Het belang van een vertrouwenspersoon voor een organisatie

19 juni 2023 09:24

Het belang van een vertrouwenspersoon voor een organisatie

Een veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Helaas is dit niet altijd het geval, en om dit bespreekbaar te maken en aan te pakken, kan een vertrouwenspersoon een waardevolle rol spelen binnen een organisatie. In dit artikel zullen we het belang van een vertrouwenspersoon verkennen en enkele inzichten delen van Maureen Meeng en Judith Gerritsen, oprichters van Partners in Vertrouwen, een organisatie waar je een externe vertrouwenspersoon kunt inhuren die je bijstaat in het creëren van een veilige werkomgeving waarin iedereen op de hoogte is van de gewenste omgangsvormen.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een persoon die door een organisatie is aangesteld om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en klachten over ongewenst gedrag of integriteitskwesties willen melden. Daarnaast geeft een vertrouwenspersoon voorlichting aan medewerkers en leidinggevenden om zo een preventief beleid te kunnen voeren. Maureen Meeng legt uit: "Een vertrouwenspersoon helpt je bij het voorkomen van en de omgang met ongewenst gedrag en geeft begeleiding bij het (intern) aankaarten van problematiek. ”

Het belang van een vertrouwenspersoon

Het is niet altijd eenvoudig voor werknemers om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken bij collega's of leidinggevenden. Daarom is het hebben van een onafhankelijke vertrouwenspersoon zo belangrijk. Judith Gerritsen benadrukt: “Het bespreekbaar maken van zaken die voorvallen is niet voor iedereen even gemakkelijk, zeker niet bij collega’s of een leidinggevende. Er wordt dan al snel gedacht dat de situatie na zo'n gesprek juist verslechtert dan dat het voor verbetering zorgt. Een vertrouwenspersoon kan daarbij helpen om alles eerst in vertrouwen met een onafhankelijk iemand te bespreken.”

Interne of externe vertrouwenspersoon?

De keuze tussen een interne of externe vertrouwenspersoon is afhankelijk van de voorkeur van werknemers. Sommige organisaties hebben zowel een interne als externe vertrouwenspersoon. Maureen Meeng geeft haar advies: “Ook als je een interne vertrouwenspersoon hebt raad ik aan ook een extern vertrouwenspersoon in te huren, puur omdat deze los staat van het bedrijf en hierdoor ook door de medewerkers als echt onafhankelijk van de organisatie wordt ervaren.”

Anonimiteit en signaleringsfunctie

Vertrouwelijkheid en anonimiteit zijn cruciaal bij het bespreken van gevoelige zaken met een vertrouwenspersoon. Judith Gerritsen legt uit: “De verstrekte informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld en er wordt verder niets mee gedaan zonder dat er uitdrukkelijke toestemming is van degene die het aankaart. Alle meldingen worden anoniem verzameld en aan het einde van het jaar wordt alles gerapporteerd richting de organisatie zonder specifieke gevallen te benoemen. Dit wordt aangevuld met een conclusie en eventuele aanbevelingen voor het bedrijf. Meldingen zijn dus niet alleen meldingen, maar dienen op deze manier ook als een signaal.”

Toenemende vraag na aandacht voor misstanden

Na de recente aandacht voor vermeende misstanden bij The Voice of Holland is de vraag naar vertrouwenspersonen toegenomen. Maureen Meeng ziet dit vaker voorkomen: “Zodra er iets misgaat, ontstaat er aandacht voor en wordt er werk van gemaakt. Het is bij grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties des te belangrijker om aandacht te besteden aan de signalen vooraf, dan kun je ingrijpen en mogelijk gevallen voorkomen. In een ideale wereld hoor je niets over zaken, omdat ze niet zijn gebeurd”

Het voorkomen van personeelsuitval en het bevorderen van welzijn

Een veilige werkomgeving en het hebben van een vertrouwenspersoon kunnen bijdragen aan het voorkomen van personeelsuitval als gevolg van psychisch sociale arbeidsbelasting. Judith Gerritsen: “Je kunt niet alle ballen tegelijk in de lucht houden en uitval door bijvoorbeeld een burn-out komt zelden door werkdruk alleen maar heeft mogelijk andere oorzaken die hieraan ten grondslag ligt. Door gebruik te maken van een extern vertrouwenspersoon zorg je er in ieder geval al voor dat grensoverschrijdend gedrag en ongewenste omgangsvormen bespreekbaar worden gemaakt zodat dit in mindere mate een factor van uitval is.”

Een waardevolle rol binnen organisaties

Een vertrouwenspersoon speelt een waardevolle rol binnen organisaties door te helpen een preventief beleid te voeren en een veilige werkomgeving te creëren en werknemers te ondersteunen bij het omgaan met grensoverschrijdend gedrag, mocht zich dat toch voordoen. Het belang van een vertrouwenspersoon wordt steeds meer erkend, wat leidt tot een grotere vraag naar hun diensten. Het investeren in een vertrouwenspersoon is niet alleen gunstig voor werknemers, maar het bevorderen van het welzijn op de werkvloer

draagt ook bij in het voorkomen van personeelsuitval en is daarom kostenbesparend.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.