REE is de onafhankelijke schakel die je miste

12 oktober 2023 11:48

REE is de onafhankelijke schakel die je miste

Heb je als ondernemer energie gerelateerde vragen of wil je verduurzamen?

Een grote pool van energieadviseurs, een adresboek vol met adressen van energie-experts voor scans, ontwikkeling en uitvoering. En bovenal onafhankelijk. Dat zijn de drie grote voordelen van het Regionaal Expertiseteam Energie Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. “REE is er voor elke organisatie met een KvK-inschrijving,” zegt Boy Peters, accountmanager bedrijven. “Van de bakker op de hoek tot de machinefabriek op het bedrijventerrein, van pandeigenaar tot pandgebruiker.” Elke vorm van onderneming kan door het REE geholpen worden met hun energie- en verduurzamingsvraagstukken.

Wat REE namelijk speciaal maakt, is dat het onafhankelijk is en met een grote pool van energie-experts werken. Nadat een onderneming contact heeft opgenomen met het REE, komt Boy (accountmanager bedrijven) vrijblijvend langs voor een kop koffie. Hij heeft al 15 jaar ervaring met energievraagstukken, zowel met de technische als de financiële kant, en brengt zijn ervaring en kennis mee om jou als ondernemer direct en on-the-spot proactief te helpen en met je mee te denken.

Om een uitgebreider overzicht te krijgen van de mogelijke maatregelen voor jouw specifieke onderneming, wordt er een energieadvies aangevraagd. Hierin staat wat er mogelijk is voor jouw onderneming, zowel op korte termijn als lange termijn. Energieadviseurs die deel uitmaken van het netwerk van REE zijn ervaren en gecertificeerd. Naast het inschakelen van een energieadviseur zal het REE ook actief meewerken aan het aanvragen van subsidie om de kosten hiervan te dekken. Het energieadvies/energieaudit geeft advies over maatregelen en wat de voordelen zijn voor jouw specifieke organisatie.

Op basis van de resultaten van de energieaudit kun je energiebesparende maatregelen implementeren. Dit kan variëren van het upgraden van verouderde apparatuur en isolatie van gebouwen tot het oplossen van problemen door het toepassen van slimme maatwerkoplossingen passend voor jouw specifieke situatie. Gebaseerd op het advies kan REE je koppelen aan de juiste aanbieders van energie-technieken, hierbij kan je denken aan aanbieders voor grootzakelijk, isolatie, warmte-koude opslag, experts in het benutten van proceswarmte, enzovoort. Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in de specifieke maatregelen die uit het energieadvies naar voren komen. REE zal gedurende het gehele proces betrokken blijven en je ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie voor de kosten van de aanbieders. Of het nu voorafgaand, tijdens of na het verduurzamingsproces is, het REE staat altijd klaar voor vragen en advies.

Regionaal Expertiseteam Energie

In februari 2023 zijn Fons Claessen en Véronique Maters-Vrendenbarg benaderd door de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, die de 16 gemeenten vertegenwoordigt, om een regionaal energie expertiseteam op te zetten. Voor de regio is het een belangrijke opgave om aan de energiebesparings- en CO2-doelen te voldoen. De provincie wilde meer doen dan alleen handhaven en merkte op dat organisaties door de bomen het bos niet meer zagen. Naast GMR is VNO-NCW Midden ook een belangrijke partner en initiatiefnemer in het REE. Provincie Gelderland financiert het REE en ziet het belang ervan om ondernemers actief te helpen bij de energietransitie. VNO-NCW Midden zet zich in voor de ondernemers en zag dat ondernemers vaak niet wisten waar ze terecht konden met hun energie- of verduurzaamheidsvraagstukken. Naast het REE richt VNO-NCW Midden ook energie expertiseteams op in andere regio’s van het land, waaronder Foodvalley, Rivierenland en de Achterhoek.

Fons, programmamanager, heeft na zijn opleiding milieumanagement aan de Universiteit Twente o.a. gewerkt het verduurzamen van bedrijven. Naast duurzaamheidsadviseur bij de overheid heeft hij ook het project “Power2 Nijmegen” opgezet. In een periode van 8 jaar werd er door deelnemende bedrijven 25% CO2 bespaard en werd het energieverbruik in de stad met meer dan 15% verlaagd.

