Een AED-defibrillator op het werk kan levens redden

9 juni 2022 11:13

Een AED-defibrillator op het werk kan levens redden

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De functie van de AED is het herstellen van het hartritme bij een hartstilstand door het toedienen van een elektrische schok. Dit gebeurt met een draagbaar (extern) apparaat. Dit apparaat kan zowel bij volwassenen als kinderen worden ingezet. Om het hartritme succesvol te herstellen is de snelheid van handelen van doorslaggevende betekenis. Dus hoe meer AED’s er zijn in ons land, des te groter de kans dat iemand tijdig kan worden geholpen.  

Niet verplicht, wel wenselijk

Ondanks dat de aanwezigheid van een AED op een bedrijf levens kan redden, is een defibrillator hier nog niet wettelijk verplicht. Het is waarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst wel gaat veranderen. Logisch dus dat steeds meer bedrijven alvast een AED willen aanschaffen.
Organisaties hebben namelijk wel de verplichting om de veiligheid op hun terrein of op de werkplek te waarborgen. Hoort hier een AED bij? Dat kan zomaar zo zijn. Bedrijven doen er verstandig aan om hier hun verantwoordelijkheid te nemen.
Blijkt bijvoorbeeld dat er een verhoogd risico is op het moeten uitvoeren van reanimaties, dan kan het zijn dat een AED als cruciaal wordt aangemerkt. Denk aan sportverenigingen, maar ook bedrijven in de vrijetijdssector. Misschien is het wel zo dat een verzekeraar voor het verstrekken van een polis eist dat er een AED-apparaat aanwezig is.

Ik wil een AED, waar let ik op?

Er zijn veel verschillende AED’s op de markt. Het belangrijkste is dat je een AED aanschaft die over een CE-markering beschikt of een FDA keurmerk heeft. Verreweg de meeste AED’s die in Nederland verkocht worden, hebben ook het FDA-keurmerk. FDA staat voor de Amerikaanse Food and Drugs Administration. Er gelden in de VS voor de productie en levering van medische producten strenge regels. AED’s met een FDA-keurmerk staan daarom garant voor veiligheid en voor een betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand eindproduct.

Daarnaast is het belangrijk om te weten voor wie de AED geschikt moet zijn Niet met alle AED’s kunnen bijvoorbeeld kinderen worden geholpen. Of er moeten speciale kinderelektroden worden aangeschaft. Verder is het van belang om te weten in welke omgeving de AED gebruikt gaat worden.

Half- of volautomatische AED

Er zijn twee verschillende soorten AED’s op de markt. Bij de halfautomatische AED dient de AED-gebruiker de uiteindelijke schok zelf toe aan het slachtoffer. Dit kan een voordeel zijn, omdat je dan zelf bepaalt wanneer je de schok toedient. Dit kan sneller dan bij een volautomatische AED.

Bij een volautomatische AED wordt de schok automatisch toegediend, nadat de elektroden op de juiste manier zijn geplaatst. Dus ben je ongeschoold of is de kans groot dat jouw AED door een onervaren iemand zal worden ingezet? Dan kun je het beste voor een volautomatische AED kiezen.

Waarom een AED kopen bij AEDmaster?

AEDmaster staat voor het hartveiliger maken van Nederland. Door de jarenlange ervaring in de veiligheidsbranche, weet het bedrijf als geen ander wat daarbij belangrijk is. AEDmaster stelt altijd de koper centraal. Deze is immers degene die de buurman, een collega of familielid moet gaan redden bij een onverhoopte hartstilstand. AEDmaster vindt dat de enige manier om echt goed te kunnen helpen bij de aanschaf van de meest geschikte defibrillator een 100% onafhankelijk advies is. Wil je een geschikte AED kopen, voor je bedrijf of een AED in de buurt, begin dan bij AEDmaster je zoektocht.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.