de werkplek dezelfde hoge mate van veiligheid moet bieden.

Basisregels

De werkgever die Covid-19 geen kans wil geven moet eerst en vooral zijn gezond verstand gebruiken. Werknemers met symptomen blijven dus thuis – hoe druk het ook is – en iedereen respecteert de afstandsregel en hoest of niest in de ellenboog. Lunchen doen we ook niet meer allemaal samen. Tenslotte zorgt u voor voldoende ventilatie. Dat zijn de basisregels. Maar omdat we op kantoor nu eenmaal niet altijd op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen werken en virusdeeltjes geen geldstukken zijn die je kunt horen wegrollen als ze uit je broekzak vallen, moet u zorgen dat eventuele onzichtbare partikels de mensen niet kunnen bereiken en aan zogeheten spatschermen blijven hangen. Daar kunnen ze simpelweg met een veeg antistatische reiniger onschadelijk worden gemaakt.

Eén reusachtige jampot

Dat klinkt makkelijker dan het is. Wat voor schermen zet je waar neer? En welk effect geeft dat? Je kunt toch moeilijk van elk bureau een bushalte maken? Met een beetje pech zit iedereen naar elkaar te kijken als vissen in verschillende kommen. Het kantoor als één reusachtige jampot. Discretie is dus even belangrijk als effectiviteit bij de keuze van plexiglas schermen. De werknemers moeten in staat zijn te ‘vergeten’ dat die schermen er staan, en dat lukt pas als ze min of meer natuurlijk in de kantooromgeving opgaan. Dat is dan ook het uitgangspunt geweest van de mensen achter de website kunststofplatenshop.nl. Verstand van plexiglas schermen hadden ze al jarenlang, maar toen de coronapandemie toesloeg beseften ze als eersten dat het coronaproof maken van een kantoor speciale eisen stelt aan het assortiment. Vandaar dat de schermen die deze webshop biedt makkelijk te bevestigen en te verplaatsen zijn. Er zijn er voor tafels, vergaderruimtes en zelfs voor monitoren (schermen voor schermen dus). Of het nou om een wachtruimte, een vergaderzaal, een bedrijfskantine of een kantoortuin gaat – voor elk type ruimte bestaat de ideale mix van schermen.

Voor de ‘gewone’ griepgolf

En wat als de pandemie voorbij is? Dan kunt u ze bewaren voor de volgende maar evengoed opnieuw installeren voor een ‘gewone’ griepgolf of een plaatselijke epidemie van verkoudheden. Wat tegen corona werkt, is immers effectief in het voorkomen van welke besmetting dan ook. Uw werknemers moeten alleen de aanwezigheid van de schermen niet zo totaal ‘vergeten’ dat ze er af en toe met hun snufferd tegenaan botsen of dat ze zich te onbespied wanen. Virussen houden die schermen tegen, geluiden en blikken niet.

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.