“De eerste stap voor ondernemers is om zinloos gebruik terug te brengen en het restant duurzaam op te wekken. Op deze manier worden je doelen haalbaar,” aldus Fons Claessen, die het team van REE aanvult als programmamanager.

Naast Fons is ook Boy Peters een bekend gezicht van REE. Als accountmanager voor bedrijven is Boy het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Dankzij zijn ervaring, kennis en vaardigheden in zowel verduurzaming als het bedrijfsleven is hij de ideale aanspreekpartner voor ondernemers.

Arnhem zet de knop om! powered by REE

Het Arnhemse programma ‘Arnhem zet de knop om!’ valt sinds kort ook onder REE. Arnhem zet de knop om! is een lokaal programma om ondernemers en maatschappelijke organisaties inzicht te geven in hun energieverbruik en hoe er daadwerkelijk bespaard en bezuinigd kan worden. Daarnaast bieden ze ook financiële ondersteuning voor een scan, advies en/of uitvoering. Arnhem zet de knop om! is een samenwerking tussen de Gemeente Arnhem, Green Business Club Arnhem Gelderse Poort en Citycentrum Arnhem. Als je nu een aanvraag indient bij Arnhem zet de knop om!, zal Boy contact met je opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

REE werkt samen met bedrijvenverenigingen

REE is er voor alle ondernemers in de 16 gemeenten waar ze actief zijn. In plaats van deur tot deur te gaan, werkt REE samen met lokale bedrijvenverenigingen. Tijdens bijeenkomsten van bedrijvenverenigingen zal REE een presentatie geven over wie ze zijn als organisatie en wat ze voor ondernemers kunnen betekenen. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot REE bij jouw bedrijvenvereniging langskomt, je kunt ook direct contact opnemen.

De energiebesparings- en informatieplicht voor ondernemers

Vanaf 1 januari 2024 wordt naar verwachting de Omgevingswet van kracht. Hierin wordt ook de energiebesparingsplicht opgenomen. De energiebesparingsplicht heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, energie-efficiëntie te bevorderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar door beschikbare subsidies is het ook een kans voor ondernemers om te verduurzamen met beperkte kosten.

De energiebesparingsplicht in Nederland geldt voor bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruiken. Ondernemers die deze drempel overschrijden, zijn verplicht om elke vier jaar een energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek heeft tot doel energiebesparende maatregelen te identificeren die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. REE adviseert, helpt en begeleidt ondernemers gedurende dit hele proces. Als jouw onderneming niet meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruikt, is de energiebesparingsplicht niet van toepassing, maar kan de informatieplicht wel van toepassing zijn.

De informatieplicht energie is een verplichting die in Nederland geldt voor bedrijven en instellingen om periodiek te rapporteren over hun energiegebruik en de genomen energiebesparende maatregelen. De informatieplicht energie heeft als doel bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik en hen aan te moedigen maatregelen te nemen om dit verbruik te verminderen.

Komt jouw onderneming in aanraking met de energiebesparingsplicht of de informatieplicht, dan kan REE je daarbij helpen. Neem contact op en Boy komt vrijblijvend langs.

Actief in 16 gemeenten

REE is actief in 16 gemeenten in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, namelijk: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Contact opnemen met REE

Heb je vragen en wil je snel in contact komen met REE? Bel ons dan op 06-45553019 of stuur een e-mail naar info@ree.nl. Meer informatie over REE vind je ook op www.ree.nl.

P.S. Energie-experts zijn altijd welkom om zich aan te sluiten bij REE
REE heeft een groot netwerk aan energie-experts en energieadviseurs, maar staat altijd open voor het uitbreiden van het netwerk. We stellen hier wel enkele eisen aan, namelijk: minimaal 2 jaar ervaring, registratie bij het DEB, gecertificeerd door FedEC. Herken jij je hierin en wil jij het netwerk van REE versterken, neem dan contact op. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.