Het belang van een passende zakelijke outfit

10 september 2020 09:57

Het belang van een passende zakelijke outfit

Je kent vast het gezegde ‘kleding maken de man’ wel. Daar is niets over gelogen: er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar de invloed van kleding op de man én vrouw. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er sprake is van enclothed cognition; het feit dat de keuze van je kleren invloed heeft op hoe je je voelt. Daarom is het des te belangrijker om je zakelijke look eens onder de loep te nemen. In dit artikel lees je meer over het belang van een passende zakelijke outfit.

Waarom een zakelijke look belangrijk is

Er is een aantal redenen op te noemen waarom een zakelijke look belangrijk is. Je uiterlijk is overduidelijk het eerste wat mensen zien wanneer je ergens arriveert. Zoals je misschien wel weet, krijg je nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Bij die belangrijke meeting, dat ene gesprek of een sollicitatiegesprek is het daarom van groot belang om een passende zakelijke look te hebben. Mensen beoordelen je vaak al bij zo’n eerste indruk. Dat klinkt en is wellicht oppervlakkig - maar het gebeurt wel. Daarnaast zorgt een zakelijke look voor autoriteit. Je laat zien dat je serieus bent en dat je je werk belangrijk vindt. Ga maar eens na: verschijn je in een vieze broek en een trui met gaten op je werk dan krijg je hele andere blikken.

“Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.”

Uit meerdere onderzoeken blijkt ook nog eens dat het kiezen voor de juiste zakelijke look zorgt voor een frisse uitstraling. Wist je bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen met een verzorgde zakelijke look eerder worden aangenomen of sneller in aanmerking komen voor promotie? De juiste stijlvolle kleding bij een sollicitatiegesprek zorgt er ook voor dat je eerder wordt aangenomen dan wanneer je in een minder nette look zou verschijnen. Kortom: een nette en zakelijke look is zodanig belangrijk om meerdere redenen: het geeft je autoriteit en zorgt ervoor dat je serieus genomen wordt én het zorgt voor een frisse look, waarmee je een goede eerste (en tweede of derde) indruk kunt maken.

Verschillende soorten zakelijke stijlen

Dit betekent overigens niet dat er één bepaalde zakelijke look is die je kunt dragen. Het verschilt per branche wat voor een kleding je het beste aan kunt doen. Een topmanager draagt bijvoorbeeld andere kleding dan een IT-medewerker. Één regel is in ieder geval om iets te dragen waarin je je fijn voelt. Kleding moet comfortabel zitten en je moet je er prettig in voelen. Pas dan staat een mooi pak, een goede broek met overhemd of een zakelijke jurk daadwerkelijk goed. Let verder vooral op het imago van het bedrijf waar je werkt. Check wat wel of niet geaccepteerd wordt en ga daarin mee. Voor verschillende sectoren gelden logischerwijs verschillende regels omtrent kleding.

“Let op het imago van het bedrijf waar je werkt bij de keuze van je kleding.“

Heb je een creatief beroep of werk je binnen de ICT? In dat geval kun je gerust voor een casual look gaan. Casual wil zeggen: kleding die je normaal ook zou dragen. Combineer een (goede!) spijkerbroek met een shirt en een paar sneakers of ga voor een mooie rok of jurk in een effen kleur. Let hierbij uiteraard wel op of de kleding schoon en heel is. Vieze kleding of kleding met gaten is not done, ook niet wanneer er een casual sfeer binnen het bedrijf hangt. Naast de casual look heb je nog de keuze uit:

  • Business casual look: een outfit die iets formeler is dan de casual look. Deze kleding wordt voornamelijk gedragen bij jonge bedrijven met een meer formele bedrijfsvoering dan de creatieve sector of de ICT. Denk hierbij aan poloshirts, chinobroeken en nette sneakers. Of ga voor een vrolijke jurk met een paar nette schoenen.
  • Smart casual look: bij meer formele bedrijven wordt vaak de smart casual look aangehouden. In deze look draag je overhemden en blouses met kokerrokken of pantalons. De stropdas of de vlinderdas mag nog even achterwege worden gelaten, maar de algehele look is al wel netjes.
  • Formele look: werk je in de financiële of juridische sector? Dan is het al gauw duidelijk wat je moet dragen, namelijk formele kleding. Denk aan kostuums of pakken met stropdas. De dames dragen broekpakken of mantelpakjes. Bij dit soort bedrijven wordt het vaak wel duidelijk gemaakt wat je wel of niet mag dragen.

Welke kleuren kies je in een zakelijke look?

De keuze voor de juiste kleding is overigens niet het enige waar je op moet letten. Zo is het ook van groot belang voor welke kleur kleding je gaat. Het uitkiezen van de juiste kleurencombinatie kan best lastig zijn. Wanneer je het niet te bont maakt en wanneer je niet voor gekke kleurencombinaties gaat, heb je al gauw een goede look te pakken. Ga voor veilig en kies voor de kleuren grijs, donkergrijs, blauw, donkerblauw of lichtblauw. Deze frisse tinten zijn neutraal, zakelijk en hebben een rustige en betrouwbare uitstraling. Dat is precies wat je wilt tijdens een sollicitatiegesprek of een belangrijke meeting.

Meer gedurfde maar nog steeds prima kleuren voor een zakelijke look zijn zwart, wit, groen, bruin en zelfs rood en donkerrood. Deze kleuren worden vaak gedragen door mensen die al een tijdje ergens werken. Door bijvoorbeeld rood of wit toe te voegen aan je zakelijke look kies je voor een beetje speelsheid zonder dat het té is. Combineer deze kleuren met meer veilige kleuren zoals donkergrijs en donkerblauw en je hebt een goede zakelijke look. Kleuren die je beter kunt vermijden zijn de meer felle kleuren. Roze, oranje, paars en geel zijn stuk voor stuk prachtige warme kleuren maar niet in een serieuze look.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.