Het belang van veiligheid op het werk

11 juli 2022 15:53

Het belang van veiligheid op het werk

Een ongeluk zit in een klein hoekje – ook op het werk. Meestal worden ongelukken op het werk geassocieerd met banen waarbij je fysiek bezig bent, zoals in de bouw bijvoorbeeld. Maar ook op kantoren kan er zomaar iets gebeuren. Brand in een pantry bijvoorbeeld. Dan wil je wel een goede rookmelder hebben. Of iemand wordt niet goed, valt of loopt op een andere wijze lichamelijk letsel op. Veiligheidsmaatregelen zijn heel belangrijk op ieder type werk, maar wellicht is het nog belangrijker dat alle medewerkers op de hoogte zijn van deze maatregelen, vluchtroutes en hulpmiddelen.

BHV’ers

Binnen het team collega’s zijn er altijd bedrijfshulpverleners aanwezig. Zij zijn op de hoogte van wat je moet doen als er brand uitbreekt, een collega zich bezeert en iedere andere calamiteit. Zij weten wat de vluchtroutes zijn, waar de AED-defibrillator en de blusapparaten zich op de afdeling bevinden en hoe zij andere collega’s in veiligheid moeten brengen. Deze zaken zijn opgenomen in het Bedrijfsnoodplan, een verplichting op iedere werkvloer. Het is belangrijk dat iedere BHV’er op de hoogte is van de opgestelde protocollen rondom veiligheid. Daarnaast is het belangrijk dat alle medewerkers weten wie de bedrijfshulpverleners zijn, zodat ze ook weten bij wie ze terecht kunnen.

Oefenen van vluchtroutes

Wanneer een vluchtplan is gemaakt, is het belangrijk dat deze getest wordt. Dit kan je het beste doen wanneer iedereen ervan op de hoogte is dat je een oefening gaat houden. Met wellicht wel alle toeters en alarmbellen op de afdeling. Door te oefenen weet je of de vluchtroute efficiënt is of juist niet. Daarnaast leren je collega’s tijdens een oefening hoe ze moeten reageren, op wie ze moeten letten en natuurlijk wat het protocol is bij een bepaalde calamiteit.

Rookmelders en sproeiers

In het bouwbesluit voor bedrijfspanden is opgenomen dat brandmelders verplicht zijn en ze moeten in de ruimtes op vluchtroutes hangen. Je kan daarnaast kiezen voor een combinatie met een sproei-installatie op die plekken waar de brandgevoeligheid het grootst is, zoals keukens en machines in de fabriekshal. Daarnaast is het goed om regelmatig machines die brandgevaarlijk zouden kunnen zijn te laten controleren en onderhouden. Het voorkomen van onveilige situaties is altijd beter dan dat er daadwerkelijk brand ontstaat.

Veiligheid voor iedereen

Naast voorbereidingen treffen voor grote calamiteiten (brand bijvoorbeeld), is het net zo belangrijk om te weten wat het protocol is bij bijvoorbeeld een hartaanval of als iemand van de trap valt. Een bedrijfshulpverlener zal ook van deze protocollen op de hoogte zijn en weten wie hij of zij moet inschakelen om de betreffende collega te helpen. Veiligheid op het werk is heel belangrijk en het treffen van maatregelen is zelfs verplicht gesteld door de overheid. Als werkgever ben je verplicht om veiligheid te bieden aan al je werknemers. Maar voor werknemers geldt ook dat je verplicht bent om onveiligheid aan te kaarten. Het is iets wat je samen moet bewerkstelligen. De Arbodienst heeft verschillende voorbeelden voor hoe je samen de werkomgeving zo veilig mogelijk kan maken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.