Heb ik een vergunning nodig voor flyeren?

3 april 2018 15:19

Heb ik een vergunning nodig voor flyeren?

Bedrijven kunnen op allerlei verschillende manier reclame maken. Grote bedrijven kiezen er vaak voor om zendtijd in te kopen voor een tv-reclame, maar online reclame is tegenwoordig ook een veel gebruikte manier om je bedrijf aan het grote publiek bekend te maken.

Toch is deze moderne manier van reclame maken niet de enige manier. Ook dag- of weekbladadvertenties zijn nog een geliefde manier om je producten te promoten. Wanneer je als bedrijf graag direct mensen wilt aanspreken, dan is flyeren een goede manier. Je moet een fraai uitziende flyer ontwerpen die mensen aanspreekt en ook uitnodigend is, zodat mensen de flyer wel aanpakken. 

Mag dat zomaar, flyers uitdelen?

Even een pak flyers laten printen en ermee naar de eerste de beste winkelstaat gaan om ze uit te delen is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Er bestaan namelijk geen eenduidige landelijke regels voor het flyeren. Of je eventueel een vergunning nodig hebt om te flyeren, hangt helemaal af van de regels die de gemeente waar je woont of je bedrijf runt heeft opgesteld. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of je een vergunning nodig hebt voor het flyeren. Het is daarom aan te raden om voordat je je flyers laat drukken, eerst navraag te doen bij de betreffende gemeente. Sommige gemeentes hanteren een streng beleid en dan zul je een vergunning moeten aanvragen, terwijl andere gemeentes heel soepel zijn en je zonder vergunning laten flyeren. De prijzen die elke gemeente vraagt voor een vergunning kan ook enorm verschillen. Wel is het zo dat, ook al vraagt de gemeente geen vergunning, er een opruimplicht geldt. Vele flyers worden door het publiek op straat gegooid en jij bent degene die daar verantwoordelijk voor is. Het terrein moet je dus schoon opleveren.

Waarom vraagt de gemeente een vergunning?

De reden dat een gemeente een vergunning voor het flyeren vraagt kan zijn om problemen te voorkomen. De gemeente zal checken of de boodschap op je flyers niet aanstootgevend is en geen opruiend karakter heeft. Dergelijke boodschappen kan een gemeente ook in de problemen kunnen brengen, dus het is van belang dat de gemeente weet welke boodschap je wilt verspreiden. Een normale reclameboodschap zal dan ook nooit tot problemen leiden bij een vergunningsaanvraag.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.